spot_img
spot_img
Ana SayfaGrevAluform Pekintaş, işçilerin 317 gündür devam eden haklı direnişini kıramıyor

Aluform Pekintaş, işçilerin 317 gündür devam eden haklı direnişini kıramıyor

Düzce Aluform Pekintaş Fabrikası’nda Türk Metal Sendikası’na üye olan 35 işçi 10 ay önce tazminatsız olarak ve hiçbir somut kanıta dayanmayarak işten atıldılar. Gerekçe ise patronların keyfine bırakılan bir kanun maddesi yorumu olmuştu. Bilindiği üzere İş Kanunu Madde 25 içerisinde yer alan çeşitli kodlarla patronlar “ispata” gerek duymadan “kanaatlerine göre” karar vererek keyfi biçimde işçileri sadece işten atmıyor aynı zamanda onları “iftira kodları” ile damgalayarak hem tazminatlarını ödemiyor hem de başka işlerde çalışmalarına engel oluyor. Bu haksızlık ve hukuksuzluk karşısında işçiler, en temel “anayasal hakları”na, sendikal haklarına ve çalışma haklarına sahip çıkmak için direnmeye başladılar.1

Bugün direnişin 317. günü

Aluform Pekintaş yönetimi ve patronu işçilerin kararlı direnişi karşısında ezildikçe daha da saldırgan yöntemlere başvurmaya başladılar. Son dönemde gerçeğe aykırı ifadelerle işçilerin mahkemede yargılanmalarını sağladılar. Bunun sonucunda işçilerin en temel anayasal hakları çiğnendi; işten atılan 2 işçinin fabrika önüne gelmeleri yasaklandı. Daha önce de işçilerin fabrika önünde eylem yapmaları ve seslerini duyurmaları birkaç kez valilik kararıyla engellenmişti. Bu bağlamda birer aylık sürelerle kısıtlamalar uygulanmıştı. Ayrıca Düzce’deki yerel gazeteler ilan/reklam tehditleriyle susturulmaya çalışılmış ve gazetelerin işçilerin sesini duyurmalarına engel olunmaya çalışılmıştı. Fakat bu uygulamalar işçilerin direnişini kıramamış, işçiler haklı direnişlerine daha kararlı şekilde devam etmişlerdi.

Aluform Pekintaş patronu, haksız yere işten attığı işçilere haklarını vermek yerine ısrarla bu haklı ve meşru direnişi engelleme çabalarına devam ediyor. Son olarak işçilerin direniş çadırı ve pankartları fabrikanın İdari İşler Sorumlusu Ulaş Kaçamak’ın talimatıyla sökülmüştü. Ancak işçiler çadırlarını ve pankartlarını tekrar yerleştirdiler ve direnişlerine kararlılıkla devam ediyorlar.

Öte yandan son olarak öne çıkan iki önemli gelişmeyi de irdelemek gerekiyor. İlk olarak, Aluform Pekintaş’ın patronu Özhan Olcay’ın yeni atanan Düzce Valisi Selçuk Aslan’ı ziyaret ettiği Valilik tarafından duyuruldu.2 Bu noktada eğer kabul ederse Düzce Valisi Selçuk Şahin’den işten atılan Aluform Pekintaş işçileriyle de görüşmesinin oldukça faydalı olacağını hatırlatmak isteriz. Zira işçiler tıpkı Aluform Pekintaş patronu gibi ülkenin “eşit vatandaşları” arasındadır. Bu nedenle işçilerin devletin ilgili ve yetkili kuruluşlarına sorunlarını iletme ve sorunlarına dair çözüm üretilmesini talep etmeleri en doğal haklarıdır. Vali, kamu yöneticisi olarak tercihini işçiden yana yapmak zorundadır. Anayasal hakkını kullanan işçinin yanında olmak yasal zorunluluğudur. Pekintaş patronunu bu bağlamda uyarmalı, işçilerin haklarını teslim etmelerine yönelik irade koymalıdır. Ayrıca işçilerin fabrika önündeki hak mücadelesi yasaldır. İkincisi, Aluform Pekintaş patronunun Düzcespor ile “forma göğüs sponsorluğu” anlaşması imzaladığını öğrendik.3 Burada, “sponsor”luk ücretinde “tazminatsız” ve hukuksuz olarak işten atılan işçilerin ücretlerinin yer aldığını belirtmek gerekiyor! Düzcespor taraftarına ve futbolcularına bu haksızlık ve hukuksuzluk karşısında Düzceli işçilerle dayanışma gösterme çağrısında bulunuyoruz.

Hakları için 317 gündür kararlılıkla tüm engellemelere rağmen direnen Aluform Pekintaş İşçileri Kazanacak!

1-https://umutsen.org/index.php/2023/08/emekci-ve-sendika-dusmani-aluform-pekintas-patronu-iscilerin-direnisini-engelliyor/

2- https://twitter.com/duzce_valiligi/status/1697639118207930594

3- https://www.oncurtv.com/duzcecam-ve-pekintas-ile-protokol-imzalandi

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler