spot_img
spot_img
Ana SayfaGüncelORS fabrikasında erkek işçilerin eşlerine 'öfke kontrolü' eğitimi verildi, kadınlar isyan etti

ORS fabrikasında erkek işçilerin eşlerine ‘öfke kontrolü’ eğitimi verildi, kadınlar isyan etti

Ankara’daki ORS Rulman fabrikasında metal fırtına sonrası eğitim saatleri yoğunlaştırıldı. Son olarak, sadece işçilere değil işçilerin ailelerine de eğitim vererek işçilerin hayatını tamamen kuşatmayı amaçlayan patronlar, erkek işçilerin eşlerine öfke kontrolü eğitimi verdi. Kadınlar eğitime şu sözlerle isyan etti: Herifi köle gibi çalıştıran ben değilim ki bana çemkirince susayım.

ORS fabrikasında eşleri çalışan ve ‘öfke kontrolü’ eğitimine katılan kadınlarla Ekmek ve Gül ekibinin eğitimin içeriği üzerine yaptığı görüşmelerde, bu cinsiyetçi eğitime kadınların verdiği tepki gözler önüne serildi. “Niye tüm eğitimler ORS işçilerine veriliyor da, öfke yönetimi eğitimi bize veriliyormuş. Herhangi bir kişisel gelişim kursu veya seminer olduğu zaman işçilere veriliyor. Öfke yönetimi olunca konu bize dönüyor. Neden? Çünkü bizim paşalar öfkelenecek, esip gürleyecek, ama biz insan olmadığımız için öfkelenmeyeceğiz, öfkelenmediğimiz gibi o öfkeyi yumuşatmakla da sorumluyuz. Allah muhafaza, karşılık falan verirsek ailemiz bölünür. Sorumlusu biz oluruz.” sözleri ile kadınlardan biri tepkisini ifade etti.

‘GİTSİN HESABINI PATRONLA GÖRSÜN’

İşçi eşi en çok da sunumu yapan eğitmenin “Size söylenen her lafı üzerinize alıp tepki vermeyiniz” lafını garipsediğini söylüyor. Çünkü verilen eğitimin içeriğine göre o laf kadına söylenmemiştir. Ağır çalışma koşullarından bunalan, ağır sanayide çalışan işçinin kendini boşaltma biçimidir ve bu karşılık verilmesi gereken değil yönetilmesi ve sakinleştirilmesi gereken bir durumdur! İşçi eşi bu tespitini “Eğer çalışma koşullarına öfkeleniyorsa gitsin hesabını patronla görsün, örgütlenip greve çıktılar yine çıksınlar biz de destekleyelim. Herifi köle gibi çalıştıran ben değilim ki adam bana çemkirince susayım” şeklinde bitiriyor.

Diğer işçi eşi ise eğitime giderken faydalı olacağını düşündüğünü o yüzden gittiğini ama eğitimde kendini ikinci sınıf bir insan gibi hissedip çıktığını söylüyor. İşçi eşi başından geçen bir olayı şöyle anlatıyor: “2015 grevinde, grevin 10. günü biz de eşlerimize destek için fabrikaya gitmiştik. Orada onlarla birlikte gaz yedik, cop yedik. O günün sonunda bizim işçi komitesinden bir arkadaş yüksek bir taşın başına çıkıp kadınların direndiğini, grev kırıcıların içeride patronun arkasına kaçtığını söyledi. Ben bu tür sorunlarımıza cevap buluruz diye gittim ama yerimizi iyice bir öğrenip daha da pekiştirip çıktım eğitimden.”

‘METAL GREVİNDE KADINLARIN GÜCÜ GÖRÜLDÜ’

İşçi eşi ORS kurulmadan önce Polatlı’nın köyünde yaşadıklarını, orada da bu işlerin böyle yürüdüğünü ama şehirde daha “ambalajlı” yapıldığını belirterek, köydeki hayatıyla şimdiki hayatı arasında bir benzerlik kuruyor. Babası kızdığında anasının onu köyün çeşmesinden su almaya yolladığını, burada da işlerin farklı olmadığını anlatarak “Burada baba tarladan kızgın gelmiyor da koca fabrikadan kızgın geliyor, anne çeşmeye yollamıyor da eğitmen seminere çağırıp durumu sakinleştiriyor” diyor. İşçi eşi son olarak tekrar metal grevini referans gösteriyor: “Metal grevi kaybedilmek üzereyken, biz fabrika sahasına gittik ve grevin devamını sağladık. O gün patron kadınların bir grevi nereye evriltebileceğini gördü ve bu gücü yanına almak için eğitim başta olmak üzere değişik yöntemler deniyor.”

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler