spot_img
spot_img
Ana SayfaDosyaİşçi sınıfının haftalık gündemi – 14 Ağustos 2022

İşçi sınıfının haftalık gündemi – 14 Ağustos 2022

Düşük ücret, fazla mesai saatleri ve kötü çalışma koşullarına karşı gelerek örgütlenen AMAZON depo işçileri mobbing’e uğradılar, sürgünle tehdit edildiler, sendika ve işçi düşmanı yöneticilerin kirli oyunlarına boyun eğmeyince de işten çıkarıldılar. Amazon işçileri DGD-Sen ile birlikte 8 Ağustos Pazartesi günü Amazon Türkiye deposu önünde direnişe geçti. Sıcak, toz, duman demeden arkadaşları için, hakları için direnişi sürdüren işçiler Amazon’un ve Ceva Lojistik’in tüm ikiyüzlülüklerini ortaya döktü.

 

 

ETF Tekstil işçileri fabrikanın kapatılacağını duyuran ancak iflasını açıklamayan patron Sanem Dikmen’e karşı tazminatları ve içeride kalan hakları için DERİTEKS ile beraber başladıkları direnişe devam ediyorlar. ETF Tekstil’de direnişi kırmak isteyen patron önce kızını malları kaçırması için gizlice fabrikaya sokmaya çalıştı. Başaramayınca çevik kuvvet otobüslerini fabrika önüne yığarak işçileri gözaltına aldı. Son olarak ise devletin kolluk gücünü emri altına verdiği Sanem Dikmen polis koridoruyla mallarını kaçırmaya kalktı. Fakat ETF Tekstil işçilerinin onurlu mücadelesi tüm kararlılığıyla sürüyor.

https://twitter.com/Umut_Sendikasi/status/1556883332092280832?s=20&t=JFVhbqJwc1HNxsjWoHCgyQ

 

İNŞAAT İŞÇİLERİ

İnşaat-İş ve Dev Yapı-İş Sendikalarına üye, Finans Merkezi Şantiyesi’nde Halkbank ve YDA Group’ta çalışan işçiler Emlak Konut GYO önünde gaspedilen haklarını almak için direnişe başladı. İşçilerin eylemlerini kırmak için Ataşehir Kaymakamı, Perşembe günü bölgeye eylem yasağı getirdi. Ancak içiler yasağı tanımadı ve eylem alanına tekrar geldiler. Emlak Konut GYO önündeki güvenlik bariyerini kararlılıkla aşarak kapının önüne kadar ulaştılar. Kapı önünden seslenen işçiler “Haklarımızı söke söke alacağız“ dediler. Eyleme polisin saldırması ile işçiler, İnşaat İş Sendikası ve Dev Yapı-İş Sendikası üye ve yöneticileri ile gazeteci Zeynep Kuray işkenceyle gözaltına alındı. İnşaat işçilerinin direniş iradesi devam ederken İnşaat İş Sendikası ve Dev Yapı İş Sendikası boğaz köprüsünde eylem yaptı.

 

Didim’de bulunan Asya Residence şantiyesinde 18 aydır sigortasız çalıştırılan 100’den fazla inşaat işçisi, haklarını alabilmek için iş durdurdu. İşçiler haklarını alana kadar direneceklerini duyurdu.

 

BELEDİYE İŞÇİLERİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından hukuksuz ve keyfi biçimde işine son verilen İstanbul Büyükşehir Belediyesi çalışanları, günlerdir Saraçhane’de süresiz oturma eylemindeler. Belediye binası önünde yaptıkları basın açıklamasıyla taleplerini tekrar dile getirdiler: Koşulsuz şartsız işlerimize iade edilmek istiyoruz, Ekrem İmamoğlu’nun bizden özür dilemesini istiyoruz, güvenlik soruşturmaları ile işten çıkarmaların durmasını istiyoruz.

https://twitter.com/Umut_Sendikasi/status/1558085198063013889?s=20&t=JFVhbqJwc1HNxsjWoHCgyQ

 

Çankaya Belediyesi işçileri bir süredir enflasyon karşısında eriyen maaşları, yemekhanelerine gelen zam, sendika yönetiminin işveren yanlısı tavrı gibi gündemlerle ve oluşan talepleriyle belediye içerisinde ve kapısında alkışlama eylemi yaparak seslerini duyuruyorlar. Bu hafta, “Çankaya Belediyesi Emekçileri” adlı sosyal medya hesabından sendikaları DİSK Genel-İş ile görüşeceklerini belirttiler. Sendikanın şube yönetimi işçilere cevap dahi vermedi ve kapılarını işçilere açmadı. Fakat işçiler kararlılıkla sürdükleri mücadeleleriyle taleplerinin bir kısmını kazandılar. Sendikanın yalnız bıraktığı Çankaya Belediyesi emekçileri, TİS sürecinde uğradıkları haksızlıkları görmezden gelen Genel İş Sendikası’na ve belediye yönetimine karşı eylem iradesiyle taban yevmiyelerine 1.100 tl zam sözünü aldılar. TİS Daire Başkanı Çetin Çalışkan ise işçilerin duruşuna karşı karalama çalışmasına devam ederken işçiler “Sizler Neredeydiniz Çetin Çalışkan?“ başlığı ile açıklama yayımladı.

 

İzmir Büyükşehir Belediyesine bağlı çalışan evde bakım işçileri işten atılmalar üzerine 18 gün önce direnişe başladı. Direnişin yedinci gününde beş işçinin işe döneceğini duyuran belediye işçileri hala çağırmadı. İZBB direnişçisi işçiler belediyenin halka açık toplantısına giderek dertlerini anlatmak istediler fakat zabıta ve güvenlikler tarafından darp edilerek içeri girmeleri engellendi. İşçileri engelleyen İZBB Kültür Merkezi yöneticilerinin utanmadan işçilerden şikayetçi olması üzerine işçiler karakola giderek ifade verdiler.

İzmir’de ulaşıma zam geldi!
Tam binişler 6.50 TL’den 7.50 TL’ye
İlk aktarma 1,20 TL’den 2,50 TL’ye
İkinci aktarma 90 kuruştan 2 TL’ye
Öğrenci ise 2,20 TL’den 2,54 TL’ye yükseldi.

Beylikdüzü Belediyesi’nde işçiler yönetim tarafından söz verilmesine rağmen asgari ücret zammı üzerine zam alamayınca iki saatlik uyarı eylemi yaptı.

Bağımsız sendika Hava-Sen, Türk Hava Yolları’nın 2005 yılından itibaren personelin maaşları üzerinden elde edilen promosyon geliri personele aktarılmamış, şirkete gelir olarak kaydedilmiş olduğunu duyurdu. Sendikanın yaptığı incelemelere göre, 2005-2021 arasındaki 17 yıllık dönemde THY’nin banka promosyonu olarak anlaşmalı bankalardan tahsil ettiği miktar 235.872.687 TL olarak hesaplandı.

 

Ankara Kahramankazan ilçesinde Deterjanpazarı Com firması, çalışanlarını dolandırdı. Hammedeleri şirketten satın alıp işledikten sonra geri satan işçiler aylardır paralarını alamıyor. Kimseye ulaşmadıklarını belirten işçiler binlerce kişinin mağdur olduğunu bildirdi. Polis ise soyguncu patronların değil haklarını talep etmek için fabrika önünde toplanan işçilere müdahale etti.

 

Zonguldak Abasız Turizm’de patronun işçilerin maaşlarını yatırdıktan sonra maaşın bir kısmını elden istemesine itiraz eden iki işçi işten çıkarıldı.

 

Salcomp-Xiaomi’de patronla işbirliği yapan Türk-Metal yüzünden işten çıkarılan işçiler Türk Metal’in önüne gitti. İşçiler polis barikatı ve diğer işyerlerinden iş yeri temsilcileriyle karşı karşıya geldi.

 

Muradiye’de Er Prefabrik fabrikasında Cam Keramik-İş Sendikası’na üye işçiler ücretlerinde yüzde 45 artış talebi ile iş bırakma eylemine başladı. Talepleri net olarak kabul edilene kadar iş bırakma eylemlerini sürdürecekler.

 

Düzce’den sonra Manisa’da da başlayan Standart Profil’de işçiler İSİG önlemlerinin alınması, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve ücretlere zam yapılması talepleriyle fabrikaya kapanma eylemi yaptılar. Temel yaşamsal talepleri için 2 haftadır fabrikalarını terk etmeme eylemi yapan Düzce ve Manisa Stardart Profil işçileri, taleplerinin büyük oranda karşılanması üzerine direnişlerini kendi iradeleri ile bitirdiler.

 

230 günü aşkın süredir ölüm orucunda olan ve sağlık durumu giderek kötüleşen Gökhan Yıldırım, cezaevinde kalamaz raporuna rağmen tahliye edilmezken hastanenin yoğun bakım servisinde tek bırakılıyor. 230 günü aşkın süredir ölüm orucunda olan Sibel Balaç da cezaevinde, tahliye edilmiyor.

 

29 yaşındaki Erdoğan Şakar, Perpa’daki Beyaz Saray kafeye gitmek için ailesinin evinden çıktı. O gün gideceği kafeye polis baskın yaptı, çalışanları dahil öldürdü. Erdoğan Şakar’dan ise o günden beri haber alınamadı…
#CumartesiAnneleri907Hafta

 

EKOLOJİ GÜNDEMİ

10 Ağustos’ta Muğla’nın Milas ilçesindeki İkizköy’de bulunan Akbelen Ormanı’nda Limak’ın talan projesine karşı nöbet tutan köylülere ve çevre örgütlerine jandarma tarafından müdahale gerçekleşti. Söz konusu proje, Akbelen Ormanı, Limak’a ait olan Yeniköy-Kemerköy termik santrallerine kömür temini için yok edilecek. Bu hafta, Limak’ın Akbelen Ormanı’nı yok edecek maden projesine karşı yapılacak 3. keşif gününde doğayı, insanı, yaşamı korumak için İkizköy halkı biraraya geldi.

 

Sinpaş mahkeme kararına ve mühürlemeye rağmen Marmaris Kızılbük ve Milli Parkı kapsayan alandaki inşaat faaliyetleri sürerken bölgede halkın mücadelesi de devam ediyor. Sinpaş’ın doğa katliamına karşı çevre mücadelesinde Marmaris Kent Konseyi ve Marmaris Ekolojik Mücadele komitesi üyeleri gözaltına alındı.Tüm kamuoyunu ses vermeye çağıran Marmaris halkı ve çevre örgütleri, Sinpaş inşaatı önünde 13 Ağustos gece yarısı itibariyle nöbet tutmaya başladı.

ODTÜ’de daha önce Melih Gökçek tarafından başlatılan ODTÜ yolu ve bu kapsamda konut projesini de kapsayan rant ve talan elde etme girişimi Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş tarafından miras edinildi. Siyasi partilerin ve birçok kitle örgütünün sessiz kalmasına rağmen ODTÜ’lüler başta olmak üzere Ankaralılar ve çevre örgütleri Rant Yolu’na karşı mücadeleden vazgeçmiyorlar. ODTÜ öğrencileri, mezunları, çalışanlar ve Ankara halkı 15 Ağustos Pazartesi günü saat 15.00’de belediye önünde basın açıklaması yapacak.

 

Bingöl’ün Kiğı ve Adaklı ilçelerine bağlı Eskikavak, İlbey, Maltepe, Aysaklı ve Mirzikan köylerinde yapılması planlanan madencilik faaliyetlerine karşı bir araya gelen emek örgütleri, çevreciler ve köylüler maden sahasına yürüyerek devam eden madencilik faaliyetlerini protesto etti.

 

KENTSEL DÖNÜŞÜM

Okmeydanı Cemevi’ne gelen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu rantsal dönüşüm nedeniyle doğalgazsız, elektriksiz, susuz kalan mahalleliye “Burada zulüm yok” dedi. İlk hafta sağlanan desteğin neden kesildiği sorusuna yanıt vermedi! Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız’la birlikte cemevine gelen İmamoğlu, soruları yanıtlamadığı gibi korumaların da mahalleliye zorbalık yapmasına müsade etti. Okmeydanı Fetihtepe Mahallesi rantsal dönüşüm mağdurları, İmamoğlu ve Haydar Ali Yıldız’ın mahalle ziyaretinde isyan etti: “Yerlerinden ettiğiniz, evlerini yıktığınız Fetihtepe halkı sizden hesap soracak!”

https://twitter.com/Umut_Sendikasi/status/1558026800235778048?s=20&t=DQ6wi7RR7I9hCyZI0sHELQ

 

Beykoz Tokatköy Mahallesi’nde kentsel dönüşüm için mahallelinin elektik ve doğalgazı kesildi. Halk sokakta kentsel değil rantsal dönüşüm için direniyor.

 

Pressan, Sinbo, Şişli Belediyesi, Sunny Atmaca Bilgisayar, Asen Metal, Pulver Kimya, Atışkan Alçı, Serel Seramik, Termokar, Sivas Demir Çelik, Acarsoy, Technomix, Uzel, Tüvtürk, Neo Trend, Lila Kağıt direnişleri ile ülkenin ve dünyanın dört bir yanında patronların ve iktidarların saldırılarına karşı direnen işçilere, emekçilere, kadınlara, gençlere, köylülere ve mücadeleyi her alanda büyütenlere selam olsun!

 

İSİG MECLİSİ RAPORLARI

Temmuz’da 169, 2022 yılının ilk yedi ayında (212 günde) en az 1014 işçi hayatını kaybetti.

 

HAFTANIN UMUTSEN TV YAYINLARI

 

 

 

 

 

 

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler