spot_img
spot_img
Ana SayfaBültenDireniş Bülteni - Sayı 20

Direniş Bülteni – Sayı 20

Yılın ilk enflasyon raporu açıklandı. Çiçeği burnunda Merkez Bankası başkanı Fatih Karahan’ın sunumuyla açıklanan rapora göre enflasyonun mayıs ayında yüzde 73 ile zirveye ulaşması 2024 sonunda da yüzde 36’ya sabitlenmesi bekleniyormuş. Karahan da sunumunda reisi Erdoğan ve bakan Vedat Işıkhan gibi asgari ücrete yapılan artışı enflasyonun nedeni olarak işaret ederek bu yıl ikinci zam yapılmaması gerektiğini söyledi. Yönetenler ekonomideki kötü gidişatın yükünü işçilerin sırtına yüklemek için çeşitli düzenlemeler, sermayeye yeni teşvikler, vergi indirimleri uygularken işçi ve emekçiler artan hayat pahalılığı, ücretlerin giderek erimesi, alım gücünün her gün daha da düşmesinin yarattığı sefalet koşularında yaşam mücadelesi veriyor.

2024 yılı ücret artışını ancak Şubat maaşları eline geçtiğinde öğrenen işçiler yurdun dört bir yanında asgari ücrete yapılan zam oranının da altında kalan ücret artışına karşı fiili grevlerle direnişe başladı. Direniş ateşi yurdun dört bir yanına yayılıyor, gözümüz kulağımız direnenlerde. İşçi ve emekçilere sefaleti ve açlığı dayatan iktidara karşı daha büyük direnişler ve zaferler yaratmak için birliğimizi kurmak, örgütlü mücadeleyi güçlendirmek dışında bir yolumuz yok. Örgütlü sermaye sınıfı karşısına işçi sınıfının örgütlü siyasi cephesiyle çıkalım. Her yerde direniş her yerde zafer kazanacağımız günlere yürüyelim.

DİRENENLER

Konya-Seydişehir Eti Alüminyum fabrikasında kötü çalışma koşullarına ve sefalet ücretlerine boyun eğmeyen işçiler sarı sendika Özçelik-İş’e rağmen Cengiz Holding’e karşı direnişe geçti. İşçiler 6 gündür gece gündüz, soğuk demeden aileleriyle birlikte tüm vardiyalardaki işçilerin katılımıyla direniyor. Umut-Sen üyeleri de direnişi yakından takip ederek işçilerin direnişine destek olmak için Seydişehir’de yanlarında bulunuyor.

Mersin ve Düzce – Erciyas Çelik Boru fabrikalarında çalışan Birleşik Metal-İş üyesi işçiler toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması nedeniyle 12 gündür grevde. İşçiler insan onuruna yakışır düzeyde hak ettikleri ücretleri almak için direniyor.

İstanbul – Başakşehir Belediyesi ve Akar Grup’un yüklenici, Reis Elektrik’in taşeron olduğu Başakşehir Yuvam Konutları’nda İnşaat-İş üyesi işçiler haklarını almak için belediye önünde eylem yaptılar. Sermayeye kalkan olan polis İnşaat İş yöneticileri, işçiler ve dayanışmaya gelen DGD-SEN başkanı ve üyelerini gözaltına aldı. Ertesi gün belediye önünde tekrar biraraya gelen işçiler ve sendika yöneticileri polisin saldırısı ile gözaltına alındı, savcılığa çıkarılan işçilere ve sendika yöneticilerine ev hapsi adli kontülü verildi. Adliye önünde açıklama yapan İnşaat İş verilen adli kontrol kararını kabul etmeyeceklerini ve işçilerin gasp edilen hakları ödenene kadar mücadeleden geri durmayacaklarını belirttiler.

Yalova ve Tuzla tersaneler bölgesinde işçiler düşük ücret dayatmasına karşı iş bıraktı. Limter-İş’in çağrısıyla bir araya gelen işçiler 3 gündür eylemlerini sürdürüyor.

Antep‘te Zafer Tekstil, Bulut Tekstil, Kimpack ABY Plastik (NAKSAN) ve Burteks teksil işçileri sefalet ücretine karşı fiili meşru mücadele hakkını kullanarak gece vardiyasında iş bıraktı.

Antep – İslahiye OSB’de bulunan Key Mensucat işçileri düşük ücretlere karşı üretimi durdurdu. 338 işçinin çalıştığı fabrikada tüm işçiler direniş iradesine sahip çıkıyor. İşçileri direnişi 5. günü geride bıraktı.

Antep – Milat Halı fabrikasında işçiler sefalet ücretlerine ve kötü çalışma koşullarına karşı direnişe başladı. Direniş üçüncü gününde kısmi kazanımla sonuçlandı.

Antep – Selçuk İplik’te işçiler düşük ücret dayatmasına karşı iş bıraktı.

Urfa – Özak Tekstil işçileri kötü çalışma koşulları ve sefalet ücretlerine karşı örgütlenmeye başlayarak sarı sendikal düzeni de reddederek BİRTEK-SEN öncülüğünde direnişe geçtiler. Baskılara, işten atmalara ve gözaltılara maruz kalmasına rağmen işçiler 77 gündür kararlılıkla direniyor. İşçiler Urfa’da başlayan direnişi İstanbul’a Özak Holding önüne de taşıyarak seslerini daha fazla duyurmaya çalışıyor. Bu kapsamda DGD-Sen ve Umut-Sen üyelerinin de yer aldığı Özak İşçileri ile Dayanışma Platformu ile birlikte BİRTEK-SEN üyesi işçiler ZARA ve LEVI’S mağazaları önünde eylemler de gerçekleştirdi. İstanbul Marmarapark AVM’de Levi’s önünde açıklama yapmak isteyen içilere polis saldırdı, direnişçi Özak işçileri ve dayanışmaya gelenler gözaltına alındı. Sermaye devleti ve kolluk güçlerinin direnişi boğma çabası artarak sürüyor. Geçtiğimiz günlerde Zeytinburnu kaymakamlığı 7 gün eylem yasağı koyarak Özak Holding’in önündeki direniş çadırının kurulmasını engelledi. Buna karşın direnişi Özak’ın Başakşehir’de bulunan fabrikası önüne taşımaya karar veren işçilere bir yasak da Başakşehir kaymakamlığından geldi. Fabrika önünde basın açıklaması yapan işçiler polisin saldırısı ile gözaltına alındı. İşçiler direnişi kazanana kadar sürdürmekte kararlı. Gözaltı sonrası açıklama yapan işçiler “Özak Holdingin önü olmasa Levi’s mağazaları önünde eylem yapacağız. Oralarda da yasak kararı alabiliyorlarsa alsınlar” dedi.

İzmir-Agrobay Seracılık’ta işçi sağlığını ve işçi güvenliğini yok sayan çalışma koşullarına ve ücret gasplarına karşı örgütlenerek Tarım-Sen üyesi olan işçiler sendikalı oldukları işten atılmıştı. İşçiler tazminatları, ödenmeyen ücretleri ve sendikal hakları için 174 gündür direniyor.

Sakarya – Hendek 2. OSB’de bulunan Burda Bebek fabrikasında Petrol-İş üyesi kadın işçiler sendikalı oldukları için işten atıldılar. Buna karşı direnişe başlayan işçiler 84 gündür kararlılıkla mücadele ediyor.

Çanakkale – Çan’da bulunan Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Çan Kömür İşletmesi’nde taşeron şirketlerdeki şoför ve operatörler maaş anlaşmazlığı nedeni ile iş bıraktı.

İstanbul – Sputnik’te adil ücret talebiyle örgütlenerek Türkiye Gazeteciler Sendikası üyesi olan 24 gazeteci işten atıldı. Gazeteciler işe iade ve hak ettikleri ücretleri almak için başlattıkları grevi 179 gündür sürdürüyor.

İstanbul – Şişli Belediyesi’nde haksız ve hukuksuz olarak işçi düşmanı Belediye Başkanı Muammer Keskin tarafından işten atılan işçilerin direnişi 1552. gününde. Sermayenin emir eri CHP ısrarla işçileri görmezden gelmeye devam ediyor. İşçiler ise işlerine geri dönene kadar direnişten vazgeçmeyeceklerini vurguluyorlar.

Urfa – Tüvtürk-Polçak’ta sendikalı oldukları için işten atılan Nakliyat-İş üyesi işçiler 1902 gündür direniyor.

Ankara merkezli Mitaş Endüstri patronu MESS grup toplu sözleşmesini tanımayarak sözleşmedeki zam oranlarını vermeyi kabul etmedi. Bunun üzerine işçiler firmanın Ankara ve Kocaeli’nde bulunan fabrikalarında ve yine aynı firmaya bağlı İzmir Aliağa OSB’deki MİCHA isimli işletmesinde 2 gün boyunca iş durdurmuş patronun eksik yatan ücretleri ödeme sözü sonrası tekrar işbaşı yapmıştı. Dün ücretlerinin eksik yatırıldığını gören işçiler yeniden iş bıraktı.

Ankara – Patiswiss Çikolata’nın OSTİM ve Temelli OSB’de bulunan fabrikalarında sarı sendika Öz Gıda İş’e üye olan 2 işçi işten atıldı. Fabrika önünde sendika ile birlikte direnişi sürdüren işçileri ziyaret ettik.

İzmir Aliağa OSB’de bulunan MİCHA’da işveren MESS sözleşmesindeki zammı tanımadığını duyurmuştu. Bunun üzerine 2 gündür iş bırakan işçilerin eylemi sonucu patron geri adım atarak sözleşmedeki zammı tanıdığını açıkladı.

Ek protokol talebiyle İstanbul ve Eskişehir’den Ankara’ya yola çıkan Harb – İş üyesi işçilerin Ankara’ya girişi engellendi. İşçiler taleplerini otobanda Akıncılar gişesinde okudu.

Isparta – DSİ’de çalışan kamu işçileri ek protokol talebiyle eylemlerini sürdürüyor.

Afyon – Milsapark şantiyesinde çalışan inşaat işçileri 3 aydır ödenmeyen ücretleri için direnişe başlamıştı. İşçiler Emeğin Gücü ile birlikte yürütükleri kararlı direniş sonucu ücretlerini aldı.

İstanbul – Tuzla’da bulunan HT Solar Enerji fabrikasında sendikaları Birleşik Metal İş ile işveren arasında süren toplu sözleşme görüşmelerinde patronun sefalet ücreti dayatmasına karşı işçiler üretimi durdurarak yanıt verdi.

Doğa Koleji öğretmenleri sefalet ücretini kabul etmiyor! Bin TL’lik iyileştirmeyi kabul etmeyen Doğa Koleji öğretmenleri bugün yemekhanede bir araya gelerek yönetimi protesto etti.

Adana – SASA’nın yeni yapılan fabrika inşaatında çalışan işçiler maaşlarına yapılan düşük zamma karşı iş bıraktı.

Samsun – Şehir hastanesi projesini yapan Gürbağ İnşaat firmasının taşeronluğunu yapan, ED group firmasına bağlı işçiler haklarının gasp edilmesine karşı eylem yaparak haklarını alıncaya kadar mücadele edeceklerini belirtti.

Gebze – Portakal Plastik’te talepleri işveren tarafından kabul edilmeyen işçiler uyarı eylemlerini sürdürüyor.

İstanbul – Galataport/Nusr-Et/Doğuş Holding Tüvtürk İstanbul’da sendika ve işçi düşmanlığına son verilmesi için Nakliyat-İş Galataport AVM önünde eylem ve basın açıklaması yaptı.

İstanbul – Beylikdüzü’nde bulunan Beyda Gıda’da sendikaya üye oldukları için işten atılan işçiler sarı sendika Öz Gıda İş’le birlikte fabrika önünde eylemlerini sürdürüyor.

Aliağa‘da bulunan rüzgar tribünleri üretimi yapan CS Wind’te işçiler düşük zamlar nedeniyle iş bıraktı. 8 Şubat’ta güncelleme sözü alan işçiler patrona bugün 16.00’a kadar süre verdi.

İstanbul – Roniteks’te çalışan işçiler patronunun düşük zam, elden maaş ve eksik sigorta dayatmasına karşı direnişi kazanımla sonuçlandı, talepler kabul edildi.


EKOLOJİ ve ÇEVRE MÜCADELELERİ

6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde deprem bölgesi başta olmak üzere birçok büyük şehirde özel anma etkinlikleri organize edildi. Depremzedeler ve ülke genelinde tüm yurttaşlar öncelikle, yargılanmaların adil şekilde yapılmasını ve kamu görevlileri de dahil olmak üzere tüm sorumluların hesap vermesini talep ediyor. Anma kapsamında yapılan protesto gösterileri ve yürüyüşlerde hem sermayenin halk ve doğa düşmanı rant ve talan temelindeki kentleşme/kentsel dönüşüm politikaları hem de iktidarıyla muhalefetiyle tüm düzen partilerine karşı halk sesini yükseltti. Umut-Sen olarak biz de hem deprem bölgesinde ve diğer şehirlerdeki anma etkinliklerinde yer aldık hem de özel yayınlarımızla 1. yıl dönümünde depremzedelerin taleplerini ve sorunlarını konuştuk.

Seydişehir Eti Alüminyum işçilerine  sefalet ücretleri dayatan Cengiz Holding, Samsun/Tekkeköy’deki Eti Bakır kimyasal depolama tesisini büyümek için sahili doldurmaya hazırlanıyor.

Şahintepe Dayanışması öncülüğünde Şahintepeliler  Başakşehir Belediyesi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada sermayenin ve siyasi iktidarın rant ve talan politikaları nedeniyle maruz kaldıkları saldırılara karşı mücadelede kararlı olduklarını duyuran Şahintepeliler taleplerinin dikkate alınmasını ve yaşam alanlarının rant için talan edilmesine rıza göstermediklerini belirttiler.

Resim

DÜNYADAN

Fransa‘da işçilerin öfkesi büyüyor. Paris bölgesine toplu taşıma hizmetini sağlayan RATP bünyesinde çalışan yaklaşık 1000 bakım işçisi, 300 Euro maaş artışı ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle 8 Şubat’ta iş bıraktı, RATP merkezini işgal etti. İçiler CGT sendikasının çağrısıyla 5 Şubat’tan 9 Eylül’e kadar pek çok greve çıkacaklarını duyurmuşlardı. Paris, 2024 Olimpiyatları’na hazırlanırken işçiler de fiili, meşru mücadelelerini büyütmeye hazırlanıyor.

Fransa‘da, Lidl süpermarket zinciri için çalışan işçiler iş bıraktı. Firmanın Carquefou’daki deposunda ve pek çok mağazasında işçiler eyleme geçti. İşçiler, enflasyon oranının altındaki %3.6’lık zam teklifini reddediyorlar.

Almanya’da bu kez Lufthansa yer hizmetleri çalışanları greve çıktı. Ver.di sendikasının çağrısıyla Frankfurt, Münih, Hamburg, Berlin ve Düsseldorf havalimanlarında Çarşamba günü gerçekleştirilen grev, Lufthansa’nın gerçekleştirdiği yaklaşık 1000 uçuşun %80-90 oranında iptaline neden oldu. Sendika, yaptığı açıklamada, önerilen zam oranı iyileştirilmezse grevi sürdüreceğini açıkladı.

İngiltere‘de Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) bünyesinde görev yapan pratisyen hekimler yeniden greve çıkmaya hazırlanıyor. Uzun süredir devam eden ücret anlaşmazlığı sebebiyle, hekimler 24-28 Şubat arasında görev başında olmayacak. Yaklaşık 50,000 pratisyen hekimi temsil eden BMA, hükümetin iyileştirilmiş bir ücret teklifi sunmaması sebebiyle bu kararı aldıklarını duyurdu.

İngiltere‘de başarılı bir eyleme imza atan gıda dağıtım kuryeleri, 14 Şubat günü yeniden iş bırakmaya hazırlanıyor.

Finlandiya‘da hükümetin işçi haklarına saldıran düzenlemelerine karşı işçilerin tepkileri sürüyor. Çeşitli nükleer ve hidroelektrik enerji santrallerinde çalışan işçiler, 14-16 Şubat tarihleri arasında iş bırakacak.

Burkina Faso‘da maden işçileri çokuluslu Endevaour firmasına ait bir altın madenini işgal etti. İşçiler, 21 Ocak’ta başlayan işgali 1 Şubat’ta sonlandırdı. Grev yasadışı ilan edilirken mahkeme kararı kabul etmeyenlerin para cezasına çarptırılacağını hükmetti. İşçilerin işgal ettiği maden, şirketin geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiği 1,1 milyon onsluk altın üretiminin neredeyse üçte birini sağlıyor.

Lübnan‘da kamu çalışanları hızla düşen yaşam standartlarını, yüksek enflasyonu ve devalüasyonu protesto etmek üzere 30 Ocak – 9 Şubat arasında iş bıraktı. Yaklaşık 12.000 kamu çalışanının katıldığı grevde, çeşitli bölgelerde kitlesel gösteriler de düzenlendi.

Yunanistan‘da özel üniversite tasarılarına karşı protestolar sürüyor. Trakya Demokritos Üniversitesi’ni işgale kalkışan öğrencilerin 18’i tutuklandı. Kamu çalışanları da greve çıkarak tasarıyı protesto etti.


SEÇTİLERİMİZ

Çeviri – Davos’un Elitleri Faturayı Halka Çıkarıyor – Michael Roberts

İçeriye “Devrimci”, Dışarıya “İlerici” – Ramazan Oruç

Cengiz Holding’in ve sarı sendika Özçelik-İş’in ablukası altında Seydişehir Eti Alüminyum işçilerinin direnişi

PATISWISS’de mobbing ve sendika düşmanlığı ile sürdürülen sömürü düzeni


Hazırlayanlar: Ege Demirel, Ahmet Güçbilmez, Özgür Öztürk
spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler