spot_img
spot_img
Ana SayfaDosya#İşçilerinMutabakatı | Taşeron işçilik yasaklansın

#İşçilerinMutabakatı | Taşeron işçilik yasaklansın

Taşeron sistem, devlet tarafından kollanıp beslenen sermaye şirketleri eliyle bütün çalışma hayatının şirketlerin ihtiyaçlarına göre belirlenmesinin adıdır. Bu sistemin temelleri, 12 Eylül darbesi ve sonrasında AKP iktidarı tarafından oluşturulmuştur. Bu sistemin mağdurları da kamu ve özel sektör diye ayrılıp karıştırılan taşeron isçilerdir. Sistemin temeli sermayenin ihtiyacını giderme üzerine kuruludur. Bu düzenek, sermaye devletinin yasası ve güçlerince uygulanır.

Belediye çalışanları,

Karayolları,

Hastane,

Bilgi işlem,

Kiralık araç şoförleri,

PTT çalışanları,

KİT çalışanları,

ve neredeyse bütün işkollarında 1 milyonu aşkın taşeron işçinin 700-800 binini sözüm ona adına kadro dedikleri aslında taşeronlaştırmayı farklı bir boyutta devam ettiren sisteme geçirerek kendilerinin finanse ettiği şirketlere teslim ettiler. Kalan işçilerin akıbeti ise belirsiz. Bakanlık bunlara taşeron gözü ile bile bakmıyor.

Kalan işçilere 2 seçim dönemidir vaat satılıyor. Bakan taşeronda kalan bazı sektörlerin kadro alamayacağını da ayrıca belirtmektedir.

575 bin taşeron işçinin bulunduğu belediyeler taşeron işçiliğin boyutunu göstermesi açısından dikkat çekicidir. Bir taşeronluk pratiği olarak belediye taşeron işçiliği, güvencesizliğin ve düşük ücretli çalışmanın yaygınlaşmasının somut izahıdır.

Taşeron sistem hırsızlıktır.

Taşeron şirketler farklı sigorta kodlarıyla işçileri bölmekte, kendilerini vergi yükünden muaf tutmaktadır.

Taşeron örgütlenme düşmanlığıdır. Sermayeye hızlıca işkolu değiştirebilme imkânı sunulmuştur ve yetki alsanız da anında yetkiniz düşürülmektedir.

Taşeron hukuksuzluktur. Sermaye, yasal itiraz sürecini de mahkeme yoluna çekerek, yıllara yayarak, işçiler arasında bir tür metastaz olmasına yol vermektedirler. Örgütsüzlük işçilere hâkim olmaktadır.

Taşeron sendika düşmanlığıdır. Taşeronların varlığı, yapılan ihalelerin bir veya iki, en fazla üç senelik olmasına sebep olmaktadır. Bu da sendikalaşmaya yapılan bir darbedir.

Taşeron muhatapsızlıktır.

İşveren, işçi ile kendisinin arasına taşeron koyarak asıl işi yapan işçiyle bağlantısını kesmektedir: Muhatap ben değilim! Sosyal hak yoktur.

Taşeron işçilerin ekstra hak talebi yoktur. İstemesi halinde iş akdinin feshine sebep olur.

Kesin biçimde kamuda ve özelde taşeronluk sistemi ortadan kaldırılsın.

Taşeron işçiler asıl işi yapan işçilerdir, hepsi kadroya alınsın.

Taşeronluk yardımcı işçilik değildir. Asıl işçiliktir.

Durum bu iken kesin ve net şekilde talebimiz:

Taşeronun Yasaklanmasıdır.

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler