spot_img
spot_img
Ana SayfaGrevİşçi sınıfına güç, patrona korku veren Şireci Tekstil Direnişi kazandı!

İşçi sınıfına güç, patrona korku veren Şireci Tekstil Direnişi kazandı!

Oya Gürsoy – Burcu Çıra

Antep’te tam bir hafta önce direnişe başlayan Şireci işçilerinin işçi sınıfına güç veren onurlu mücadelesine tanık olduk. Şireci Tekstil’de çalışan binlerce işçi, patronun yüzde 34’lük sefalet zammını kabul etmemesiyle birlikte vardiya vardiya iş bıraktı. Bunun üzerine patron iş bırakan 2 bin işçiyi hukuksuz şekilde işten çıkardı. Birtek-Sen Sendikası’nın öncülüğünde direnen işçiler patron tarafından provokatörlükle suçlandı, sendika başkanı Mehmet Türkmen patron talimatıyla gözaltına alındı. Dün Antep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, patronun sözcülüğünü yaparak işçileri sefalet koşullarına ikna etmeye çalıştı. Şireci Tekstil’de direnişin gün gün seyrini aşağıda aktarıyoruz:

            1. Gün: Patron Ahmet Şireci, yüzde 34 sefalet zammını reva gördü. İşçiler ise patronun verdiği zammın bin TL üstünde ücret ve iki bayram ikramiyesi, erzak yardımları gibi daha önce var olan ancak gasp edilen haklarını istiyor. Antep OSB’de bulunan Şireci Tekstil’de patron işçilerin bu isteğine ilk gün işçileri tehdit ederek ve fabrikaların kapılarını kapatarak yanıt verdi. İşçilerin tuvaletleri kullanmasına, su içmelerine dahi izin verilmedi. Bunun üzerine iş bırakan ilk vardiyadan sonra diğer vardiya işçileri de direnişe katılmaya başladılar.

            2. Gün: İşçileri taşıyan servis araçları kaldırıldı. İşçilerin birbirini görmelerine, birbirlerinden güç almalarına, birlik olmalarına ve direnişin büyümesine engel olmak isteyen patron, servisleri iptal ederek direnişi baltalamaya çalıştı.

            3. Gün: İşten atmalar başladı. Önce bir yılın altındaki yeni işçilere “hukuk dışı greve katıldıkları” bahanesiyle çıkış mesajları geldi. İşçilerin iş akitleri tazminatsız şekilde kod 25 ile sona erdirildi. İşten çıkarıldıklarını mesaj yoluyla öğrenen işçiler direnişe daha sıkı tutundu.

            4. Gün: Yeni işçilerden sonra 10-15 yıldır fabrikada emek veren, yıllarını orada tüketen işçilere de sadece patronun verdiği ücretin bin TL daha fazlasını istedikleri için aynı mesajlar gelmeye başladı. Patron işçilerin makul taleplerini karşılamak yerine 2 binden fazla işçiyi işten çıkararak işçi kıyımına gitmeyi; işçiler ise onurlu mücadelelerini sürdürmeyi tercih etti. Direnişi büyütmek için işçiler sınıf arkadaşlarına çağrıda bulundu. Başpınar’dan Antep Demokrasi Meydanı’na akın akın gelen işçiler ve emek örgütleri ile Emek Partisi Milletvekili Sevda Karaca meydanda yürüyüş yapıp Şireci Tekstil’i protesto etmek istedi ancak saat 15.00 sularında meydanda polis yığını ile karşılaşıldı. Binlerce polisle işçileri kuşatan barikat patronun talimatıyla kuruldu. Birtek-Sen Başkanı Mehmet Türkmen hukuksuz şekilde gözaltına alındı.

            5. Gün: Patron bir gazeteye işçilerin ve sendikanın provokasyon yaptıklarını, aslında zaten işçilere ‘hak ettikleri’ koşulları sağladıklarını ama işçilerin ve sendikanın amacının kaos ortamından nemalanmak olduğu şeklinde bir haber yaptırdı. Demokrasi Meydanı’nda 17.00 sularında toplanan yüzlerce Şireci direnişçisi hakları için yürüdü, taleplerini tekrar kamuya açıkladı, patron yalanlarını teşhir etti. Birtek-Sen Başkanı Mehmet Türkmen ve EMEP Vekili Sevda Karaca’nın desteğiyle, eylemliliklerini haklarını alana kadar sürdüreceklerini söylediler.

            6. Gün: Direşin kararlılıkla devam ettiği son ve altıncı günde fabrika önüne Antep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin geldi. İşçilere sorunu çözeceği sözünü vererek patronun yanına geçen Şahin, işçilerle buluştuğunda ise tam olarak patronun sözcülüğünü yaptı. “Ahmet Şireci abisinin” ne kadar iyi ve hayırsever bir insan olduğunu, aslında zaten işçilerin haklarını verdiğini ama tüm bunların sebebinin yüksek enflasyon olduğunu, yakın zamanda Cumhurbaşkanı’nın bu sorunu çözeceğini söyleyerek CHP Milletvekili Melih Meriç’i de yanına katıp işçileri iş başı yapmaya zorladı. İşçilerin büyük tepkisi ile karşılaşan Şahin soluğu patronun yanında aldı. EMEP vekili Sevda Karaca işçilerden izin alarak işçilerin gerçek anlamda sözcülüğünü yapmak için fabrika yönetimi ile görüşmeye geçti. İçeriden gelen teklifi tüm baskılara rağmen kabul etmeyen işçiler birlikteliklerini devam ettirerek havlu atmadılar, 15.000 maaş uzlaşması ötesinde devamlılık primi ve bayram ikramiyesi için mücadeleye devam dediler. Görüşmeler devam ederken Fatma Şahin direnişçi işçilerin arasına girerek ‘ben işçi emekçi babanın çocuğum, sizin bacınızım,’ gibi girizgahlarla tekrar grev kırıcılığı yapmaya çalıştı, patronun taleplerini olduğu gibi kabul etmeye zorladı. Deprem gündemini patron yardakçılığı için açması Şireci işçinin haklı öfke ve tepkisini topladı. Gün sonunda işçilerin maaş dışındaki taleplerinin de karşılandığı şu çerçevede uzlaşıldı, işçiler değil patron taviz verdi:

  • 15000+300 lira devamlılık primi
  • Direnişteki 6 günün 3’ünü patron karşılayacak
  • Bayramlarda 3 yevmiye ikramiye
  • Pazar mesaisi 1500 TL
  • Erzak yardımı

Patronun devlet, polis, medya gibi türlü olanakları kullanarak sürdürdüğü inat sadece kişisel hırsından değil elbette. Başpınar’da ve tüm ülkede işçi sınıfına örnek olacak bir direnişin kazancı patronların ortak bir korkusudur. Birleşerek hakkını arayan örgütlü işçileri etkisiz hale getirmek için her yolu deneyeceklerini Şireci patronu göstermiş oldu. İşçilerin makul taleplerini karşılasaydı şu an elde ettiği zararın kat kat altını kaybedecek olan patronun derdinin ücretler değil, örgütlü işçilerin gücü olduğunu biliyoruz. Ancak patronlar servetlerinden iki kuruş eksilmesin, lüks hayatlarına zeval gelmesin diye işçilere açlığı ve sefaleti reva görürken, Şireci işçilerin dayanağı onurlu hayat mücadelesinin her patrondan daha güçlü ve onlara siper olan her politik koltuk sahibinden daha meşru olduğu unutulmasın. Şireci işçilerinin direnerek kazandıkları bu mücadele, işçi sınıfının hakkı olanı alma yolunda örgütlenmesini patronların öyle kolay kolay ‘provokasyon’ yaftalamalarıyla püskürtemeyeceğini gösterdi. Oturdukları koltuklardan emekçinin alın terine komik rakam biçen, patronun sözcülüğünü yapan, meşru direnişini yıldırmak için dil döken herkes kaybetti, Şireci işçisi kazandı. Tüm ülkenin, tüm işçi sınıfının gözünün üstünde bu direniş sınıfımızın yoluna ışıktır. Baş eğmeden, razı gelmeden, kararlılıkla direnen ve kazanan Şireci işçilerine selam olsun!

Yaşasın işçilerin onurlu mücadelesi. Yaşasın direniş!

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler