spot_img
spot_img
Ana SayfaBültenDireniş Bülteni - Sayı 17

Direniş Bülteni – Sayı 17

İktidar uyguladığı ekonomi politikalarının faturasını emekçilere ödetmek için saldırılarını her geçen gün daha fazla yoğunlaştırıyor. 2023 yılı biterken asgari ücret adıyla bilinen açlık ücretleri düzeyi belirlenmiş ve 17.002 TL olarak açıklanmıştı. İşçilere taban ücreti için dayattığı oranları kabul ettiren sermaye şimdi de benzer bir dayatmayı tavan ücretlerinde metal işçileri üzerinde de uygulamaya çalışıyor. MESS grup toplu sözleşme sürecinde patronlar en son %60 oranında zam vermiş ancak sendikaların grev kararı almaları üzerine bu oranı %73’e çekmişti. İşçilerin beklentilerini karşılaması mümkün olmayan bu oranlar MESS’in sefalet ücretleri dayatmasından geri adım atmadığını gösteriyor. Birleşik Metal İş ise 11 Ocak’ta yaptığı başkanlar kurulu toplantısı ile grev kararı aldığını duyurdu. Buna göre 19 Ocak’ta MESS kapsamındaki 63 fabrikada 12 bin işçiyle greve çıkma kararı alındı. Metal işçileri MESS’in sefalet dayatmasına karşı direnerek geri adım atmıyor.

İktidar ABD’li “yatırımcılar”dan gelen “talep” (talimat) doğrultusunda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ı New York’a gönderdi. Merkez Bankası tarihinde ilk kez 11 Ocak Perşembe günü “Yatırımcı Günü” düzenledi. ABD sermayesi ile yapılan buluşmada ana gündem maddeleri ise enflasyon, para politikası, finansal piyasalar ve bankacılık gibi sermayenin en öncelikli alanları oldu. Söz konusu buluşmada JP Morgan, Goldman Sachs, PIMCO, Vanguard, Blackrock, UBS ve Morgan Stanley gibi önde gelen finans sermayesi monopolleri katıldı. Böylece iktidar, emekçilerin daha fazla yoksullaşacağı, krizin faturasının daha da ağırlaşacağı; ancak uluslararası tekelci sermayenin ve iş birlikçisi ulusal sermayenin gözetileceği bir yılın daha geçirileceğine dair tutumunu bir kez daha açıkça gösterdi.

Emperyalizmin desteği ve koruması altında İsrail’in Gazze’de gerçekleştirdiği soykırım yaklaşık 3 aydır devam ediyor. İsrail’e yönelik hiçbir yaptırım uygulanmazken ve herhangi bir yaptırım yapılmazken Gazze halkıyla dayanışan ve daha önce uzun süre emperyalizmin kuklası Suudi Arabistan’ın saldırılarına maruz kalan Yemen’e ABD-Birleşik Krallık tarafından saldırı düzenlenmeye başlandı. Yemenlilerin Kızıldeniz’de İsrail gemilerini engelleyen başarılı müdahaleleri soykırıma destek veren emperyalistleri Yemen’e saldırtma kararı aldırdı. Yemenliler ise binlerce kişinin katılımıyla düzenlenen mitingle emperyalizme teslim olmayacağını ve Filistin halkıyla dayanışmaya devam edeceğini ilan etti. Öte yandan Güney Afrika da Yemen gibi Gazze’deki soykırıma karşı sessiz kalmayıp harekete geçti. Güney Afrika’nın İsrail’in “Gazze’deki Filistin halkına soykırım yaptığı” gerekçesiyle açtığı dava Uluslararası Adalet Divanı’nda görüşülmesi başlandı. Güney Afrika söz konusu başvuruyla İsrail’in Gazze’deki tüm askerî operasyonlarını yani soykırımı durdurmayı amaçlıyor.


DİRENENLER

Sakarya Hendek’te bulunan Burda Bebek işçilerinin direnişi 54. günü geride bıraktı. Petrol-İş Düzce şubesinin çoğunluğu sağlayarak yetki başvurusu yaptığı fabrikada işveren 7 kadın işçiyi işten atmış, bunun üzerine işçiler, atılan işçilerin geri alınması, sendikanın yetkisinin tanınması ve toplu sözleşme görüşmelerine başlanması talepleriyle direnişe geçmişlerdi.

Sputnik grevinin 149. günü

Hakkında düzenlenen yalan beyana dayalı raporla İBB iştiraki İSPER A.Ş.’den haksız olarak işten atılan Tülay Çal 67 gündür direniyor.

Urfa‘da sendikal tercihlerini işçilerin bağımsız sendikası BİRTEK-SEN’den yana yapan Özak Tekstil işçisinin onurlu direnişi 47 gündür sürüyor.

Şişli direnişi 1522. günü geride bıraktı.

İstanbul Esenyurt’ta bulunan Kromevye fabrikasında Alevi ve Kürt işçilerle görüştüğü için işten atılan Besra Demir’in direnişi 20. gününde devam ediyor.

Urfa Tüvtürk Polçak direnişi 1875 gündür devam ediyor.


EKOLOJİ ve ÇEVRE MÜCADELELERİ

Aydın‘ın Köşk ilçesinde bulunan Mezeköy ve Uzundere köylerine Efendi Jeotermal şirketinin jeotermal faaliyetleri için çıkarılan kamulaştırma kararı Danıştay 6. Dairesi tarafından iptal edildi. 2022 yılı Ağustos ayında jandarmanın saldırılarına maruz kalan, gece gündüz nöbet tutarak zeytinliklere, tarlalarına, yaşam alanlarına ve havasına sahip çıkan direnen Mezeköylülerin direnişi kazandı!

Mersin/Silifke‘de çiftçiler ürettikleri için sermaye devleti tarafından cezalandırılıyor. Çiftçilerin tarlaları keyfi biçimde rant için hassas alan ilan edildi. Kendi tarım arazilerinde üretim yapan köylüler ekim yaptıkları için hapis cezası alıp hapis yattılar. Köylüler karara tepki gösterirken  tarlalarını gasp eden üretim yapmalarına rant için engel olan sermayeye karşı üretmek içi direniyor.

Amasya‘nın Taşova ilçesine bağlı Çambükü‘nde köylüler tarım arazilerine yapılmak istenen organize sanayi bölgesi projesine karşı sermaye devletinin yoğun baskılarına rağmen direnmeye devam ediyor. Köylüler yaşam alanlarını ve tarlalarını OSB için yok edecek olan OSB projesine derhal iptal edilmesini istiyor.

Çambükü köylüleri OSB'ye direniyor: “Canımız yanıyor”

Hatay/Samandağ‘da sac levhalarla derme çatma olarak yapılan barınakta yaşamaya çalışan ailenin iki çocuğu dışarıdan çekilen tel nedeniyle çıkan yangında hayatını kaybetti. Hatay’da depremzedeler hâlâ çadırlarda, derme çatma barınaklarda yaşam mücadelesi veriyor. Sermaye devleti depremzedeleri görmezden gelmeye ve onları adeta ölüme terk etmeye devam ediyor. Düzenli olarak tekrarlanan elektrik kesintileri nedeniyle ısınma ihtiyacını karşılayamayan, hijyen ve sağlıklı bir barınma imkanından yoksun bırakılan depremzedelerin talepleri karşılanmıyor.

Muğla/Milas-İkizköy‘de Limak-İçtaş’ın talanı devletin koruması ve desteği altında hız kesmeden devam ediyor. İkizköylüler, Zeytincilik Kanunu’na rağmen Akbelen Ormanı’nda devam eden patlatmaların ve kazı çalışmalarının derhal sonlandırılmasını istiyor.


DÜNYADAN

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla, Perşembe günü yaptığı açıklamada, Almanya Berlin yakınlarındaki fabrikasında üretimi 2 hafta süreyle askıya aldığını duyurdu. Yapılan açıklamada, üretim durdurma kararı için Husiler’in Filistin ile dayanışma amacıyla düzenlediği Kızıldeniz eylemleri sebebiyle gerekli üretim bileşenlerinin eksikliği gerekçe gösterildi.

Almanya, Hollanda, Belçika, Fransa ve İspanya’nın ardından çiftçi eylemleri dalgasına katılan son ülke oldu. 12 Ocak’a kadar sürecek eylemler, Alman hükümetinin çiftçilere yönelik sübvansiyonlar ve vergi indirimleri de dahil olmak üzere pek çok kesinti yapacağını duyurmasıyla patlak verdi. Her ne kadar kimi kesinti planları geri çekilmiş olsa da, çiftçilerin öfkesi dinmiş değil. Pek çok kentte binlerce traktör ve kamyondan oluşan konvoylar trafiği alt üst etti. Emden kentinde bulunan bir Volkswagen tesisinde üretim durma noktasına geldi, Ekonomi Bakanı Robert Habeck ailesiyle birlikte çıktığı tatil sırasında bir feribottan inmeye çalışırken protestocular tarafından ablukaya alındı.

Almanya‘da Deutsche Bahn ve tren makinistlerinin sendikası GDL arasındaki anlaşmazlık sürüyor. GDL, ücretlerin iyileştirilmesi ve haftalık çalışma süresinin 38 saatten 35 saate düşürülmesi talepleri ile Kasım ayından bu yana Deutsche Bahn ile müzakereler sürdürüyor. Müzakerelerin tıkanması sebebiyle, 10 Ocak’ta 3 günlük bir greve çıkan makinistler, Almanya’da hayatı durdurdu. Deutsche Bahn’ın yaptığı açıklamaya göre trenlerin yalnızca %20’si çalıştı. Birçok yerde, bölgesel trenler ve banliyö hatları da çalışmıyor.

Kanada tarihinin en büyük grevlerinden biri bu Aralık ayında Quebec’te gerçekleşmişti. Dört büyük sendika federasyonunun oluşturduğu “Ortak Cephe” (Front Commun) altında birleşen, sağlık ve eğitim sektörlerinden 570.000 kamu işçisi, 8-14 Aralık tarihleri arasında yedi gün boyunca grev yapmıştı. Aralık ayında kabul edilen geçici anlaşma önümüzdeki haftalarda sendikaların üyeleri tarafından değerlendirilecek. Müzakerelerin sürdüğü, işçilerin yeniden greve çıkabileceği ifade ediliyor.

ABD‘de, gıda işçileri grevde. Teamsters sendikası tarafından temsil edilen US Foods çalışanı gıda işçileri, Chicago ve Minnesota’da iş bıraktı. US Foods, okullardan restoranlara binlerce kurum ve kuruluşa gıda sağlıyor. Grev kararının ardından işçiler ve şirket arasında müzakere 8 Ocak’ta yeniden başladı ancak henüz bir anlaşmaya varılamadı.

İngiltere‘de, Amazon işçileri tarihi grevlerinin yıl dönümünde iş bırakıyor. Yılın en yoğun alışveriş günleri olan Kara Cuma-Siber Pazartesi hafta sonu boyunca 30 ülkeden binlerce işçi Amazon’a karşı eylemlerde buluşmuştu. Amazon işçileri, İngiltere’deki ilk Amazon grevinin yıldönümü olan 25 Ocak Perşembe günü Birmingham’daki Amazon deposunda iş bırakacak. Bu depo, İngiltere’de işçilerin greve çıktığı üçüncü depo olacak.

Hindistan Vijayawada’da belediye işçileri 10 günlük grevlerini sonlandırdı. İşçiler 11 Ocak Perşembe günü iş başı yaptı. Eyalet hükümetinin işçiler ile yapılan görüşmelerde taleplerin bir bölümünü kabul etmesinin ardından, işçi sendikası eylemlerine son verme kararı aldı.

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler