spot_img
spot_img
Ana SayfaManşet21. günündeki Asen Direnişi’nin işçi düşmanı patronu kimdir? - Deniz Gül

21. günündeki Asen Direnişi’nin işçi düşmanı patronu kimdir? – Deniz Gül

12 Mayıs tarihinde Kocaeli’de Dilovası Makine İhtisas OSB’de bulunan Asen Metal’de Birleşik Metal-İş üyesi 75 işçi işten atıldı. Bakanlıktan gelen yetki belgesinin ardından önce 18 işçi işten çıkarıldı. Ardından Birleşik Metal-İş işten çıkarılan işçi sayısının 75 olduğunu duyurdu. İşten atılan işçiler sendikal hakları için fabrika önünde direnişe geçtiler.

Peki Asen Metal fabrikasında sendikalaşan işçileri işten atan patron kimdi?

Asen Metalin sahibi Gökhan Arslan’ı incelediğimizde 1990-1995 yılları arasında ODTÜ’de Metalurji Mühendisliği okuduktan sonra, 1996-2010 yılları arasında babası Hasan Arslan’ın sahibi olduğu ORS Rulman’da satış müdürü olarak görev aldığını (çalıştığını) görüyoruz. 2011 yılında da oradaki görevinden ayrılıp Asen  Metal’i kurmuş. Gelin şimdi Asen Metalin sahibi olan Gökhan Arslan’ın bu gücü nereden, kimlerden aldığına bakalım. Zamanında hükümetin desteğini çokça alan babası Hasan Arslana bakalım. Hasan Arslan 1949 doğumlu. 1970 yılında ise Ankara Siyasal Bilimler Fakültesi  İşletme bölümünden mezun oluyor. 1982 yılında ise ORS Rulman’ı kuruyor.

1986 yılında dönemin Başbakanı Turgut Özal’ın temelini attığı fabrikada ilk olarak 4,5 milyon adet rulman üretiliyor. Dönemin siyasilerinin Isparta’ya gelerek yatırım yapmasını istiyorlar. Her dönemde bulunduğu ortama uyum sağlayarak dönemin siyasi partileriyle bir birliktelik içine giriyor. Türk Metal’in uzun zamandır fabrikada faaliyet gösteriyor olmasının arkasına sığınarak işçilere ‘’Fabrikada zaten sendika var daha ne istiyorsunuz’’ gibi bir pervasızlığı öne sürmekten de geri durmuyor.

Asen Metalde yaşanan olaylar ise; sözde sendikanın kendileri üzerinden fabrikada barınmasını istemeyen işçilerin iş bırakmaları üzerinden okunabilir. Tarihler 27 Mayıs 2015’i gösterdiğinde 1600’e yakın işçi, çalışanlara verilen vaadlerin yerine getirilmediği gerekçesiyle iş bırakıyor. O dönemde fabrika müdürü olan Feridun Özhan ise işçilerin istifa etmeyip mesaiyi bıraktıklarını ve iş başına dönmelerine yönelik yapılan anonslara rağmen dönmediklerini açıklıyor. Ardından da işçilerin vermiş olduğu toplu dilekçenin kabul edilmeyeceğini, bireysel olarak verdikleri dilekçeleri kabul edeceğini de ekliyor.

O dönemde işçiler, 30 yıldır fabrikanın üye olduğu Türk Metal’den topluca istifa ediyorlar. O dönemki işçilerden Kazım Ercan ise topluca 1587 kişinin istifa ettiğini ama kabul edilmediğini ardından da sürecin greve dönüştüğünü belirtiyor. 610 işçinin işine son veriliyor. Tazminatsız çıkarılan işçiler yeniden direnişe başlıyorlar. Yönetici ve yetkililerle yapılan görüşmelere rağmen şartların düzeltilmemesi üzerine bu noktaya geldikleri o dönemde de belirtiyor.

Günümüze gelindiğinde ise, 14 yıl boyunca babasının sahibi olduğu ORS Rulman’da yöneticilik yapan ardından da Asen Alüminyum’u kuran Gökhan Arslan’da da durum çok farklı olmuyor. İşçilerin gücünden ve birliğinden korkmaya devam ediyorlar. İktidarların himayesinde semirilen ORS Rulman’ın yan kuruluşu Asen Metal, Türkiye’de sermaye şirketlerinin önünün nasıl açıldığının ibretlik örneklerinden biri. Öyle ki bu yasa tanımız hallerini kendilerine her türlü yolu açan iktidarlardan alıyorlar.

30 yıl sonra bu kez AKP iktidarı ile kol kola verilip, işçilerin mücadele ederek kazandıkları haklar bir bir gasp edilerek açlığa köleliğe mahkum edilmeye devam ediliyor. Bunu bütün işci havzalarında  görüyoruz. Yalnız şunu unutmamak gerekir; Asen patronun babasına yürü ya kulum diyen Özal iktidarının sonunu işçilerin direnişi getirmiştir. Bu işçi sınıfının tarihe düştüğü nottur ve kılavuz niteliği taşımaktadır.

Asen Metal’de bugün devam direnişin talepleri açık ve net. Sendika hakkına saygı duyularak atılan işçilerin işe geri alınması, başta ücret olmak üzere çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve sosyal hakların yasal zeminde kazandırılması. Bütün işçiler gibi Asen Metal işçileri de biliyor ki bu kez bıçak kemikte ve artan hayat pahalılığı onları da daha öfkeli ve kararlı kılmış durumda.

Vazgeçmeyecekler, kazanacaklar! Asen Metalde işçiler direnmeye devam ediyor, ses olalım.

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler