spot_img
spot_img
Ana SayfaGüncelEuroclean yönetimi işçileri mağdur etmeye devam ediyor

Euroclean yönetimi işçileri mağdur etmeye devam ediyor

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanında temizlik işlerini yapan taşeron firma Euroclean işçileri tehditle, hileyle mağdur ediyor.

Yedi yıldır İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanında (İSG) bulunan taşeron firma Euroclean, 3 ay önce temizlik ihalesini kaybetti. Bir anda sessizliğe gömülen Euroclean’in çalıştırdığı taşeron temizlik işçilerinin nereye gideceği, işsiz kalıp kalmayacakları ise meçhul.

Bir anda işçileri yüz üstü bırakan Euroclean firması, 2018 yılında işçilere zorla ve okumalarına dahi imkan vermeden bir sözleşme imzalattı. Sözleşmeye göre şirket, mağdur etmeyeceği ve servisten maaşa kadar aynı koşulları sağlayacağı durumda işçileri istediği yerde çalıştırma yetkisine sahip oluyor. Bundan bir ay önce şirket, işçilerin önüne yeni bir sözleşmeyle geldi ve imza atmaları için tekrar zor kullanma yolunu seçti fakat bu kez işçiler duruma sessiz kalmadı. “Bize iki seçenek sundular, açıklama yapmaksızın ya bizimle gelecek ya da gelen firmayla çalışacaksınız dediler. Biz de imza atmadık, atmadığımız için de bizi tehdit etmeye başladılar. Oysa sadece açıklama yapmalarını istedik ama bize hiç konuşma şansı vermediler. Ayın 31’ine kadar burada zamanımız var” diyor işçilerden biri. 

Bir yandan şirket adının “rencide” edileceğini iddia ederek işçilere baskı yapan Euroclean şirketi bununla kalmayıp bir yandan da havalimanı içerisinde tüm işçilerin göreceği yerlere tehdit içerikli kağıtlar astı. Bu da yetmiyormuş gibi ihaleyi kazanan 25 yıl Atatürk Havalimanında bulunan Kattenbeck firmasını, hiçbir Euroclean personelini işe almaması için tehdit etti. Taşeron firmanın patronuna ses çıkarmayanlardan bir diğeri ise Sabiha Gökçen Havalimanı yönetimi. Birkaç işçinin birleşerek görüşmeye gittiği yönetim bu konunun muhatabının kendisi olmadığını söyleyerek sorumluluğu üzerinden atıyor. Yaşadıkları durumu  anlatan işçilerden bir diğeri “İSG yönetimi de, sizin imzanız var sizi her yere götürebilirler diyor. Bize okuma şansı vermediler ki. ‘Ürün değişikliği’, ‘Her yıl oluyor bu, korkulacak bir şey değil’ deyip ‘Okudum anladım’ imza atın diyerek okuma şansı vermeden imza attırdılar. İSG istese bu duruma ses çıkarabilir” diyor.

Çalıştığı birçok kurumda ihaleleri kaybeden şirket, İSG’de işçilerin sesini yükseltmesiyle sıkışmış durumda. Halihazırda İstanbul Havalimanı Kattenbeck’te olduğu için işçileri oraya da götürme şansı bulunmuyor. İşçilerin nerede çalışacağı yahut işten çıkarılıp çıkarılmayacakları belli değil. Mağduriyetlerini anlatan taşeron temizlik işçileri Euroclean ile ilgili, “İhaleyi 3 ay önce kaybettiler. Bize hiçbir açıklama yapmadıkları gibi gelen şirketi de Genel Müdür Duran Çakmak tehdit etmiş, Euroclean’den hiçbir personeli işe almayacaksın diyerek. Arkadaşlarımızın birçoğu mağdur. Burada çocukları olanlar var, bir gün dahi çalışmadığında İstanbul’da zor durumda kalıyorsun. Burada 100’ü aşkın temizlik işçisi çalışıyor. Bu kadar kısa süre kalmışken bir kurumla anlaşıp bütün işçileri aynı yere taşımaları imkansız. Müdürlerle görüştüğümüzde bizi ellerinin tersiyle iteliyorlar” diyor.

İşçilere açıklama yapacakları sözünü vererek en son dün için anlaşan Euroclean yönetimi, dün havalimanı yönetimiyle toplantı yapıp ardından işçilere açıklama yapılacağını duyurmuştu. Ancak işçiler açıklama beklerken müdürler bir anda ortalıktan kayboldu. Akşama kadar bir cevap bekleyen işçilerin telefonlarına tüm gün cevap vermediler, üstelik İSG’nin söylediğine göre toplantıya da gelmemiş şirket müdürleri. Artık umutları kalmayan işçiler “Bizim genel müdürler görüşmeye gelmemiş, telefonlara da cevap vermiyorlar. İSG ile toplantıları vardı. Akşam da bize açıklama yapacaklardı. Merakla bekledik. Bütün müdürler saklandı, ortada yoklar. Ne düşündüklerini, akıllarından ne geçtiğini bilmiyoruz. Mart’ın 31’ine kadar saklanmaları mümkün değil. En az 15 gün öncesinden bize bildirmeleri gerekiyor hukuken.” diyor.

Konuştuğumuz başka bir işçi ise “Önceki gibi işimiz diye sarılamıyoruz, hepimiz mağduruz. Böyle olmaması gerekiyor, yaptıkları çok yanlış. 7 yıldır burada dirsek çürütüyoruz. Tuvaletlerin temizliğiyle uğraşıyoruz. Hastalık kapıp kapmadığımız belli değil, kimyasallara maruz kalıyoruz. Zorumuza giden müdürlerin bu yaptıkları. Çıkıp dürüstlükle en kötü desin ki kıdemi verip işten çıkaracağım. Sadece bir açıklama istiyoruz” diyerek anlatıyor yaşadıklarını.

Euroclean yönetiminin baskısından havalimanı yönetiminin sessiz kalmasına kadar sürekli zorla karşılaşan işçiler, yaşananların ardından topladıkları yaklaşık 200 işçinin imzasıyla hukuki bir süreç başlatacaklar. İşçiler mücadeleden vazgeçmemekte kararlılar.

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler