spot_img
spot_img
Ana SayfaGüncelErmenek’te katil Özbey ailesi değil madenciler yargılandı

Ermenek’te katil Özbey ailesi değil madenciler yargılandı

Karaman’ın Ermenek ilçesinde bulunan Cenne ve Seba Maden Ocağı işçileri 2020 yılında ödenmeyen maaşları ve tazminatları için 88 gün boyunca maden ocağı önünde ardından da Ermenek meydanında direnmişti. Bağımsız Maden İşçileri Sendikası öncülüğünde gerçekleşen direnişte madenciler, taleplerinin karşılanmaması üzerine 25 Kasım 2020 tarihinde Ankara’ya yürüme kararı almış, jandarma aralarında çocuk ve yaşlıların da bulunduğu çok sayıda insana saldırmış, maden işçileri, madenci aileleri ve sendika temsilcileri darp edilerek gözaltına alınmıştı.

Aralarında Somalı madencilerin Ankara direnişinden sonra Soma’ya dönerken geçirdiği kaza sonucu hayatını kaybeden Bağımsız Maden İş Eski Genel Başkanı Tahir Çetin’in de bulunduğu 18 kişiye “kamu malına zarar verme, 2911 sayılı kanuna muhalefet, görevli memura mukavemet” suçlamasıyla dava açıldı.

Dün (6 Haziran 2023) Ermenek Asliye Ceza Mahkemesi’nde gerçekleşen karar duruşmasında yargılanan madenciler haklarını aramak için tüm hukuki yolları denediklerini, yürüyüşün de resmi yetkililere bilgi verilerek yapıldığını aktardı. Avukatların tüm itirazlarına rağmen dava 23 Haziran 2023 tarihine ertelendi.

Davaya Bağımsız Maden İş avukatları ve madencilerle dayanışma için davayı takip eden Av.Yağız Timoçin, Av.Emre Erdal, Av.Mürsel Ünder, Av.Emin Levent Yavuzer, Av.Halime Şenli Bilgin, Av.Sefa Aydoğan, Av.Hasan Kul katıldı.

Duruşma esnasında maden işçileri ve aileleri tarafından verilen ifadeler şu şekilde:

“Bu eylemlerden sonra insanların hayatını şekillendirecek yollar vardır. Benim babam bu insanlara para kazandırdı, hiçbir zaman benim hakkımı ver demedi. Aynı şeyi ben de yaşadım. Benim arkadaşlarımın 6-7 yıllık çeki senedi var. Adamlar diyor ki kanun benim, alabiliyorsan al. Biz hakkımızı istedik, ne onların servetine ortak olmak istedik ne başka bir şey. Çift asgari ücret alması gereken arkadaşlar var, şimdi tek asgari ücrete çalışıyorlar, bunu denetleyen yok. Bize yine baskı kuracaklar, benim çocuğuma da aynısını yapacaklar. Siz bizim kölemizsiniz diyecekler, biz insan gibi yaşayalım istiyoruz.”

“Ben yürüyüşe katılmadım, yürüyüş sırasında bir kadını jandarmanın joplaması üzerine ‘neden kadına şiddet uyguluyorsunuz’ demem üzerine keyfî bir şekilde alın bunu denilerek gözaltına alındım.”

“Anayasal düzeyde hakkımızı aradık, biz bu yürüyüşleri önceden beyan ettik. Asker, kaymakam hepsiyle görüştük. Bizim yürüyüş kararımız belliydi, 87 gün boyunca bir taşkınlık yapmadık. Saat 4’te Karaman’a özel bir yasak çıkarılarak yürüyüşümüz engellendi.”

Bağımsız Maden-İş Sendikası avukatlarının savunmaları:

“Arkadaşlarımız defalarca eylem yaptılar. Öyle bir karabasan hali var ki bu insanlar kıdem tazminatını almayacağına ikna olmuş durumda. Ermenek’te köydeki kadından tutun temizlik işçisine kadar ilgi görmesinin sebebi Özbey karabasanından kurtulmak istemeleri. Ermenek’te 18 işçi göz göre göre katledildi. Kan parası denen şeyi bile ödemeyen bir patrondan bahsediyoruz. Bürokrasi tarafından da korundular.”

“İşçinin eylem yapmaktaki saikini anlayamazsak, doğru bir hüküm kurulması mümkün  değil. 87 gün boyunca Ermenekli maden işçileri olarak tüm partilerden en yüksek düzeyde temsiliyetle karşılandık ancak patron işçilerin karşısına çıkmadı. Bu kudret bizi dehşete düşürüyor.

Ermenek maden işçisine neden saldırır anlamıyoruz. Jandarma maden işçisine vuruyor, işçi dönüp niye vuruyorsun bana diyor. Bu insanlar aynı köyde, aynı kahvede oturuyorlar. Niye böyle bir ayrım yapılıyor? Bir patronu korumak için.

Ben emir kuluyum diye bir şey yok. Arkadaşlarımızın darp raporları var, bacaklarına gaz fişeği atıyorlar. Bu insanlar dünyanın en zor işini yapıyorlar, sefalet koşullarında çalışıyorlar.

Ben tazminatımı istiyorum diyen insanlara niye zorbalık yapıyorsunuz? İşçi geliyor benim kafama, bacağıma gaz fişeği atıldı bunu tespit et diyor, onu da etmiyorlar. Bu insanlar hastanelere gidemedi.”

Bağımsız Maden-İş Örgütlenme Uzmanı Ayşe Büşra Yılmaz: “Biz hakikatin sahipleri olarak neyin ne olduğunu biliyoruz. Atılı suçları kabul etmiyoruz, hakkımızı aradık, yarın olsa yine yaparız.” dedi.

Duruşmanın ardından madenciler, avukatlar ve sendika temsilcileri adliye önünde açıklama yapıldı.

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler