spot_img
spot_img
Ana SayfaGüncelEmekçi ve sendika düşmanı Aluform Pekintaş Patronu işçilerin direnişini engelliyor!

Emekçi ve sendika düşmanı Aluform Pekintaş Patronu işçilerin direnişini engelliyor!

Düzce Aluform Pekintaş Fabrikası’nda Türk Metal Sendikası’na üye olan 35 işçi 10 ay önce tazminatsız olarak, yalan ve iftiralarla İş Kanunu Madde 25/Kod 49 ile işten atıldılar. Bunun üzerine işçiler hukuki süreci başlatarak yasal yollardan haklarını aramaya başladılar. Ayrıca işçiler “anayasal” ve “yasal” haklarını kullanarak “sendikal örgütlenme haklarına” ve “işlerine” sahip çıkmak için fabrika önünde direnmeye başladılar. Öte yandan Aluform Pekintaş patronu hem fabrikada çalışan işçiler üzerinde mobbing uygulayarak hem de Düzce’deki gücünü kullanarak işçilerin direnişinin büyümesine engel olmaya çalıştı. Ayrıca işçilerin fabrika önünde eylem yapmaları ve seslerini duyurmaları da birkaç kez valilik kararıyla engellendi veya birer aylık sürelerle kısıtlandı. Bunların hiçbirisi işçilerin direncini kıramadı.


Aluform Pekintaş fabrikasından haksız ve hukuksuz olarak işten atılan işçilerin mücadelesi hız kesmeden kararlılıkla 10 aydır sürüyor. Patronun reklam ve ilanları tehdit olarak kullanarak susturmaya çalıştığı yerel basından hâlâ birkaç gazete işçilerin direnişine yer vermeye devam ediyor. Son günlerde haberlerden rahatsız olan Aluform Pekintaş patronu şirket hakkında olumsuz haber yapılmaması için özel bir çaba göstermeye başladı. Bazı yerel medya kuruluşlarının temsilcilerinin yer aldığı bir mesaj grubu oluşturan Aluform Pekintaş, hem işçilerin direnişiyle hem de şirketin parasal işleriyle ilgili haber yapılmasını engellemeye çalışıyor. Bu kapsamda Düzce’deki basın kuruluşlarının bazılarına WhatsApp üzerinden mesajlar ileten fabrika yönetimi şirketin taleplerine uyan kuruluşlara reklam ve ilanla destek vereceklerini belirtti. Şirketin yönetim kadrosunda yer alan U. K.’nin ilettiği mesajda “Bundan sonra Düzce basınıyla irtibatta kalmak ve işbirliği yapmak istemekteyiz. Reklam ve ilan mesajlarımızı bu grup üzerinden duyuracağız,” ifadeleri yer aldı. Şirket, basın kuruluşlarının en önemli gelir kaynaklarından olan reklamları engelleme tehdidiyle direnişin sesini kısmaya ve şirketin hukuksuz eylemlerinin duyulmamasını sağlamaya çalışıyor.


Son günlerde dikkat çeken önemli bir diğer gelişme de Aluform Pekintaş yönetimi tarafından direnen işçilerin asılsız suçlamalarla mahkemeye şikayet edilmesi oldu. Fabrika yönetimi avukatları aracılığıyla yaptıkları şikayette işçilerin direniş döneminde en doğal hakları olan “oyun havası” oynamalarını dahi suç unsuru gibi göstermeye çalıştı. Ayrıca işçilerin yola çıkarak trafiği tehlikeye düşürdükleri iddiası, fabrika önünde sıcak hava nedeniyle yıkanmaları ve fabrika kenarında bulunan kanala girmeleri şikayetteki diğer nedenlerdi. Avukatın bir dosya kağıdına yazdığı hikayeyle işçilerin yolu kapadığı, fabrikaya giren tırları engellediği, kanala girdikleri, müzik dinleyip oynadıkları ve fabrikaya gelen misafirlere kötü gözüktükleri iddia edildi. İşçiler üzerinde kurulan baskının baş mimarlarından olan fabrikanın Genel Müdürü Derya Kaya da işçilerin haklı ve meşru direnişini engellemeye çalıştı. Genel Müdür Derya Kaya, işçilerin izni ve rızası olmadan işçilerin “insan sağlığını tehdit edecek düzeydeki” sıcaklıklardan kendilerini korumak adına suyla serinledikleri anları videoyla kayıt altına aldı. Bu kayıtları basınla da paylaşan Derya Kaya, işçilerin haklı direnişini hukuksuz yöntemlere/suça başvurarak engellemeye çalıştı. Asılsız iddialarla işçiler hakkında bir günde mahkeme kuruldu ve ceza verildi. Düzce 1. Sulh Ceza Hakimliği’nin fabrikanın şikayeti üzerine ele aldığı dava sonucunda iki işçi hakkında uzaklaştırma kararı alındı. Bunun üzerine yapılan itiraza 15 gün geçtiği halde bir yanıt alınamadı.


Aluform Pekintaş fabrikasından sendikalı oldukları için işten atılan işçiler patronun ve fabrika yönetiminin baskılarına, engellemelerine ve iftiralarla/yalan beyanlarla dolu kara propagandalarına rağmen kararlılıkla direnişlerini sürdürüyorlar. İşçilerin haksızlığa ve hukuksuzluğa karşı yasal ve anayasal haklarını kullanmaları dahi işçi ve sendika düşmanı Aluform Pekintaş patronu ve yönetimi tarafından engellenmeye çalışılıyor! İşçilerin meşru ve haklı direnişini engelleyemezsiniz! Tüm işçi ve emek dostu basına da buradan çağrı yapıyoruz: Hakları için 309 gündür direnen, mücadele eden Aluform Pekintaş işçilerinin seslerini duyuralım, mücadelelerinin yayılmasını sağlayalım.

Aluform Pekintaş Direnişi Kazanacak!

1- Aluform Pekintaş İşçileri ile bu bağlamda yaptığımız canlı yayınlarda işçiler söz konusu süreci, yaşadıkları sorunları ve karşılaştıkları baskıları aktarmıştı.

Bkz: “Düzce Aluform Pekintaş İşçileri Ne İstediler Ne Yaşadılar?” https://www.youtube.com/watch?v=wsM07lZGaGM
“Düzce Aluform Pekintaş İşçilerinin Mücadelesi ve Karşılaştıkları Engeller” https://www.youtube.com/watch?v=evslmTKDWcI
“10. Ayında Aluform Pekintaş Direnişi” https://www.youtube.com/watch?v=a5oV-zhvjOA

2-https://www.duzcemeydan.com/aluform-pekintas-ta-sular-durulmuyor-5321

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler