spot_img
spot_img
Ana SayfaGüncelRuhu Olan Yollar - Tahir'in ve Ali Faik'in Hikayesi - Başaran Aksu

Ruhu Olan Yollar – Tahir’in ve Ali Faik’in Hikayesi – Başaran Aksu

Sunuş

Her şey değişir. En son nefesinle

Taptaze bir başlangıç yapabilirsin.

                                    —Bertolt Brecht

İnsan nasıl değişir? Her şeyi nasıl değiştirir? En son nefesiyle nasıl taptaze bir başlangıç yapabilir? Tahir Çetin, Ali Faik İnter ve Başaran Aksu yine bir gün yollardayken Ali Faik, “Abi beni ruhu olan bir yoldan götür” demiş. Tahir’in ve Ali Faik’in farklı zamanlarda ve farklı şekillerde o yola girip buluşmalarını, birlikte büyüyüşlerini, aldıkları her nefesle yarattıkları taptaze başlangıçları Başaran’ın kaleminden okuyacaksınız. 9 Temmuz 2021’deki en son nefesleri dahil.

Brecht “Her şey değişir” adlı şiirini 1943-1945 arasında, Amerika Birleşik Devletleri’nde sürgün bir halde, son yılları olduğunu bilmediği Nazi Almanyasını ve İkinci Dünya Savaşı’nı izlerken yazdı. Ruhu Olan Yollar ise Türkiye’nin ilk yüzyılının sonunda, yirminci yılına yaklaşan vahşi bir rejiminin içinden doğdu. İki sıradan işçi iken varoluş koşullarını ve devrimci mücadeleyi tanıyan, yol arkadaşlarıyla kol kola ilerledikçe büyüyüp yeşeren, kapitalizme ve zulme karşı mücadele ederken insanlığa olan inançlarını kaybetmeyen, dokundukları yaşamları yeşerten iki önderin ve iki arkadaşın hikâyesi. Tahir’in ve Ali Faik’in dostu ve yol arkadaşı Başaran Aksu bu hikâyeyi yollardayken, yasını yola devam ederek tutarken yazdı.

Bu metin öncelikle, istediği ve harekete geçtiği an değişebilecek, birlikte harekete geçtiğinde ise memleketi ve dünyayı değiştirebilecek gücü taşıyan işçiler ve emekçiler için yazıldı. Son ana kadar birlikte ve bu inancın umuduyla nefes alan Tahir ve Ali Faik’in ardından, ancak onların yolunda yürüyen böyle bir metin yazılabilirdi. Ortaya editörlüğünü yürütmekten tarifsiz bir onur duyduğum Ruhu Olan Yollar çıktı.

İlk yıl dönümlerinde, metnin birkaç bölümünü Umut-Sen’in web sitesinde paylaşmıştık. Çok zor bir yaz mevsiminin ardından, çok zor yazılmış ve “Zor Yazı” başlığını taşıyan bir kesitti. Geliştirilmiş bu tam metin okuyucuları, devrimcileri ve taptaze başlangıçların eşiğinde duran tüm işçileri ve emekçileri ruhu olan yollarda buluşmaya davet ediyor.

E. İrem Az

Yazıyı PDF olarak indirmek için tıklayın.

BA-RuhuOlanYollar

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler