spot_img
spot_img
Ana SayfaGüncelHakaret, sürgün, istifaya zorlama: Mobbing 2016 yılına göre %46 arttı

Hakaret, sürgün, istifaya zorlama: Mobbing 2016 yılına göre %46 arttı

Mobbing ile Mücadele Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Vedat Bulut, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İletişim Merkezi’nin 170 numaralı hattını arayan mobbing mağdurlarının verilerini paylaştı. Türkiye’de çalışanlara yönelik mobbing artıyor.

Artı Gerçek’te yer alan habere göre; Mobbing İle Mücadele Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Vedat Bulut, Türkiye’de 2011 ile 2016 yıllarında 38 bin 262 kişinin mobbinge uğradığını, mobbinge uğrayanların yüzde 81’inin özel sektör çalışanları olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Bulut, 2011 yılında 2 bin 1 kişi, 2012 yılında 2 bin 850 kişi, 2013 yılında 4 bin 870 kişi, 2014 yılında 6 bin 659 kişi, 2015 yılında 9 bin 5 kişi ve 2016 yılında 12 bin 877 kişinin başvuruda bulunduğunu açıkladı. Ayrıca mobbinge uğrayanların yüzde 57’si erkek çalışan, yüzde 43 ise kadın çalışanlar.

Prof. Dr. Bulut 170 numaralı hattı arayanların yüzde 60’ının istifaya zorlama, görev yeri değişikliği, hakaret ve kötü muameleye maruz kalma şeklinde gerçekleştiğini belirterek, “Derneğimize çok sayıda mobbing başvurusu gelmektedir. Derneğimize başvuru sayısı 2016 yılına göre yaklaşık yüzde 46 artmıştır.” dedi.

mobbing

Prof. Dr. Bulut, mobbinge maruz kalan çalışanların mobbing ajandası tutması gerektiğini ifade ederek, “Mobbinge maruz kalan çalışan öncelikle mobbing ajandası dediğimiz günlük tutmalı. Çatışma hangi tarihte kiminle başladı? Hangi konuda başladı? Daha sonra yer tarih ve mümkünse saat vererek aşama aşama, gün gün nasıl devam etti, sürece ilişkin günlük tutulmalıdır.” dedi.

“Bu olaylar kimlerin gözü önünde yapıldı? Ne sıklıkla devam etti? Savunma ne zaman istendi? Soruşturma ne zaman açıldı? Savunma nasıl yapıldı? Ceza ne zaman verildi? Cezaya itiraz edildi mi? Dava açıldı mı? Mobbing ajandasında tarih sırasıyla bu konulara yer verilmeli. Varsa yazışmalar, mesajlar, e-postalar saklanmalıdır. Alo 170’i arayarak, işyerlerinde psikolojik taciz konusunda uzman psikologlardan destek almalı. Mobbing sürecinde nükseden psikosomatik hastalıklar nedeniyle mümkün ise hekim raporu alınmalı.” diyen Bulut, Dernek olarak mobbing kanunun çıkarılması için çalışmalarına devam ettiklerini ifade etti.

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler