spot_img
spot_img
Ana SayfaEtkinliklerSermayenin türlü örgütlenme biçimlerini ve mücadele olanaklarımızı konuşmak için Ankara’da bir araya...

Sermayenin türlü örgütlenme biçimlerini ve mücadele olanaklarımızı konuşmak için Ankara’da bir araya geldik

Ankara Kent Enstitülerinde 29 Eylül 2023 tarihinde gerçekleştirdiğimiz etkinlikte günümüz Türkiye Kapitalizmine dair geniş ve kapsamlı bir çerçeve oluşturmaya çalıştık. Etkinliğimiz kapsamında konuşan konuklarımız bu amaç doğrultusunda sermayenin farklı görünümlerini açıkladılar.

Bahadır Özgür, uluslararası yeni işbölümü çerçevesinde Türkiye kapitalizmindeki değişimi yeni sömürgeci ilişkilerin en açık göründüğü madencilik ve siyasi rejimin ana kolonlarından birisi haline gelen askeri sanayii üzerinden irdeledi.

Kansu Yıldırım, Türkiye kapitalizminin ihracat ve ticaret odaklı büyüme dinamiklerini, küresel meta ve tedarik zincirlerinde konumlanma politikalarını, bu çerçevede sermaye fraksiyonlarının devlet projelerini açıkladı.

Burcu Arıkan, kapitalizmin mekânsal örgütlenmesini acele kamulaştırma, arazi toplulaştırma gibi bürokratik araçların dönüştürdüğü mülkiyet ilişkileri ve özel olarak deprem coğrafyası üzerinden tartıştı.

Başaran Aksu, Anadolu coğrafyasında yerel oligarşi ve güç ilişkilerinin işçi sınıfını nasıl kuşattığı ve sömürü sürecine dair denetimin nasıl inşa edildiğini Erzincan/ İliç, Balıkesir/ Balya, Soma ve Bergama/ Agrobay şirketi örnekleri üzerinden açıkladı.

Sunuşların temel amacı sermayenin uluslararası ve yerel ilişki ağları, coğrafik biçimlenişi gibi başlıklara dair bir tartışma açmak oldu. 5 Kasım 2023 tarihinde İstanbul’da gerçekleşecek konferansımıza giderken karşımızdaki düşmanı her detayıyla tanımanın ve örgütlenme, yayılma biçimlerini irdelemenin mücadelemiz açısından hayati olduğunu düşünüyoruz.

Etkinliğin video kaydını YouTube kanalımızdan izleyebilirsiniz:

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler