spot_img
spot_img
Ana SayfaGüncelİzmir Büyükşehir Belediyesi'nde taşeron işçiler eylemde

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde taşeron işçiler eylemde

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Sağlık İşleri Dairesi bünyesinde taşeron işçi olarak görev yapan Evde Bakım Hizmetleri işçileri belediye bünyesinde istihdam edilme talebiyle başladıkları eylemlerine devam ediyor. GSM şirketinde taşeron olarak çalışan işçiler, Ağustos 2023’te belediye bünyesine geçirilme sözünü aldıktan sonra eylemlerine ara vermişti. Verilen sözlerin tutulmaması üzerine işçiler bugün Buca’da yer alan Sosyal Yaşam Kampüsünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Yapılan açıklamanın tamamı şu şekilde:

Evde Bakım Personeli olarak Sayın Başkanımız Tunç Soyer ve çalışma arkadaşlarından İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde istihdam edilme talebimiz 6 aydır devam etmektedir.

Bu talebimizi gücümüz yettiğince değişik mecralarda dile getirmeye çalıştıysak da bürokratlardan aldığımız geri dönüşler ve kendi içimizde yaptığımız görüşmeler neticesinde yeterince anlaşılmadığımıza karar vererek daha geniş kapsamlı bir açıklama yapma gereği duyduk.

Evde Bakım Personeli olarak adlandırılan bizler; temizlik ekibimiz,  kişisel bakım personelimiz ve şoförlerimiz aracılığıyla değerli İzmir halkının dertlerine derman olmak için son 6 yıldır hizmet vermekteyiz.  Kişisel bakım, banyo ve ev temizliği ni de kapsayan bu 6 yıllık hizmet süresi boyunca birçok sorunlarla karşı karşıya kaldık. Yeri geldi 2 ay, 3 ay maaş alamadık,  yeri geldi taşeron işçi olduğumuz için ikinci sınıf insan muamelesi gördük.

Covid- 19’ un en korkulan dönemlerinde,  insanlar mecbur kalmadıkça dışarı çıkmazken, hatta  belediye bünyesinde çalışan personel dahi 1 hafta çalışıp 1 hafta çalışmazken, biz her gün sahaya çıkıp işimizi gururla yaptık ve maaşlarımız yatırılmadığı halde, halkımıza hizmet etmekten bir gün bile pişmanlık duymadık. 

İhale süremiz bittiğinde,  ihaleye itiraz süresi sebebiyle 2 – 3 ay boyunca işsiz kaldık ve çalıştığımız 6 yıla yakın dönemin tazminatını hiçbirimiz alamadık. En son ihalede ise şirket değişikliğine gidildi ve buna bağlı olarak otuza yakın arkadaşımız bir sonraki ihaleye dahil edilmeyerek işsiz bırakıldı. Bu arkadaşlarımız,  10 ay boyunca yaptıkları kararlı eylemler sonucunda hiçbir ayrım yapılmaksızın belediye bünyesinde işe alındı. Geriye kalan bizler ise taşeron köleliğinde çalışmaya devam ettik. 

Şirket yetkilileri bize gelip “Bundan sonra herkes ayın 15’inde maaşlarını alacak, ödemelerinizi o güne ayarlayın” dedi fakat ilk 2-3 ay dışında maaşlarımız yine geç yatırıldı. Bilmenizi  isteriz ki biz asgari ücretin yalnızca %30 fazlasına çalıştırıldık, üstelik yol ve yemek gibi temel ihtiyaç kalemleri de bu ücretin içindeydi. Buna rağmen yine de maaşlarımızı alamadık dolayısı ile kredi kartı ödemelerimiz gecikti, faiz ödemek zorunda kaldık, ödemeler aksadığı için finans notumuz düştü ve kredi de çekemedik, tüm bunlara bir de geciken kiralar,  ev sahipleriyle yaşanan sorunlar, ödenemeyen faturalar eklendi ve kendimizi tahmin bile etmediğimiz bir girdabın içinde bulunduk. Evde bakım hizmetimizin karşılığı, kendi evlerimizi geçindirememek mi olmalıydı? 

Yaşadığımız sorunlara rağmen kimseye kızmadık, küsmedik ve Mart ayında belediye bünyesinde çalışma hakkımızın olduğu düşüncesiyle bir talep oluşturduk.  Bürokratlarla ve genel sekreterimizle yaptığımız görüşmede “önümüzde bir seçim var, seçim sonrası görüşelim”  cevabını alınca haklı talebimize ve meşru eylemlerimize seçim bitene kadar ara verdik.

 Seçim bittikten sonra yaptığımız görüşmede, Ağustos ayı içinde, toplu iş sözleşmesiyle, ” AYRIM YAPILMAKSIZIN ” belediye bünyesine geçeceğimizin sözünü genel sekreterimizin bizzat kendisinden aldık.  5 Eylül 2023 Salı günü egemenlik binası önünde yaptığımız eylemde Genel Sekreterimiz Sayın Barcı Karcı bizi odasında nazik bir şekilde misafir etti. Bu görüşmede şoförlerin belediye bünyesine dâhil edilmeyeceğini bunun için söz verilmediğini söylendi, takip eden görüşme ise şoför arkadaşlarımızın alınacağı bilgisi ile sonuçlandı. 

Bugün itibarı ile maalesef bu söz tutulmuş değil. Üstelik şirketle olan sözleşmemizin 31 Aralık’ta bitecek olması bahane edilip, bu kez de 2024 yılını beklememiz söyleniyor. Biz de Evde bakım personelleri olarak verilen söz tutulmadığı için eylemlerimize kaldığımız yerden devam ediyoruz.  

Neredeyse her gün yeni  bir durumla karşı karşıya kalıyoruz. Verilen sözler tutulmuyor ve sürekli aynı soruyu sorduğumuz halde her seferinde bir başka cevap alıyoruz. Talebimiz açıktır; bir an önce alım sürecimizin başlatılıp, güvenceli iş hayatına geçişimizin sağlanmasını istiyoruz.  Temizlik personeli, kişisel bakım personeli ya da şoför AYRIMI YAPILMAKSIZIN daha önce söz verildiği gibi 82 arkadaşımızla birlikte belediye bünyesine geçeceğimizi belirten bir belge verilmesini, hiç olmazsa kamuoyu nezdinde bir açıklama yapılmasını Sayın Tunç Soyer’den talep ediyoruz. 

Taleplerimize olumlu yanıt verilmesini umduğumuz pazartesi gününe kadar işe çıkmama kararı aldığımızı, aksi durumda ise pazartesi gününden itibaren egemenlik binası önünde eylemlerimize kaldığımız yerden devam edeceğimizi buradan kamuoyunun bilgisine sunarız…

Sayın başkanım “İşçiler örgütlensin” dediniz…Bizde emekçi çalışanların olarak Örgütlendik Geldik…

Lütfen talebimize kulak verin ve emekçi dostu olduğunuzu bir kez daha tüm dünyaya gösterin…

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler