spot_img
spot_img
Ana SayfaHaberBandırma Eti Maden’de grev ilanı asıldı: Petrol-İş eylemlere devam ediyor

Bandırma Eti Maden’de grev ilanı asıldı: Petrol-İş eylemlere devam ediyor

Eti Maden Bandırma işletmesinde yetkili sendika Petrol-İş Sendikası’nın toplu sözleşme talepleri kabul edilmeyince grev ilanı asıldı. 17 Temmuz günü asılan ilanın ardından tüm işçilerin katılımıyla bir yürüyüş gerçekleştirilip talepler basın açıklaması eylemiyle bir kez daha dile getirildi.

Kamu iktisadi teşebbüsü olan ve dünyanın önde gelen bor üretim tesisleri arasında yer alan işyerinde yaklaşık 700 kişi çalışırken işçilerin çoğunluğu 10-15 yıllık kıdemli işçilerden oluşuyor. Ömürlerini gaz, asit ve tozla geçiren işçilere aileleriyle birlikte dayatılan sefalet ücretlere, günlük 25 kuruş “zamma”, giysi yardımı yapılmamasına tepki büyüyor. Seçim öncesi verilen sözlerin tutulmadığını söyleyen işçiler “ayrıcalık değil, hakkımızı istiyoruz” diyor.

Petrol-İş Bandırma Şubesi yönetimi, işyeri temsilcileri ve üye işçilerle birlikte alınan kararla işyerinde eylemliliklerin bir hafta boyunca devam edeceği, son günün 17 Ağustos olduğu belirtildi. Sendikanın resmi sitesi üzerinden yapılan açıklama ise şöyle:

Bandırma Şubemizin örgütlü olduğu Eti Maden’te 17 Temmuz Pazartesi günü grev ilanı asıldı. Sonrasında ise tüm üyelerimizin katılımı ile yapılan yürüyüşün ardından kemer kapıda basın açıklaması yapıldı.

Bandırma Şube Başkanı Tuncay Topuz tarafından yapılan açıklamada Bandırma Şube Yönetim Kurulu, Baş Temsilci, Temsilci ve üyelerin katılımıyla 1 hafta boyunca eylem gerçekleştirileceği kaydedildi. Verilen sözlerin tutulmadığını belirten Tuncay Topuz, “1 Ocak 2023 tarihinden itibaren siyası iktidarın temsilcileri, ilçe başkanı, bölge milletvekilleri, bakanlık yetkilileri ve genel müdürlükle sıkıntı ve sorunlarımızla ilgili görüşmeleri seçim öncesi de sonrası da yaptık. Yardımcı olmalarını istediğimizde bizlere sözler verildi. Hepimizin telefonunda kayıtlı olan Enerji Bakanı ve Çalışma Bakanının telefon konuşmalarında “Eti Madene Pozitif Ayrımcılık Yapılacaktır” sözleri bizleri büyük beklentiye soktu. Bu sözler verilirken Genel Müdürümüz de Bakanımızın yanında bulunmaktaydı.” dedi.

“17 Ağustos Son Günümüz”
Seçim bitti verilen sözlerin hepsinin askıda kaldığını kaydeden Başkan Topuz, “Devlette devamlılık esastır. Bugüne kadar ne TÜHİS (Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası) ne iş veren ne de siyaseten olumlu bir dönüş olmadı. Sözleşme sürecimiz devam ediyor ve 17 Ağustos son günümüz. Bölge milletvekillerimize, ilçe ve il başkanımıza, yetkili bakanlıklarımıza, TÜHİS’e ve en sonunda bizlere tüm sözleri veren genel müdürlüğümüze sesleniyorum; haklı taleplerimizin hayata geçirilmesi için müzakeremiz ve mücadelemiz devam edecektir. Kamuda farklı sendikalar sözleşmelerini 2 veya 3 madde iyileştirerek imzaladı ancak imza tarihinden bu yana gelen zamlarla birlikte hak kayıpları 9 bin 630’u geçmiştir. Kıdem tazminatlarımız 4/3 oranında eridi, vergi dilimlerindeki adaletsizlik devam ediyor. Emekli maaş hesaplamaları ve alınan emekli maaşlarındaki adaletsizlik devam ediyor. Tüm bunlar emekçinin belini bükmektedir.” diye konuştu.

“Hakkımızı Helal Etmiyoruz”
Bu süreçte işverenin yanlarında olması gerektiğini ancak bunun yerine olumsuzluklar yaşatmaya devam ettiğini söyleyen Başkan Topuz, “Sözleşmemiz bitmemişken üretim primi ile geçinen işçinin takdir primi uygulamasını bu ay kaldırıp emekçiye bir darbe daha vurmuştur. Üretim primi olmayan bir işçi bu ay 9 bin lira maaş almıştır. Biz göreve geldiğimizden bu yana her ay uygulanan takdir primi seçim bittiği için mi uygulanmamıştır? Hakkımızı helal etmiyoruz. Fabrikalarımızdaki sorunlarla alakalı görüştüğümüz işletme müdürümüz, ‘tamam, bugün, yarın’ deyip bizleri oyalayıp duruyor.” dedi.

“Hiçbir Sorunumuz Çözülmüyor”
Mevcut birçok sorunlarının çözülmediğinin altını çizen Topuz, “Teknisyenlik sınavlarımız 1 yıldır yapılmıyor. Yemekhane sorunumuz çözülmüyor. Servis sorunlarımız çözülmüyor. Temsilcilik odamız, vagon soyunma odamız gibi sorunlar çözülmüyor. Asit fabrikalarımızdaki hiçbir sorunumuz çözülmüyor. Tüm bunları say say bitmez söz veriliyor ama hayata geçirilmiyor. Biz birçok şey istemiyoruz toplu iş sözleşmemizde ile sosyal haklar ile ilgili 3-5 talebimiz var bunlar yerine getirilsin istiyoruz.” diye konuştu.

“Tüm Haksızlıklara Karşı Haykıracağız”
ETİ Maden İşletmelerini dünyanın enleri arasına soktuklarını ve bu yüzden haklarını istediklerini söyleyen Başkan Topuz, “Biz ayrımcılık istemiyoruz. Aynı kurum içerisinde memuru da taşeron işçisi de üretim primi alsın. Biz kadrolu işçiler olarak da giyim yardımını alalım. Özellikle giyim çekleriyle ilgili mücadelemiz sözleşme sonrası da devam edecektir. Gerekirse hukuki süreci başlatacağız. Susmayacağız. Tüm haksızlıklara karşı haykıracağız.” dedi.

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler