spot_img
spot_img
Ana SayfaGüncelFarPlas direnişi bir ayı geride bıraktı: Parçalarını yaptıkları Toyota'ya baskın eylem

FarPlas direnişi bir ayı geride bıraktı: Parçalarını yaptıkları Toyota’ya baskın eylem

Gebze’de bulunan Farplas otomotiv firmasında işçiler düşük ücret ve sosyal hakları için iş durdurdu, fabrikayı işgal etti, işten çıkarıldı ve şimdi ise 150 işçi fabrika önünde direniyor. Direnen işçilerle sürece dair konuştuk.

Farplas direnişi bir ayı geride bıraktı. Farplas’ta ne oldu bugüne kadar?

19 Ocak’ta yaklaşık 2 bin işçi, ücretlerin arttırılması, çalışma koşullarının düzeltilmesi, sosyal hakların iyileştirilmesi ve primlerin düzenlenmesi gibi temel 4 talep üzerinden ayağa kalkıp işi durdurdu ve temsilciler aracılığıyla bu taleplerini Farplas CEO’suna iletti. O da bunu patrona ileteceklerini, durumu değerlendireceklerini ve bir hafta süre vermelerini istedi. İşçiler bu süreyi verdiler.

Bize Farplas fabrikasından bahseder misiniz?

Farplas, Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde 5 büyük fabrikadan oluşan, 2 bini aşkın işçinin çalıştığı otomotiv yan sanayi parçaları üreten bir fabrika ve 40 yıllık bir geçmişi var. Bir fabrikası da Çerkezköy’de, orada da yaklaşık 300-400 işçi var. Dünya markası olan Toyota, Renault gibi otomativ devlerine tedarikçilik yapıyor, yani otomativ yan parçaları üretip satıyorlar ve çok güçlü bir sermayeye sahipler. Farplas’ın (bizim tespit edebildiğimiz kadarıyla) 30’a yakın firması var, taşeron firma diyebileceğimiz. Ama bu firmalar bildiğimiz taşeron firmalara benzemiyor, bir aile hanedanlığı. Annesinin, babasının, teyzesinin, dedesinin üstüne kurulmuş şirketleri yönetiyor patron ve şirket metal, lastik, petro-kimya ve depo iş kolunda gözüküyor. Üç ayrı iş kolu gözüken bir fabrika.

Peki direniş nasıl başladı? Neden iş durdurdunuz?

İşçilerin iş durdurduktan sonra talepleri değerlendireceğini söylemesine rağmen patron bir hafta içerisinde 150 işçiyi işten attı. Sonrasında da işçiler hızlıca sendikalaşma sürecine girdiler, kapıya gelen Türk Metal Sendikası’nı kovarak içeride çok üyesi olmasa da Birleşik Metal-İş Sendikası’nı tercih ettiler ve hızlıca Birleşik Metal İş Sendikası’nın işyerinde çoğunluğu alarak bir hafta içerisinde Çalışma Bakanlığı’ndan yetki almasını sağladılar. Fırtına tam burada koptu. Farplas patronun, sendikanın yetkiyi almasından sonra işçilerin sendika tercihe karşı fabrikada sarı sendika Türk Metali’i örgütleme niyeti açığa çıkınca 150 işci baskın eylem yaparak iş durdurdu ve T1 fabrikasını işgal etti. İşgal üzerine polis ablukası oluşturuldu ve işçiler işkence yapılarak, darp edilerek gözaltına alındı. İşçiler gözaltı sonrası serbest bırakıldı. Ardından sendikalı olan ve iş durduranlardan 150’ye yakın işçinin işten çıkarılmasıyla da direniş başladı.

İşten çıkarmaların ardından başlayan direnişte süreç nasıl ilerliyor?

İçeride patron eliyle Türk Metal örgütlenmeye başladı, Birleşik Metal-İş Sendikası’nın önüne geçmek için ise patron, firmaları feshedip yerine tam tersi 10 no’lu işkolunda olan Sentor isimli, yine kendisine ait bir firmayı fabrikaya getirdi. İşçilere de şöyle bir mesaj attılar, “Farplas’ta bir önceki firmanızda iş akdiniz feshedildi. Aşağıdaki linke tıklayıp yeni firmanıza üye olun”. İşten atılan işçiler de işten atıldıklarını tek bir mesajla öğrendi, “iş barışını ve işyerindeki huzuru bozma”…

Çoğunluğu kadın olan Farplas işçileri fabrika önünde direnişe başladı. Bu arada geçtiğimiz hafta Maslak’taydılar. Geçtiğimiz Cuma günü, Adapazarı’ndaki en büyük firma olan Toyota’nın önüne gidip basın açıklaması yaparak Farplas’ı şikayet ettiler. “Tedarikçiniz Farplas işçilerin haklarını gasp ediyor, sendikalı işçileri atıyor ve hukuk tanımaz tutumunu sürdürüyor. Yerimize taşeron işçileri alıyor, asıl işi yapan firmadaki işçileri işten çıkarıyor.” diyerek bu durumu protesto ettiler ve direnişlerini sürdürmeye devam ediyorlar. Hem fabrika önündeler hem de sosyal medyada görünür olmaya çalışıyorlar.

Şu anda talepleriniz neler?

İşçilerin temel talepleri; işten atılan işçilerin geri alınması, sendika tercihlerine saygı duyulması ve sarı gangster Türk Metal’in fabrikadan gitmesi. Bu arada şu bilgiyi de verelim, Birleşik Metal-İş ile Türk Metal arasında bir “centilmenlik” anlaşması var, bu anlaşma herhangi bir sendikanın örgütlenmeye başladığı yerde diğer sendikanın saygı duyup orada örgütleme yapmamasına dair. Türk Metal de fiili olarak şu an Farplas’ta bu anlaşmayı ihlal etmiş durumda, bu da işçiler tarafından çok şiddetli bir şekilde protesto ediliyor. Diğer taraftan söylemek gerekirse şu anda patronun eliyle Türk Metal içeride örgütlenmeye çalışıyor. “Türk Metal’e üye olanı ana firmaya alacağız” diyen patron, işçileri istismar ederek ve korku tarzıyla,  imkanları sunarak, maaşlara daha fazla avantalar verme sözleriyle işçileri yanına çekmeye çalışıyor. Bir yandan da üye işçileri işten atmakla tehdit ediyor. İşçiler ise içeride ve dışarıda direnmeye, Birleşik Metal-İş Sendikası 2 no’lu şubede örgütlenmeye devam ediyorlar. Kamuoyu bilsin bunu; işçiler durmayacaklar, Türk Metal’i kovacaklar, Farplas’a sendikalı olarak dönecekler. Halkımıza selam olsun.

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler