KÖMÜR MADENİNDE KATLİAM
Ağustos ayı sonunda başkent Astana’nın güneyindeki Karaganda bölgesinde bulunan ve ArcelorMittal Temirtau tarafından işletilen Kazakhstanskaya kömür madeninde büyük bir patlama meydana geldi. Patlamanın sebebi metan gazının aşırı yükselmesiydi. Patlamada üç işçi öldü üç işçi de ağır yaralandı. Madendeki ilk önemli olay da bu değil. Kömür madenciliği dünyanın her yerinde çok tehlikeli bir sanayi. Kazakistan’da bağımsız sendikalar ağır baskılarla karşı karşıya.
ÇİNLİ ÖNCÜ İŞÇİ TAHLİYE EDİLDİ
Geçtiğimiz hafta başında Çinli işçi aktivist Meng Han yaklaşık iki yıldır bulunduğu cezaevinden tahliye edildi. Meng, Guangzhou’da şimdi dağılmış bulunan Panyu İşçilere Hizmet Merkezi adındaki bir işçi hakları çevresinde çalışıyordu ve işçilere mücadelelerinde yardım etmekten dolayı mahkum olmuştu. Ailesine de baskı yapılan Meng, ağır bir cezaya çarptırılmıştı.
OTOMOTİV İŞÇİLERİNİN GÜVENCELİ ÇALIŞMA KAZANIMI
Hindistan’ın kuzeydoğusundaki Tata Motors’ Jamshedpur fabrikasında çalışan 6.000’den fazla işçinin dört günlük grevi kazanımla sonuçlandı. Grevin sonunda 200 işçi için daha iş güvencesi elde edildi. 4.000’den fazla işçinin güvencesiz çalıştığı düşünüldüğünde bu sonuç elbette ki yetersiz. İşçilerin üzerindeki baskılardan dolayı grev, ancak ücret uyuşmazlıkları üzerine başlamıştı. Otomotivde son yıllarda sıkça mücadelelere tanık olunuyor.
DİBE DOĞRU YARIŞ BÜTÜN İŞÇİLER İÇİN SEFALET DEMEK
İngiltere’de bulunan Surrey Üniversitesi Çevre ve Sürdürülebilirlik Merkezi tarafından kısa süre önce yapılan bir araştırma, dünya çapındaki giysi tedarik zincirinin şirketlere mega karlar sağlarken dibe doğru yarışa itilen işçilere sefalet ücreti dayattığını ortaya koydu. Araştırmacılar Avrupa’nın belli başlı giyim firmalarının tedarik zincirlerini incelediklerinde konfeksiyon işçilerinin yaşanabilir bir ücretin ancak yarısını aldıkları sonucuna vardılar. Zincirin en altında ise en az ücret ödenen tarım işçileri vardı. Aynı araştırmaya göre güçlü ve bağımsız sendikaların bulunduğu yerlerde işçi ücretleri de daha yüksek.
PAKİSTAN’DA KONFEKSİYON FABRİKALARINDA GÜVENLİK YOK
Geçtiğimiz hafta, Pakistan’ın Baldia kasabasındaki Ali Enterprise fabrikasında meydana gelen ve 260 konfeksiyon işçisinin yaşamını yitirdiği yangının 5. yıldönümüydü. Ölen ve yaralananların aileleri hem Pakistan hem de uluslararası ölçekte yürütülen uzun bir kampanyanın ardından bir miktar tazminat alabildiler. Ancak Pakistan’daki konfeksiyon işçilerinin durumunda hiçbir değişiklik yok. Şirketler iş yasalarını sürekli ihlal ediyor ve kendi karları için işçi sağlığını hiçe sayıyorlar. Pakistan’daki konfeksiyon sektöründe güvencesiz çalışma, uzun çalışma saatleri, işçi sağlığı iş güvenliği standartlarının olmaması ve bağımsız sendikaların örgütlenmesi üzerindeki baskılar hüküm sürüyor.
VİETNAM’DA KONFEKSİYON İŞÇİLERİNİN GREVİ
Geçtiğimiz ayın başında Thanh Hoa eyaletinde bulunan S & H Vina Co. Ltd. fabrikasında çalışan yaklaşık 6.000 konfeksiyon işçisi ücretlerinin yükseltilmesi ve çalışma koşullarının düzeltilmesi talebiyle yasadışı grev yaptı. Grevin kıvılcımını çakan, işçilerin öğle arasında üzerinde dinlendikleri kırpıntıları amirlerden birinin toplatması oldu. İşçiler daha sonra ücretlerin yükseltilmesi, çalışma saatlerinin kısaltılması, molaların uzatılması ve sosyal yardımların artırılması gibi taleplerde bulundular. Vietnam Genel İş Konfederasyonunun sürece müdahale edip patronla görüşme sözü vermesinden sonra işçiler işbaşı yaptılar.
HİNDİSTAN’DA BİNLERCE SAĞLIK İŞÇİSİ DAHA GREVE GİTTİ
Yeni Delhi bölgesinde Anganawadi işçilerinin kazanımla sonuçlanan grevinin ardından Maharashtra eyaletinde 200.000 sağlık işçisi 11 Eylül günü greve başladı. İşçilerin temel talebi ücret zammı ve günlük çalışma saatlerinin azaltılması. Hastalara verilen kalitesiz yemeklerle ilgili şikayetleri de dillendiriyorlar. Eyalet yönetimi hoşnutsuzlukları ele alma sözü vermesine rağmen Maharashtra Eyaleti Anganawadi İşçi Komitesi bu sözlerin hiçbirinin tutulacağına inanmıyor.
İRAN’DA SINIR İŞÇİLERİ KATLEDİLDİ
İran Kürdistan’ında iki sınır kaçakçısı Baneh kenti yakınlarında aldıkları malları sınırdan geçirirken devlet güçleri tarafından öldürüldü. İran’da tehlikeli şartlarda çalışan onbinlerce sınır ötesi kaçakçı var. Ne bir sözleşmesi ne de tanımlı çalışma koşulları bulunan, her gün devlet güçleri ya da çeteler tarafından öldürülme tehlikesi ile karşı karşıya bulunan işçiler bunlar. Cinayetleri protesto eden aktivistler de baskı altında. Öte yandan hapiste bulunan öncü işçi Reza Shahabi’nin açlık grevi altıncı haftasına yaklaşıyor. Shahabi’nin sağlığı kötüleşmekte.
PAKİSTAN’DA YİNE MADEN KATLİAMI
Geçtiğimiz hafta, Pakistan’ın Belucistan eyaletinde bulunan Quetta kentinde Sanjdi kömür madeninde dört işçi gaz zehirlenmesinden dolayı yaşamını yitirdi. İşçi hakları savunucuları uzun zamandır madenlerdeki çalışma koşullarından, koruyucu malzeme olmamasından ve yaralanmalar için tazminat ödenmemesinden söz ediyorlardı. Yine geçen hafta Belucistan’a bağlı Harnai bölgesindeki bir madende üç işçi öldü. Dünyanın pek çok ülkesinde kömür endüstrisi patronları karları için işçilerin yaşamını hiçe sayıyor.
Kaynak: Asya Avustralya İşçi Sağlığı (AAWL)
Çeviren: Nilgün Güngör
guvenlicalisma.org