spot_img
spot_img
Ana SayfaBültenHaftalık Direniş Bülteni - 26 Kasım 2023

Haftalık Direniş Bülteni – 26 Kasım 2023

Merkez bankası piyasa beklentilerinin de üstünde bir politika faizi artışına giderek 500 baz puan artışla faiz oranını %40’a çekti, kredi kartı faizlerini ise aralık ayında değiştirmeyeceklerini açıkladı. Yeni ekonomi yönetiminin her fırsatta ifade ettiği “rasyonel” politikalara dönüş süreci halkın alım gücünü baskılayarak tüketimi azaltmak ve bu sayede enflasyonu düşürmeye çalışmak. Yüksek enflasyon altında ezilen emekçilerin alım gücünü daha da düşürmek için ise ücretlere yapılacak zamları aşağı çekmeyi planlayan iktidar bu nedenle 2024 ücret artışlarının gerçekleşen değil hedef enflasyona göre yapılacağını açıklamıştı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ise bu yıl asgari ücrete tek sefer zam yapılacağını, temmuz ayında ikinci zam yapılmayacağını söyledi. Aldığı zam birkaç ayda enflasyon karşısında eriyen emekçilere temmuz ayında zam yok demek sefalet koşullarında yaşamaya devam edeceksiniz demektir.

Bakan Işıkhan geçtiğimiz hafta “Ülkemizde aşırı yoksulluk veya açlık sınırı içinde yaşayan kişi yok” derken geçtiğimiz günlerde 79 yaşında yaşamını sürdürebilmek için çalışmak zorunda olan Hacı Bayram Kaymak Avcılar’da çatı onarımı için çıktığı binanın çatısında çalışırken kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. Antalya’da ise 60 yaşında inşaatta çalışmak zorunda kalan kalp hastası Sabri Çelik barınmak için de kaldığı inşaatta sabah gelen mesai arkadaşları tarafından ölü bulundu, kalp krizi sonucu yaşamını yitirdiği tespit edildi. Geçtiğimiz perşembe günü ise Siirt’in Şirvan ilçesinde bulunan Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır maden işletmesinde göçük meydana geldi, 3 madenci hayatını kaybetti. Aynı maden ocağında 2016 Kasım ayında da göçük meydana gelmiş ve 16 maden işçisi hayatını kaybetmişti.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde kadın iş cinayetleri raporu yayımladı. Raporda, son 10 yılda iş cinayetlerinde 1.379 kadın işçinin öldüğü belirtildi.

Bültenin devamını aşağıdaki bağlantıdan okuyabilirsiniz:

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler