spot_img
spot_img
Ana SayfaGüncelMetal işçileri: Hasta olmak lüks ise grev haktır!

Metal işçileri: Hasta olmak lüks ise grev haktır!

Metal Sanayicileri İşveren Sendikası (MESS) ile görüşmelerin uyuşmazlıkla sonuçlanmasının ardından Birleşik Metal-İş Sendikası dün gerçekleştirdiği basın açıklamasında 2 Şubat’ta greve çıkılacağını açıkladı. Basın açıklamasında ayrıca “2017-2019 dönemi MESS Grup Toplu Sözleşme Sürecinde Metal İşçisinin Gerçeği” başlıklı raporun sunuşu yapıldı.  

Birleşik Metal-İş dün düzenlediği basın toplantısıyla hem metal işçilerinin içinde bulunduğu ekonomik durumu hem de sendikanın aldığı grev kararını duyurdu.

Birleşik Metal-İş’in hazırladığı, “2017-2019 dönemi MESS Grup Toplu Sözleşme Sürecinde Metal İşçisinin Gerçeği” başlıklı rapora göre, otomotiv sektöründe toplam üretimin artmasıyla metal patronlarının da kârları katlandı. Rapora göre, devamsız oldukları ileri sürülen Türk metal işçileri, OECD verilerine göre, hastalık nedeniyle yılda yalnız 3.2 gün işe gitmiyor. Bu rakam Meksika’da 27.6 gün. Aynı şekilde, Avrupa Birliği ülkelerinde en düşük işçi maliyeti olan ülke Türkiye. Saat maliyeti işverene Norveç’te 59, Almanya’da 38.8, Hollanda’da 36, Bulgaristan’da 4.2 ve Türkiye’de 2.5 Avro.

Raporda MESS üyesi işyerlerinde kişi başı kârlar da ortaya konuldu. Buna göre İÇDAŞ 2016’da işçi başına yıllık 95 bin 701 lira, aylık 7 bin 975 kâr etti. İÇDAŞ işçinin talebini yerine getirmesi kârının yalnızca yüzde 14’ü ediyor.

Metal Sanayicileri İşveren Sendikası (MESS) ile görüşmelerin uyuşmazlıkla sonuçlandığı ve işçi sendikalarının grev ve grev uygulama kararları aldığı metal işkolunda işçilerin, aynı işi yaptıkları meslektaşlarına oranla daha az rapor aldıkları ortaya çıktı. Oysa uyuşmazlık maddelerinden birini de işveren, devamsızlığın çok olduğu, fazla rapor alındığı gerekçesi ile ikramiyelerin fiili çalışmaya göre verilmesindeki ısrarı oluşturmuştu.

Metal işçisi ‘grev’ dedi

MESS sözleşmesi kapsamında 12 bin üyesi bulunan DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası 2 Şubat’ta greve çıkacağını açıkladı. Türk Metal’de bir süre önce 2 Şubat’ta greve çıkacağını duyurmuştu. Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, “Eğer grevimiz yasaklanırsa grev yasağını tanımayacağımızı bir kez daha duyuruyoruz” dedi.

İşyerlerinde ortalama saat ücretinin 10.39 TL ve ortalama net ücretin ikramiye dahil yaklaşık 2145 TL olduğu bilgisini veren Serdaroğlu, “Ücret zammı talebimiz ilk altı ay için üç kademede iblağ, seyyanen ücret ve kıdem zammı olacak şekilde yaklaşık yüzde 30.47’lik bir artışla net 695 TL olarak belirlendi. Sosyal ödemelerde de talebimiz yüzde 50 civarındadır. MESS ise ilk olarak yüzde 3.20, karşılığı 70 TL, son olarak da yüzde 6.40 oranında yani yaklaşık 140 TL zam teklif etti” dedi.

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler