spot_img
spot_img
Ana SayfaGüncel#İşçiSınıfınınGündemi, 31 Mayıs 2021: İşgal, Grev, Direniş!

#İşçiSınıfınınGündemi, 31 Mayıs 2021: İşgal, Grev, Direniş!

İşçi sınıfının gündemini her pazartesi sizinle haftalık olarak paylaşıyoruz.

  • Soma Katliamı Davası’nda Yargıtay’ın sanıklar hakkındaki kararı bozması üzerine 24 Mayıs’ta dava yeniden görülmeye başladı. Katil Can Gürkan’ın SEGBİS ile bağlandığı duruşmada madenci ailelerinin avukatları tarafından reddi hakim talebinde bulunuldu. Duruşma öncesinde Akhisar Tren İstasyonu’nda buluşan madenciler ve madenci aileleri, 14 Haziran’a ertelenen duruşma için hesap sormaktan vazgeçmeyeceklerini belirttiler.

Soma Katliamı davasındaki son durumu Av. Mürsel Ünder’den dinleyebilirsiniz:

  • Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Ravago’da çalışan Petrol-İş Sendikası işçileri, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde taleplerinin kabul edilmemesi üzerine greve bir gün kala yürüyüş gerçekleştirdi. 24 Mayıs’ta greve bir gün kala patron 3 yıllık toplu iş sözleşmesi kararından geri adım attırılarak anlaşma sağlandı.
  • AKPli Giresun Belediyesi işçileri imzalanan toplu iş sözleşmesi şartlarına belediye tarafından uyulmaması ve işçi kıyımı yapılması üzerine belediye önünde eylem gerçekleştirmek üzere toplandı. Polisin engellemeleri sonrası basın açıklamasını Atapark’ta gerçekleştiren Belediye-İş Sendikası’na üye işçiler, işçilere yönelik baskıları protesto etti.

  • Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye Baldur işçileri, grevlerinin 157. Gününde (26 Mayıs) İspanya Başkonsolosluğu önünde eylem gerçekleştirdi.

  • Somalı Uyar Maden İşçileri, Ankara yürüyüşleri sonrası sözü verilen eksiksiz yasa ve tazminatları konusunda Soma Hükümet Meydanı’nda Bağımsız Maden İşçileri Sendikası öncülüğünde uyarı eylemi gerçekleştirdi. Madenciler, verilen sözler tutulmadığı takdirde Ankara’da yetkililerin karşısına çıkacaklarını belirttiler.

  • Kod 29 yerine getirilen Kod 43, Kod 46 ve Kod 49 ile de işçiler patronlar tarafından haksız yere işten atılmaya devam ediliyor. Gaziantep’te Kod 46 ile işten çıkarılan Angel Halı işçileri, SGK İl Müdürlüğü önünde 25 Mayıs’ta eylem gerçekleştirdi. İşçiler gerçekleştirdikleri basın açıklamasında, “Angel Halı işçileri hırsız değildir!” pankartı açtı.
  • Trendyol Go’da işçilere dönük artan baskılar sonucu moto kuryeler tarafından konvoy oluşturuldu. Moto kurye işçiler şirket önünde buluşarak şirketi protesto etti.

  • Çiftçilerin isyanı büyüyor. Amasya’da genç bir çiftçi, satışıyla maliyetini dahi karşılayamadığı marulu 26 Mayıs’ta Yeşilırmak Nehri’ne döktü. “Tayyip sesimizi duymuyor.” diyen çiftçi, yayınladıkları videoda döktülerin marulun o günki dördüncü araba olduğunu belirtti. 30 Mayıs’ta da Adanalı çiftçiler, maliyetler artarken karpuz fiyatlarının düşmesine tepki gösterdi. Çiftçiler, “Bu mazot bizi bitirdi. Pakdemirli kendine gel! Cumhurbaşkanı şu işçiyi gör artık!” diyerek tepkisini dile getirdi.
  • İzmir Narlıdere Belediyesi’ne bağlı Narbel şirketinde çalışan Belediye-İş Sendikası’na üye işçiler, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde taleplerinin karşılanmaması üzerine grev kararı aldı.
  • İstanbul Bayrampaşa Belediyesi’nden Kod 29 ile işten çıkarılan işçiler, belediye önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. İşçiler, atılan işçilerin işe geri alınması ve baskıların son bulmasını talep ettiler.
  • 25 Mayıs’ta Sağlık ve Sosyal Hizmet Sendikası (SES) yöneticileri ve üyelerinden oluşmak üzere 8 kişi gözaltına alındı. 26 Mayıs’ta İstanbul, Urfa, Batman, Antep ve Antalya’da eylemler gerçekleştirilerek pandemi sürecinde en az 433 sağlık emekçisinin hayatını kaybettiği vurgulandı ve gözaltıların derhal serbest bırakılması çağrısı yapıldı.
  • Gaziantep Çemen Tekstil Fabrikası’nda patronun 2 aylık maaşını ödemediği ve “İş yok, işe gelmeyin.” dediği işçiler içerde kalan iki aylık maaşları için fabrika önünde eyleme başladı. İşçilerin bir aylık maaşları aynı gün ödenirken kalan bir ay için de patron tarafından tarih verildi. İşçiler mücadeleye devam ediyor.
  • Cezayir’de çalışıp iki buçuk yıllık haklarını alamayan Kayı İnşaat işçileri, Ankara’da Dışişleri Bakanlığı önünde eylem yaptı, göçmen işçilerin haklarının korunmasını talep ettiler. Ertesi gün patronları Coşkun Yılmaz’ın konkordato davası için Anadolu Adliyesi önünde olan inşaat işçileri, ‘Bankalar çekilsin işçi alacaklarına öncelik verilsin’ dedi.
  • Bursa’daki Oyak Renault Fabrikası’nda işçilere üretim baskısı uygulanıyor. İşçilere tuvalet kullanımının yasaklandığı ve bunun şef iznine bağlandığı, iki çay ve bir yemek arası haricinde de postaların işçiler tarafından asla terk edilemeyeceği söylendi. İşçiler fabrikada örgütlü olan sarı sendika Türk Metal Sendikası’na da tepki gösterdiler.
  • Çayda kota ve kontenjana karşı Karadeniz’de hafta boyunca eylemler gerçekleştirildi. Artvin Hopa’da 27 Mayıs’ta gerçekleştirilen yürüyüşte polisin saldırıları sonucunda 60’dan fazla çay üreticisi gözaltına alındı. Çay üreticileri polisin saldırılarına rağmen mücadeleye devam edeceklerini vurguladılar.

  • Şişli Belediyesi işçisi Turan Aktaş haksız yere işten çıkarılmış ve bunun üzerine direnişe geçmişti. İşe iade davasını kazanan Turan Aktaş, bu kararın CHP’li Şişli Belediyesi tarafından uygulanmaması üzerine CHP Şişli İlçe Binası’na pankart astı. CHP’nin polise şikayeti üzerine gözaltına alınan Turan Aktaş 31 Mayıs itibariyle direnişinin 538. gününde.
  • İzmir’de Getir kuryeleri polisin engellemelerine rağmen işten çıkarmalara ve kötü çalışma koşullarına karşı eylem gerçekleştirdi.
  • Petrol İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Gebze Nedex Kimya’da işçiler toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde taleplerinin karşılanmaması üzerine grev kararı aldı. Grev 17 Haziran’da başlayacak.
  • Kadıköy, Kartal ve Ataşehir Belediyeleri’ndeki toplu iş sözleşmeleri görüşmelerinde Genel İş Sendikası genel merkezi ve şube yönetimleri işçileri satmıştı. Sendikanın İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şubesi’nde delegelerin beşte birinin imzasının olağanüstü genel kurul için yetmesine rağmen 242 delegenin 135’in imzasıyla olağanüstü genel kurul kararı alındı. Genel İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şubesi’nde yönetimin değişmesi için olağanüstü genel kurul yapılacak.
  • AKP’li Mersin Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan Ali Çat, yaşadığı baskılardan dolayı intihar girişiminde bulunmuştu. Ali Çat, Kod 29 ile işten çıkarıldı.
  • TPI Kompozit’in İzmir’in Çiğli ve Menemen fabrikalarında çalışan Petrol İş Sendikası’na üye 4 bine yakın işçi toplu iş sözleşmelerinde taleplerinin karşılanmaması üzerine grev kararı aldı. İşçiler, 22 Haziran’da greve çıkacak.
  • Fransa Paris’te İbis Otel’de çalışan çoğunluğu Güney Afrikalı kadın işçiler çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle direnişe geçmişlerdi. Çalışma saatinin 5 saate düşürülmesi ve tazminat haklarının alınması üzerine işçiler direnişi zaferle sonuçlandırdı.
  • Breziya’da pandemide 460 bin kişinin ölümünden sorumlu olan Devlet Başkanı Bolsanaro’ya karşı 29 Mayıs’ta halk sokaklara döküldü. 200’den fazla kentte sokağa çıkan yüz binlerce kişi “Bolsanaro defol!” yazılı pankartlar taşıdı.

 

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler