spot_img
spot_img
Ana SayfaBültenDireniş Bülteni - Sayı 19

Direniş Bülteni – Sayı 19

Merkez Bankası başkanı Hafize Gaye Erkan geçtiğimiz gün görevden affını istedi. Yeni Merkez Bankası başkanlığına ise Para Politikası Kurulu (PPK) başkanı ve Merkez Bankası başkan yardımcılarından yine ABD’den ithal, Amazon’un baş ekonomisti görevini de yapmış Fatih Karahan atandı. Karahan’ın atamasınının yer aldığı Resmi Gazete ilanında eski başkan Hafize Gaye Erkan’ın görevden alındığı yazıldı.

Hafize Gaye Erkan’ın istifasının ardından hızla açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise kararın Erkan’ın şahsi kararı olduğunu, yeni atanacak başkanın kendi önerisi doğrultusunda atanacağını belirterek telaşla piyasalara ve küresel sermaye odaklarına ekonomi programında bir değişikliğe gidilmeyeceği, ‘rasyonel’ politikaların hızla ve kesintisiz uygulanmaya devam edeceği mesajını verdi.

2023 Mayıs seçimleri sonrası göreve getirilen yeni ekonomi yönetimi ile iktidar, yüksek faiz oranları sayesinde sıcak para fonları arayışına ve enflasyonun birincil nedeni olarak gördüğü ücretleri baskılamaya devam edecektir. Yerel seçimler sonrası işçi ve emekçi sınıflara yönelik saldırılar daha da artacak, tekelci sermayenin istekleri doğrultusunda çıkarılacak düzenlemelerle yoğun sömürü, işsizlik ve yoksulluk sarmalında inletilen emekçiler açlıkla terbiye edilmeye çalışılacak, ölümü pahasına düşük ücretlerde çalışmaya zorlanacaktır. Bu emekçi halka saldırı programının karşısında durabilecek onu geriletebilecek tek güç işçi sınıfının örgütlü mücadelesi ve direnişi olacaktır.


DİRENENLER

Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu Erciyas Çelik Boru Sanayi AŞ’de Ekim ayından bu yana süren toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine grev kararı alındı. İşçiler Mersin ve Düzce’de bulunan fabrikalarda greve çıktı.

Şanlıurfa OSB’de bulunan Özak Tekstil fabrikasında işçilerin sarı sendika Öz İplik İş’ten istifa ederek Birtek-Sen’e üye olmasının ardından işverenin işten atma saldırısına karşı üretimi durdurarak cevap veren işçilerin direnişi 70. gününde İstanbul Zeytinburnu’nda bulunan Özak Holding genel merkezi önünde sürüyor.

İzmir – Agrobay Seracılık’ta sendikaya üye oldukları için hakları gasp edilerek işten çıkarılan Tarım-Sen üyesi işçilerin direnişi 167. günü geride bıraktı.

Türk-İş ve Hak-İş’in kamu çerçeve protokolünde işçileri masada satması üzerine işçilerin tepkisi artarak sürüyor. İşçiler Demiryol-İş Adapazarı şube başkanı Cemal Yaman’ı protesto ederek istifaya çağırdı. TÜRESAŞ’ın Eskişehir’de bulunan fabrikasında çalışan işçiler yemekhanede çatal ve kaşıkları masaya vurarak sendikacıları protesto etti, Türk-İş ve Demiryol-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’ı istifaya çağırdı.

Sakarya Hendek’te bulunan Burda Bebek işçilerinin direnişi 77. günü geride bıraktı. Petrol-İş Düzce şubesinin örgütlü olduğu fabrikada işveren 7 kadın işçiyi sendikaya üye oldukları için işten atmış, işçiler direniş kararı almıştı.

Şişli belediyesinde çalışırken haksız ve hukuksuz bir şekilde işten atılan belediye işçilerinin direnişi 1545. gününde.

Sputnik grevi 171. günü geride bıraktı.

Urfa Tüvtürk Polçak direnişi 1900 gündür devam ediyor.

Esenyurt Carrefour deposunda çalışan işçiler verilen sözlerin tutulmaması üzerine uyarı eylemi yaptı.

İstanbul Arnavutköy’de bulunan Erkon Tekstil’de işçiler patronun yüzde 25’lik zam dayatmasını protesto ederek iş durdurdu.

Özel sektör öğretmenleri taban maaş talebini meclise taşıdıÖzel Sektör Öğretmenleri Sendikası’nın çağrısıyla Türkiye’nin dört bir yanından Ankara’ya gelen öğretmenler muhatap bulana kadar meclis önünden ayrılmadı. Öğretmenlerin kararlı duruşu sayesinde Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenlerin taleplerinin görüşüleceği bir randevu vermek zorunda kaldı. Öğretmen sendikası ile bakanlık arasındaki görüşme bu hafta yapılacak.


EKOLOJİ ve ÇEVRE MÜCADELELERİ

Sermaye devletinin rant düzenine dayalı olarak yaşamı ve doğayı yok sayan kentleşme modeli nedeniyle 6 Şubat depremlerinde binlerce insan yaşamını yitirdi. 1 yıldır ne doğru düzgün yargılama yapıldı ne de depremzedelerin ihtiyaçları tam olarak karşılandı.

6 Şubat depremlerinin 1. yıl dönümünde Adalet Peşinde Aileleri’nin çağrısıyla 1 Şubat Perşembe günü Kadıköy/Rıhtım’da anma yapıldı. Depremlerde yakınlarını kaybeden aileler ve dayanışma için orada bulunan herkes tüm sorumluların hesap vermesi ve yargılanması çağrısında bulundu. Depremlerin üzerinden 1 yıl geçmesine yargı süreci henüz işletilemedi. Ayrıca hâlâ birçok aile kayıp yakınlarına ulaşamadı. Bu konuda da yeterli çalışmalar yapılmadı. Bir taraftan depremde katledilen binlerce insanın hesabını sormayan devlet diğer taraftan depremden sağ kurtulan depremzedeleri de kaderine terk etti. Hâlâ çadırlar ve konteyner kentlerde depremzedeler barınma, ısınma ve hijyen gibi temel ihtiyaçlarını dahi tam olarak karşılayamıyor.

Resim

İzmir TMMOB Makine Mühendisleri Odası’nın ev sahipliğinde Shipbreaking Platform adlı STK’nın organize ettiği gemi söküm etkinliği düzenlendi. DGD-SEN ve Umut-Sen temsilcilerinin de aralarında bulunduğu birçok sivil toplum kuruluşunun ve uzmanın katıldığı etkinlikte öncelikle Shipbreaking Platformu tarafından hazırlanan rapor sunumu yapıldı. Daha sonra ise rapor ışığında gemi söküm sektöründe işçilerin karşılaştığı sorunlar, işçi sağlığı ve güvenliği meselesi, doğanın ve halk sağlığının durumu ele alındı. Etkinlik sonucunda hem gemi söküm sektöründe hem de Aliağa’da etkili bir örgütlülüğün sağlanması ve etkinlikte bir araya gelen uzmanların, sendikacıların ve ekolojistlerin ortak mücadele ekseninde daha güçlü bir iş birliğini ve dayanışmayı ortaya koyması hedefi belirlendi.

Devletin desteğiyle Limak-İçtaş ortaklığı tarafından termik santral için gerçekleştirilen talan projesine karşı İkizköylülerin direnişi kararlılıkla sürüyor. Ancak devletin ve sermayenin saldırıları da hız kesmiyor. Bu kapsamda son olarak, Akbelen Ormanı, zeytinlikler, tarım arazileri, yaşam alanları ve sağlıklı yaşam hakkı için direnen İkizköylüler genciyle yaşlısıyla ifadeye çağrıldı. Bunun üzerine açıklama yapan İkizköylüler direnmekten vazgeçmeyeceklerini belirterek mücadele vurgusu yaptı.

Salda Gölü sıklıkla olduğu gibi yine bir saldırı haberiyle gündem oldu. Ayakkabı ile dahi yürünmemesi belirtilen Salda Gölü kıyısı iktidar tarafından hedef alınmaya devam ediyor. Bu sefer ise Salda Gölü kıyısına 15 kilometrekarelik asfalt yol yapıldı. Ülkenin her yerini rant ve talan projeleriyle hedef alan iktidar ısrarlı şekilde eşsiz bir ekosisteme sahip olan Salda’ya da saldırmaya devam ediyor.


DÜNYADAN

China Labour Bulletin’in yürüttüğü çalışmaya göre, 2023 yılında Çin‘deki işçi sınıfı eylemleri bir önceki yılı (831 eylem) ikiye katlayarak 1794 sayısına ulaştı. İmalat sektöründeki eylemler bir önceki yıla göre on kat artarken (438 eylem, eylemlerin %24’ü) inşaat sektörü (945 eylem, %53) eylemler içerisinde en büyük yoğunluğu oluşturuyor.

Çiftçi eylemleri hız kesmeden sürüyor. Selanik’te traktörleriyle toplanan çiftçiler, hükümetten üretimde kullanılan elektrik, mazot ve diğer girdi fiyatlarının düşürülmesini talep etti. Fransa‘da Attal hükümeti geri adımlar atsa da çiftçiler eylemlerine son vermiş değil. Belçika’daki çiftçiler, artan maliyetler, AB’nin çevre politikaları, ucuz ithal ürünlerin ülkeye girişi ve tarım sektörüne yeteri kadar teşvik sunulmaması sebebiyle Avrupa Parlamentosu önünde büyük bir eylem gerçekleştirdi.

Almanya‘da, demiryolu işçilerinin ardından, Ver.di sendikası tarafından temsil edilen toplu taşıma çalışanları da greve çıktı. Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin sonuçlanmaması nedeniyle 2 Şubat’ta gerçekleşen greve 80 şehirde 90.000 işçi katıldı. Yine Almanya’da, Ver.di sendikasında örgütlü havalimanı güvenlik görevlileri, toplu iş sözleşmesi görüşmelerine istinaden bir uyarı grevi gerçekleştirdi. Grev nedeniyle 11 havalimanında yaklaşık 1100 uçuşun iptal edildiği ya da geciktiği belirtildi.

Fransa‘da, Paris’teki toplu taşıma çalışanları greve çıkmaya hazırlanıyor. CGT sendikası 5 Şubat’tan 9 Eylül’e kadar grev çağrısında bulunurken grevlerin 2024 Paris Olimpiyatları’nı olumsuz etkilemesi bekleniyor. 1 Şubat Perşembe günü ise Snes-FSU sendikasının çağrısı ile ortaokul ve lise öğretmenleri greve çıktı.

1 Şubat Perşembe günü, Finlandiya‘da hükümetin işsizlik ve grev haklarına saldıran yeni tasarılarına karşı uyarı niteliğinde gerçekleştirilen genel greve yaklaşık 300.000 işçi katıldı. 2 Şubat Cuma günü ise tramvay, tren, otobüs, feribot, liman, havaalanı ve havayolu işletmelerinde çalışan işçiler iş bırakarak hayatı felce uğrattı.

İngiltere‘de, binlerce tren makinisti 14 demiryolu şirketinde greve çıkmaya hazırlanıyor. Makinistlerin Aralık başında gerçekleştirdiği eylemlerin devamı niteliğindeki bu grevler 30 Ocak’tan 5 Şubat’a kadar yüzlerce tren seferini etkileyecek. Enflasyon, 2022 ve 2023 yıllarının büyük bölümünde çift haneli rakamlarda seyrederken işçiler zam alamadı, geçen yıl %4’lük bir artışın teklif edilmesinin ardından anlaşmazlıklar sürüyor.

İtalya‘da, dünyanın en büyük beyaz eşya üreticilerinden Electrolux’ün Porcia’daki fabrikasında işten çıkarmalara karşı işçiler iş bıraktı. İşçiler, bazı birimlerde vardiya başına üç saat, bazı birimlerde ise beş saat iş bıraktı.

İngiltere‘de, 2 Şubat Cuma günü büyük yemek platformlarına teslimat hizmeti sunan kuryeler kötü çalışma koşullarını ve düşük ücretleri protesto etmek için saat 17.00 ve 22.00 arasında kontak kapattı. Başlangıçta Londra’nın birkaç bölgesinde gerçekleşmesi planlanan iş bırakma eylemi WhatsApp gruplarında ve sosyal medyada yayılmasıyla önce Bristol ve Liverpool’da, daha sonra da Glasgow ve Brighton’da yüzlerce kurye eyleme katıldı. İşçiler, örgütlenemez görülen bir alanda tarihi bir eyleme imza attılar.


ÇEVİRİ

Borç, ücret hırsızlığı ve baskı: Küresel hazır giyim endüstrisi – Tek Yol Kolektif Eylem – Alessandra Mezzadri


UMUT-SEN TV

https://www.youtube-nocookie.com/embed/BiGka0A7ASE?rel=0&autoplay=0&showinfo=0&enablejsapi=0
https://www.youtube-nocookie.com/embed/xU3sqnxRm3o?start=7s&rel=0&autoplay=0&showinfo=0&enablejsapi=0

Hazırlayanlar: Ege Demirel, Ahmet Güçbilmez, Özgür Öztürk
spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler