spot_img
spot_img
Ana SayfaGüncelErciyas işçileri greve çıktı

Erciyas işçileri greve çıktı

Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu Erciyas Çelik Boru Sanayi AŞ’de Ekim ayından bu yana süren toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine grev kararı alındı. İşçiler Mersin ve Düzce’de bulunan fabrikalarda greve çıktı.

Düzce’deki fabrikada grev pankartını asan Erciyas işçileri, “Açlıktan ölmeyiz, biz bu yoldan dönmeyiz”, “Yaşasın onurlu mücadelemiz”, “Şalter inecek bu iş bitecek” sloganları attı.

17 Ekim 2023 tarihinde başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri, 14 Ocak 2024 tarihinde uyuşmazlıkla neticelenmiş, arabulucu raporunun tebliğinin ardından sendika 31 Ocak 2024 tarihinde uygulanmak üzere grev kararı almıştı.

İşletmenin Düzce’de bulunan fabrikasında açıklama yapan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Özkan Atar “Üyelerimiz için sefalet anlamına gelen bu oranları kabul etmemiz mümkün değildir. Hakkımız olanı istiyoruz, alacağız!” dedi.

Sendikanın toplu sözleşme teklifi şu şekilde:

  • 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren; saat ücretleri 65 TL’nin altında olan üyelerimizin saatlik ücretleri 65 TL’ye çıkarılacak, üzerine seyyanen 77 TL zam yapılacak. Her kıdem yılı için saatlik ücretlere 2,5 TL (37,5 TL/saat’i geçmemek üzere) eklenecek.
  • Buna göre, ilk 6 aylık dönem için talebimiz, yüzde 121 artıştır. Bu işyerinde ortalama net ikramiyeli ücret 17 bin 595 TL’dir. Talebimiz, ortalama net ikramiyeli ücretin 36 bin 590 TL’ye çıkarılmasıdır.
  • Ayrıca asgari ücret koruması, geçen dönem kayıpların telefi edilebilmesi için 1 maaş zamlı ücretin prim olarak işçilere verilmesi, fazla çalışma ücretlerinin artırılması, gelir vergisi kesintisinin telafisi için temmuz ayından itibaren erzak fişinin kıdeme göre sözleşmede yer alması taleplerinde bulunduk.
  • Diğer 6’şar aylık dönemler için ise talebimiz 6’şar aylık enflasyonun üzerine 4 puan refah payı konulmasıdır.

Sendikadan yapılan açıklamada işverenin son ücret zammı teklifinin yüzde 85 olduğu belirtildi.

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler