spot_img
spot_img
Ana SayfaAçıklama1 Mayıs ve Nakba Günü'nde Filistin İçin Greve

1 Mayıs ve Nakba Günü’nde Filistin İçin Greve

Filistin Genel Sendikalar Federasyonu’ndan harekete geçme çağrısı – Gazze Şeridi

Bu 1 Mayıs ve Nakba gününde, Gazze’deki Filistin Genel Sendikalar Federasyonu olarak biz, uluslararası sendikal hareket içerisindeki kız ve erkek kardeşlerimizi acilen, toplu eylemlerle bize katılıp Filistin ile dayanışma sergileyerek iş dünyasının olağan akışını aksatmaya çağırıyoruz. Filistinlilere yönelik şiddeti desteklemeyi reddederek iş yerleriniz ve topluluklarınızda statükoya meydan okumanızı istiyoruz. Sesinizi arttırın, İsrail’in askeri işgalini sürdüren ve Filistinli işçileri sömüren tüm ticari akışı bozmak için harekete geçin.

Halkımız, özellikle Gazze’dekiler, kelimelerle anlatılamayacak zulümlere katlanıyor; İsrail’in acımasız soykırım bombardımanı, aç bırakma politikaları, zorla yerinden etme ve toprak gaspı dünya çapında gündeme geldi. Bu vahşet, yıllar süren acımasız kuşatma ve askeri işgalle birleşerek çalışma koşullarımızı büyük ölçüde azalttı. İsrail’in Gazze Şeridi’ne karşı yürüttüğü soykırım savaşı bir istisna değil, hala süren 1948 Nakba’nın devamı ve İsrail yerleşimci-kolonyalizminin bir özelliğidir.

Filistinli işçiler her zaman Filistin’in özgürlük ve adalet mücadelesinin omurgası olmuştur. İsrail’in, Gazze’deki Filistin Genel Sendikalar Federasyonu genel merkezi ve tüm ofislerimiz de dahil olmak üzere sendika tesislerini kasıtlı olarak hedef alması, Filistinli işçilerin geçim kaynaklarına apaçık bir saldırı oluşturmaktadır. Bu acımasız saldırıya rağmen topluluklarımızı korumaya, çocukları derme çatma çadırlarda eğitmeye, haberleri iletmeye, yaralılarla ilgilenmeye ve yiyecek dağıtımını organize etmeye devam ediyoruz. Filistinli işçiler olarak topluluklarımız için güçlü durmaya söz veriyoruz. Bu 1 Mayıs ve Nakba Günü’nde hükümetler görmezden gelmeye devam ederken, biz sendikal enternasyonalizmin köklü geleneğinden yararlanıyor ve doğrudan sizinle konuşuyoruz: Sizleri mücadelemizle dayanışma içinde olmaya, kaybedilen sayısız şehidin ve parçalanan ailelerin onurlandırılması için kararlı adımlar atmaya ve özgür Filistin için baskı oluşturmaya çağırıyoruz.

İşçi arkadaşlarımız, özellikle de silah ve ulaştırma sektörlerinde olanlar, sizlerin geçim kaynaklarının bizim yurdumuz ve yaşamlarımızın yok edilmesi üzerine kurulduğunu dikkate almanızı rica ediyoruz. İnsana yakışır işlerin önemini çok iyi biliyor olsak da, ürettiğiniz ve naklettiğiniz ürünleri ve bunların nihai olarak nerede kullanılacağını düşünmenizi tavsiye ediyoruz. İnsana yakışır istihdam hiçbir zaman sayısız Filistinlinin hayatına mal olmamalıdır. Uluslararası düzeyde üretilen ve taşınan silahlardan doğrudan etkilenenler olarak, sizden yalnızca birinin zarar görmesinin aslında herkesin zarar görmesi olduğu ilkesini benimsemenizi istiyoruz.

Tarih boyunca işçiler baskıcı rejimlere cesurca karşı çıktılar. Biz Güney Afrika’daki apartheid rejiminden gelen malların taşınmasını reddettik ve fabrika işçileri de Şili’deki Pinochet gibi diktatörlükler için silah üretimini reddettiler. Filistinli ölü sayısı tırmanırken, bu 1 Mayıs’ta, Filistin’in sömürgeleştirilmesinin ve 1948 Nakba felaketi sırasında 750.000’den fazla Filistinlinin topraklarından sürülmesinin 76. yılını anarken sizden yanımızda olmanızı istiyoruz. Gelin yıkıma değil adalete dayalı ekonomilerin kök vermesi için birlikte çabalayalım. 

İsrail’in Gazze’deki soykırımı ve kuşatmasının sona ermesini talep ederken yanımızda olun.

Yerleşimci sömürgecilik ve askeri işgalden kurtulmuş, insana yakışır bir yaşam için işçiler olarak haklarımızı talep ederken yanımızda olun.

Bu 1 Mayıs (1 Mayıs 2024) ve Nakba Günü’nde (15 Mayıs 2024) gerçekleştirebileceğiniz bazı eylemler şunlardır:

  1. İsrail’den gelen veya gidecek malların taşınmasını reddedin.
  2. Bir iş durdurma veya iş yavaşlatma örgütleyin.
  3. Filistin mücadelesini tartışmak için sendika şubenizde eğitim toplantıları düzenleyin.
  4. İş yerlerinizde meslektaşlarınızı eğitmek ve eylem için kaynak sağlamak amaçlı bilgilendirici el ilanları, broşürler veya haber bültenleri dağıtın.
  5. İş arkadaşlarınız arasında, emeklilik fonları için işgale suç ortağı olan şirketlerin kullanılması veya suç ortağı şirketlere karşı boykot uygulanması gibi eylemler veya politika değişiklikleri talep eden bir dilekçe dağıtın.

Şimdi cesur işçilerin önderliğinde dayanışma zamanı!

Yaşasın Filistinli işçilerin geri dönüş ve kurtuluş mücadelelerinde uluslararası dayanışma!

Çeviren: Çağdaş Çakman

Özgün metin: https://www.workersinpalestine.org/news/strike-for-palestine

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler