spot_img
spot_img
Ana SayfaAmazonAmazon, sendikalaşmayı engellemek için geçen yıl danışmanlara 4,3 milyon dolar ödedi -...

Amazon, sendikalaşmayı engellemek için geçen yıl danışmanlara 4,3 milyon dolar ödedi – Dave Jamieson

Dünyanın en büyük şirketlerinden Amazon’un sendikalaşma riskini bertaraf etmek üzere geçen yıl danışmanlara yaklaşık 4,3 milyon dolar ödediği ortaya çıktı. Bu tutar, Amazon’un sendika karşıtı faaliyetlerinin yalnızca bir parçası. Ancak ABD’li işçilerin birkaç gün önce New York’ta elde ettikleri büyük zafere bakılırsa, şirketin harcadığı milyonlarca dolar işçilerin kendi sendikalarını kurmalarını engelleyemedi.

ABD Çalışma Bakanlığı’nın yeni belgelerine göre, geçen yıl depolarında işçi eylemleriyle karşı karşıya kalan Amazon sendikal örgütlenme hareketlerini bastırmak üzere danışmanlara yaklaşık 4,3 milyon dolar ödedi.

Amazon Labor Union Logo

Bu hafta ortaya çıkan belgeler, online perakende şirketi Amazon’un sendika karşıtlığında ne kadar kararlı olduğuna işaret ediyor. Amazon’daki birçok işveren işçilerle toplantılar yapmak ve işçileri örgütlenmekten caydırmak üzere danışmanlar tutuyor, ancak hiçbiri Amazon’un büyüyen depolarında sadece bir yılda harcadığı çabanın ölçeğiyle veya fiyatıyla eşleşmiyor gibi görünüyor.

Amazon’un Bessemer, Alabama’daki ikmal merkezindeki işçilerin, geçen yılın başında sendika seçimleri öncesinde danışmanların sendika karşıtı konuşmalarını dinledikleri toplantılara düzenli katılmaları gerekiyordu. İşçiler nihayetinde RWDSU’ya [Perakende, Toptan Satış ve Mağazacılık Sendikası] katılmayı oylamayla reddetmişlerdi, ancak federal yetkililer Amazon’un yasaları çiğnediğine hükmederek yeni bir oylama yapılmasını talep ettiler.

Şirket, işçilerin geçen yıl “Amazon İşçi Sendikası” çatısı altında örgütlenme girişimlerine karşı Staten Island, New York’taki depoda danışmanları görevlendirdi. Birkaç gün önce bu tesiste sendika oylaması gerçekleştirildi, Amazon İşçi Sendikası’nın kurulması için yeterli çoğunluğa ulaşıldı.

Amazon, danışmanlık harcamalarına ilişkin sorularımıza yanıt vermedi.

Tutulan danışmanlar sendikalaşma konusunda işçilerle doğrudan görüşmeler gerçekleştirdiğinde, yapılan anlaşmanın hem işveren hem de danışman tarafından federal hükümete bildirilmesi gerekir. Amazon’un tuttuğu danışmanlar, geçen yıl işçilerin sendikal örgütlenme faaliyetleri sırasındaki çalışmaları için pek çoğunun günlük 3.200 dolar ödeme aldığını gösteren kayıtları ABD Çalışma Bakanlığı’na teslim etti.

İşverenin de toplamda ne kadar harcama yaptığını bir sonraki yılın ilk çeyreğinin sonunda hükümete bildirmesi gerekir. Bu nedenle, Amazon’un 2021’de danışmanlara ne kadar harcadığı ancak bu hafta ortaya çıktı. Amazon belgeleri geçen Perşembe günü, yani son teslim tarihinde teslim etti.

Ekonomi Politikaları Enstitüsü’nün 2020’de yaptığı bir analize göre, bazı işverenler sendikalaşmayı engelleyecek danışmanlarına 1 milyon dolardan fazla harcama yapıyor, bu tutarlara ulaşmak da genellikle birkaç yıl alıyor. Yüz binlerce dolar değerindeki harcamalar fazlasıyla büyük bir miktara işaret ediyor. Enstitünün analiz ettiği şirketlerin hiçbiri bu kadar kısa bir sürede Amazon kadar harcama yapmadı.

Sendikalar, danışmanların yaptıkları konuşmaları “zoraki dinleyicili toplantılar” diye adlandırıyor, çünkü genelde katılım zorunlu tutuluyor. Toplantılar, genelde danışmanların sendikayı “üçüncü taraf” olarak adlandırdığı, sendika aidatlarının maliyetine odaklandığı ve iş bırakma ihtimalini konuştukları senaryoları takip ediyor. Bu türden toplantılar ABD’de yasal.

Ortaya çıkan belgelerin ardından şirketin “sendikaları ezmek ve işçilerin tercihi olması gereken meselelere müdahale etmek için hiçbir masraftan kaçınmadığını” söyleyen RWDSU Başkanı Stuart Appelbaum “zoraki dinleyicili toplantılar ABD’de yasaklanmalıdır,” dedi.

Danışmanlar, enformasyon sağlayan tarafsız üçüncü taraflar olduklarını ifade etmekten hoşlanırlar. Fakat açıkça örgütlenme çabalarını başarısızlığa uğratmak üzere işe alınırlar. Toplantılar haricinde şirketlerin kapsamlı sendikasızlaştırma stratejilerine yardımcı olurlar, işçilerle nasıl iletişim kuracakları ve sendika desteğine karşılık verecekleri konusunda yöneticilere yol gösterirler.

Amazon, iş yerleri çok büyük olduğu için danışmanlara çok fazla para harcıyor. Depolarda günde birkaç vardiyada binlerce işçi çalıştırıyor, bu nedenle kritik örgütlenme faaliyetlerinin olduğu dönemlerde sürekli toplantılar düzenliyor. Üstelik sendika karşıtı mesajların iletilmesini garantilemek için işçileri birden fazla toplantıya katılmaya zorlamış görünüyor.

Bessemer’deki işçiler, geçen yıl hemen her gün bir noktada danışmanlarla karşılaştıklarını söylüyorlar. İşçilerden biri, danışmanların “aidatları dillerinden düşürmediğini” aktarıyor. “Sendika buraya geliyor, çünkü sendikacılık da bir iştir. Senin üzerinden para kazanacaklar. Haftalık 9 dolarınla kendilerine araba alacaklar,” dediklerini hatırlıyor.

Amazon’un danışmanlara ödediği ücret, sendika karşıtı çalışmalara yaptığı harcamanın yalnızca bir kısmı. Kanuna göre, işverenler çalışanlarıyla doğrudan teması olmayan avukatlar veya danışmanlarla yaptıkları anlaşmaları açıklamak zorunda değildir. Bu da Amazon’un geçen yıl Bessemer seçimleri için tuttuğu Morgan Lewis gibi “sendikadan kurtaran” hukuk bürolarındaki avukatların yaptığı daha pahalı işlerin ortaya çıkmasını zorlaştırıyor.

Çeviren: Nuray Turan

Düzenleyen: Cüneyt Bender

Kaynak Metin:Amazon Spent $4.3 Million On Anti-Union Consultants Last Year” (Huffington Post)

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler