spot_img
spot_img
Ana SayfaGüncelBilirkişi heyeti İBB’den atılan işçiye “işe iade” dedi

Bilirkişi heyeti İBB’den atılan işçiye “işe iade” dedi

İBB’nin İSPER iştiraki üzerinden işe alınan İstanbul Planlama Ajansı (İPA) çalışanı Ramazan Oruç’un haksız şekilde işten atılması üzerine açtığı davada bilirkişi raporu açıklandı. Bilirkişi heyeti, Oruç’un işe iadesi ve İBB’nin hatalı olduğu yönünde görüş bildirdi.1

4A kapsamında işe alınan ve o dönem henüz bir tüzel kişiliği bulunmayan İPA’da görevlendirilen Ramazan Oruç, ödenmeyen haklarına ve ağır çalışma koşullarına itiraz ettiği için “verilen işlerde yetersiz kalma” ve “yöneticilerine karşı olumsuz davranışlar sergileme” gibi bahaneler ve itibarsızlaştırmalarla geçen yıl işten çıkarılmıştı.

Oruç’un işten çıkarılmasından birkaç ay sonra dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan 557 terörist var” diyerek hedef gösterdiği, aralarında Barış Akademisyenleri ve KHK’lilerin de olduğu yaklaşık 150 işçi İBB yönetimi tarafından işten çıkarılmış, bunun üzerine bir araya gelen 11 işçi direnişe geçmişti. Ramazan Oruç da İBB yönetimi tarafından haksız şekilde işten çıkarılan bir işçi olarak bu direnişin parçası olmuştu. İBB, Oruç’a işini geri vermediği gibi işten atılmasından doğan haklarını gasp etmekten de vazgeçmemişti.

Bu esnada Ramazan Oruç’un verdiği mücadelenin hukuki kanadında işe iade davası sürüyordu. Bu süreçte, bilirkişi heyetinin ayrıntılı soruşturması sonucunda Ramazan Oruç’un iş akdi feshinin geçersiz olduğuna, işe iadesi ve işe iadenin mali sonuçlarından İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İSPER’in sorumlu olduğu yönünde görüş bildiren bir rapor oluşturdu.

Bilirkişi raporuna göre, kararın verileceği son duruşmadan çıkacak sonucun ve bu sonuca göre İBB yönetiminin tavrının ne olacağı henüz belli değil ama bir kere daha haksız yere işten atılan bir işçi haklı olduğunu ispatlamak için hayatından bir seneden fazla bir süreyi feda etmek zorunda bırakıldı. Ekonomik krizin gün geçtikçe derinleştiği bu süreçte hem fiili direniş hem hukuki yollarla mücadele etmekten vazgeçmeyen Ramazan Oruç’un haklılığının kamuoyu nezdinde görünür olmasını, İBB’nin yaptığı bu hata karşısında nasıl tavır alacağını takip edeceğimizin bilinmesini istiyoruz.

Direnen işçilere hukuk yollarını işaret eden patronlar zaten haklı olduğunu bilenleri bunu kanıtlamak için bir de aylarca, senelerce mahkeme salonlarında yıpranmaya mecbur bırakıyor. Bilirkişi heyetine göre Ramazan Oruç haksız yere işten atıldıysa ve İBB suçlu ise, 13 Temmuz 2023 tarihinde görülecek olan dava sonucunun bu görüşe uygun çıkması gerektiğini düşünüyoruz. “Her şey çok güzel olacak” diyenlerin ve seçim vaatlerinde değişimden bahsedenlerin, bilirkişi heyeti tarafından da ortaya koyulmuş bu haklılık karşısında Oruç’un işe iadesini gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceklerini merak ediyoruz. 


[1] Bilirkişi raporu tam metni: https://drive.google.com/file/d/11fHeWYPd_gAiQmnMkOntgG6aoAlWZI8P/view

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler