spot_img
spot_img
Ana SayfaGüncelİZBB Evde Sağlık ve Bakım İşçileri Direnişe Geçti

İZBB Evde Sağlık ve Bakım İşçileri Direnişe Geçti

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Evde Sağlık ve Bakım Hizmeti Birimi’nde çalışan 30 işçi işten atılmaları üzerine İzmir Büyükşehir Belediyesi Ek Hizmet Binası önünde direnişe geçti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı taşeron firma Ozan Grup altında evde sağlık ve bakım hizmetleri sunan birim içinde çalışan 30 işçi 21 Temmuz günü Whatsapp mesajı ile işten çıkartıldı. Mayıs ayında belediyede gerçekleşen ihale yenileme sürecinde taşeron şirketin değişmesinin üzerine 5 yıldır aynı birimde çalışan 60 işçiden 30’u önce mobbing ve tehdite maruz kaldı ve ardından işten çıkartıldı. Asıl işveren İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğunu yerine getirmesi için işçiler belediye binasının önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. İşçiler belediye içinde taşeron çalışmanın sonlandırılması, tüm evde sağlık ve bakım işçilerinin kadroya alınmasını ve işten atılan 30 kişinin bir an önce işe iadesini talep ediyor.

Belediye önünde gerçekleştirilen basın açıklamasının tamamını sizlerle paylaşıyoruz:

Değerli İzmir halkı, sevgili emek dostları,

Biz İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı çalışan Evde Sağlık ve Bakım İşçileriyiz.
Bakım personeli, hemşire, temizlikçi,sosyolog şoför, vd. işlerde çalışan 30 işçiyiz.
21 Temmuz perşembe günü bir Whatsapp mesajıyla 5 yıllık işimizden çıkartıldığımızı öğrendik.

5 yıldır İZBB’ye bağlı taşeron firma Ozan Grup bünyesinde çalıştık. İzmir’in 30 ilçesinde, köşe-bucak, dağ-taş, zorluk, pandemi demeden sağlık ve bakım hizmeti ürettik.

Hasta yoksulluk ve yoksunluk içinde bulunan, günlük yaşam faaliyetlerini tek başına sürdüremeyen hasta, yaşlı ve engelli ihtiyaç sahibi insanlara; yara bakım, psikolojik destek, fizik tedavi, kişisel bakım ve ev temizliği hizmeti verdik. Büyükşehir bünyesinde 5. yılına giren bu birimin kuruluşundan bu yana İzmir’in dört yanında 2000’in üzerinde insana bu hizmeti taşıdık. İş yükümüz pandemide ve krizde arttı, günde 8-10 adrese hizmet taşıdık.
Evde Sağlık ve Hizmet biriminin kuruluşundan bugüne gelmesinde bizim emeğimiz, çabamız, alınterimiz var.

Evde Sağlık ve Bakım işçileri 4 yıldır taşeron çalışıyor!

Bu hizmetleri İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı taşeron firmada sosyal haklardan yoksun olarak ürettik. Kadrolu belediye işçilerin haklarının çok gerisinde çalışma koşulları ve ücretlerle çalıştık. Kadro talebini her dile getirdiğimizde idareciler bize suçlayıcı biçimde “Kadroya geçerseniz siz bu kadar iyi çalışmazsınız, kaytarırsınız” diyorlardı. Demek ki Evde Sağlık ve Bakım işini taşeron firmaya vermek, işçileri güvencesiz ve ağır koşullarda hizmet üretmeye zorlamak anlamına geliyormuş.

Bizi “Çürük Elmalar” diyerek işten çıkardılar!

Mayıs ayında gerçekleşen ihale yenilenme sürecinde GSM Medya Sosyal Sağlık Hizmetleri adlı şirket yüklenici taşeron firma oldu.
Sonrasında bize idarecilerden tarafından “aranızda çürük elmalar” var diyerek mobbing ve suçlayıcı dil başlatıldı. Ve geçtiğimiz perşembeye günü, 60 kişilik Evde Sağlık ve Bakım ekibinden biz 30 kişinin ise işine bir Whatsapp mesajı ile son verildi.

Bu tutumu reddediyoruz!
“Emek en yüce değerse” eğer, bizim hiçbir gerekçe gösterilmeden bir Whatsapp mesajı ile işten atılmamız emek düşmanlığıdır, işçi kıyımıdır.

Şimdi buradayız, işyerimiz artık bu kapının önüdür! Ekmeğimiz ve hakkımız için buradayız!
Esas işverenimiz olan İzmir Büyükşehir Belediyesi önünden hep birlikte, güçlü şekilde ilan ediyoruz, bizi zan altında bırakan ve açlığa mahkum eden bu tutumu kabul etmeyeceğiz.
Emeğimizi ve onurumuzu çiğneyen bu tutuma razı olmayacağız. Ekmeğimizi, hakkımızı yerde koymayacağız.

Taleplerimiz:

-Taşeron çalışmaya, güvencesiz, sosyal haklardan mahrum çalışma koşullarına son verilmesi,
-Evde sağlık ve Bakım hizmetini üreten işçilerin kadrolu olarak istihdam edilmesi,
-Son süreçte çıkarılan 30 işçinin de eksiksiz işine geri iade edilmesidir.

Taleplerimiz kabul edilene kadar hak mücadelemize devam edeceğiz. Haklarımızı alana kadar direneceğiz, dayanacağız ve inanıyoruz ki hep birlikte kazanacağız!

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler