spot_img
spot_img
Ana SayfaGüncelİşsizlik Fonu'nda Dev Açık: 553 milyon TL nerede?

İşsizlik Fonu’nda Dev Açık: 553 milyon TL nerede?

2013 yılında Sayıştay tarafından başlatılan İşsizlik Sigortası Fonu’nuna ait 553 milyon liranın nerede olduğuna dair soruşturma hala devam ediyor.

Sayıştay’ın, 2013,2014 ve 2015 yıllarında Denetim Raporlarında yer alan bilanço eksiği ile ilgili bulgular konusunda, İŞKUR ve SGK başkanlığından durum ile ilgili bilgi talep edilmesine karşın, SGK herhangi bir düzenleme yapmayı kabul etmeyerek, borç bulunmadığını bildirmişti. SGK’nın açıklaması ise hiçbir kanıta dayanmadığı için Sayıştay tarafından kabul edilmedi.

2012 yılında gerçekleştirilen İşsizlik Sigorta Kanunu kapsamında; ödemesi gerçekleştirilmiş fakat tahsilatı gerçekleştirilmemiş işsizlik sigortası primlerine ilişkin miktarın SGK tarafından İŞKUR’a bildirilmesine ilişkin karar alınmış fakat bu karar da uygulanmamıştı.

SGK 2006’da bilgi akışını kesti

SGK Başkanlığı Muhasebe ve Mali İşler Dairesi Başkanlığı, son olarak 2007’de yaptığı açıklamada Aralık 2006’ya kadar olan İşsizlik Sigortası Prim Alacakları tutarının 553.016.721,18 TL olduğunu bildirmiş, sonrasında ise bilgi akışını kesmişti.

İşsizlik Sigortası’ndan sorumlu SGK olduğu için her ay gerekli fon aktarımı yapılmasına karşın, 2006 yılından beri herhangi bir bilgi sağlanamamıştı. SGK’ya ödemesi gerçekleştirilen miktarın ne kadarı tahsil edildiği bilinmediği için 553 milyon 16 bin 721.18 TL’nin güncel tutarı yansıtmadığı bildirildi.

2016 Denetim Raporu’nda Sayıştay tekrar uyarıda bulundu

Sayıştay’ın yayınladığı 2013,2014 ve 2015 yıllarına ait denetim raporlarında da yer alan bilanço eksikliğine dair uyarı yeni raporda da yer aldı. 2016 Denetim Raporu’nda , “SGK’nin cevabı, mevcut sorunu çözmediği gibi kanıtlayıcı hiçbir belge veya açıklamaya dayanmadığından, makul ve kabul edilebilir bir açıklama olarak kabul edilemez” vurgusu yaptı. Fon alacak hesaplarında kayıtlı tutarların gerçeği yansıtmadığını belirten Sayıştay, “Tutarın, taraflarca ve fonun paydaşlarınca makul ve kabul edilebilir kanıtlayıcı belgelere istinaden çözümüne yönelik olarak, iki kurumun bağlı bulunduğu bakanlık koordinasyonunda, gerçek fon alacak tutarının tespit edilerek, fon bilançosunda gerekli düzeltme işlemlerinin yapılması ve güncel tutarı göstermesi sağlanmalıdır” dedi.

Sayıştay’ın son raporununda ise iki kurumunda bağlı olduğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın göreve çağırdı.

 

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler