spot_img
spot_img
Ana SayfaÇeviriRus ordusuna ikmal yapan fabrikada sendika onayı beklenmeksizin başlayan bir grev ve...

Rus ordusuna ikmal yapan fabrikada sendika onayı beklenmeksizin başlayan bir grev ve Donbass’ta ilk kitlesel silahlı firar olayı meydana geldi

Rusya’da baharın sonlarına doğru oldukça ilginç olaylar meydana geliyor. Tüm bu gelişmelerin sadece bir başlangıç olmasını umut ediyoruz!

17 Mayıs’ta medyada, Ulyanovsk Otomobil Fabrikası’nda (UAZ) sendika onayı beklenmeksizin başlayan bir grev ve protesto gerçekleştiği haberleri yer aldı. Baza Telegram kanalının paylaştığı bir videoya göre, fabrika işçileri atölyede toplanarak düşük ücretlerden şikayet etti. Raporlara göre, işçiler son bir ayda ortalama olarak 20 bin ruble alıyordu. İşçiler ücretlerin artırılmasını talep etti ancak aynı günün akşamına doğru dağıldılar.

Bu olay, vardiyanın sonuna yaklaşık bir saat kala meydana geldi. Yeni üretim hattında çalışan işçiler, tulum giymiş yaklaşık 50 erkek, saat 16.00 civarında “Patriot” üretim hattını tamamen durdurdu. Bazı işçilerin arabalara tırmandığı fabrika gürültü içinde kaldı. 

Bir işçi “Fabrika grevde! Maaş yok!” şeklinde yorumda bulundu. 

Durumu yatıştırmak için çalışanların karşısına çıkan UAZ’ın yeni genel müdürü Alexei Spirin’e göre, Temmuz ayından itibaren ücretler %12 artacak ve bir enflasyon dalgası daha olacak. 

Protestonun aktif katılımcılarından yedi kişi, Zasviyazhsky bölgesi polis departmanına götürüldü ve haklarında suçlama olabileceği konusunda tehdit edildi. Bunun nedeni, Spirin’in “yasal olmayan eylemler” hakkındaki bir açıklaması olabilir. Fabrika içinden bilgi sahibi olanlar, ücret artışı talep eden kolektif mektubu hazırlayan aktivistlerin yanı sıra fabrika yönetiminin de sorgulandığını belirtti. 

UAZ, bir askeri sanayi kompleksi kuruluşu. Bu bağlamda, devlet savunma tedarikinin aksamasına yol açabilecek eylemler sabotaj olarak kamuya sunulabilir. Başka bir deyişle, otoritenin ve sermayenin sınıf mücadelesini bastırmak için sıkça başvurduğu bir yol olan savaş, burada da etkili bir şekilde kullanılmaktadır.

24 Mayıs’ta Ulyanovsk valisi Alexei Russkih, kuruluşu ziyaret ederek işçilerin maaşlarının artırılmasını kabul ettiğini belirtti. Ayrıca, fabrika yönetimine işçi kolektifiyle iletişimde kalmalarını salık verdi. Fakat tüm bunların yanında Russkih, işçilerin bölgedeki ortalamanın üzerinde maaş aldığına da inanıyor. Dünya üzerinde, gerçekten de ciddiyetle, herhangi bir maaşın, herhangi bir bölge için ortalamanın üzerinde olduğu ifadesine inanabilecek kadar ahmak biri var mıdır?  Ulyanovsk, Volga’nın en fakir bölgelerinden biridir. Ve eğer ortalama maaş bir ayın sonunu getirmek için yeterli değilse, o zaman bununla övünülebilecek hiçbir şey yoktur.

Tüm bunların yanında, cephe hattına yakın bölgelerde de son derece önemli olaylar gerçekleşti. Baza’nın 24 Mayıs’ta belirttiğine göre Rostov bölgesi kolluk kuvvetleri, Lisichansk’taki (sözde “Lugansk Halk Cumhuriyeti”) “Storm Z” eğitim kampından kaçan 39 eski mahkum olduğuna dair bilgilendirme aldı. Bilgilendirmede kaçan suçluların otomatik silahlarla donandığı ve bir KamAZ kamyonu ve Mitsubishi L200 ile seyahat ediyor olabilecekleri belirtildi. Rus kontrolündeki Donbass bölgesinden bir kaynağın Rostov haber portalına aktardıkları şu şekilde: 

Rostov bölgesindeki iç işleri organlarıyla etkileşimde olan bazı yapılar tarafından raporlar gönderildi. Ayrıca, sınır bölgelerinde bizimle komşu olan birçok idare başkanı bilgilendirme aldı. 24 Mayıs’ta bölgeden kaçan askerler, burada bir sözleşmeye bağlı olarak bulunan eski mahkumlardır. Firarilerin kaçmasını engellemeye çalışan bir LPR Devlet Güvenlik Bakanlığı personeli öldürülmüştür. 

27 Mayıs’ta da Donetsk bölgesindeki Soledar yakınlarında bir Rus askeri biriminden silahlı 7 eski mahkumun kaçtığı bilgisi ortaya çıkmıştı. Kısa sürede eski mahkumlardan üç tanesi Bryanka yakınlarında yakalanmış, ikisi de Bryanka’daki bir kafede sarhoş halde tutuklanmıştı. Bir diğeri ise teslim olmak istediği için “yoldaşları” tarafından vurulmuştu. 

Son zamanlarda genel seferberlik ve büyük çaplı yurt dışına kaçışın, Ukrayna ekonomisinde emek piyasası üzerinde bir krizine yol açtığı belirtilmekte. 

Son olarak, askerlik hizmetiyle yükümlü olan Ukraynalı işçilerin, ülkeyi terk etme yasağına rağmen kapalı sınırlardan nasıl kaçtığına dair Rusça haberi şuradan okuyabilirsiniz.


Çeviren: Sedef Öztürk

Düzenleyen: Bilge Çanakçı

Orijinal metin:Wildcat strike at a Russian army-supplying plant and the first mass armed desertion in Donbass

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler