spot_img
spot_img
Ana SayfaGüncelBu dünyadan bir Meryem Mirzakhani geçti

Bu dünyadan bir Meryem Mirzakhani geçti

Matematiğin Nobeli olarak anılan Fields ödülünü kazanan ilk kadın olarak tarihe geçen İranlı matematikçi Meryem Mirzakhani, 40 yaşında meme kanseri nedeniyle hayatını kaybetti.

Tahran doğumlu ve lisansüstü eğitimi hariç bütün eğitimini İran’da tamamlayan Meryem Mirzakhani, Stanford Üniversitesinde matematik profesörü olarak araştırmalarına devam ediyordu. Özellikle hiperbolik geometri, ergodik teori, simplektik geometri ve Teichmüller teorisine odaklanan Mirzakhani, her 4 yılda bir verilen ve 40 yaşın altındaki matematikçileri “gelecek başarıları için cesaretlendirme”yi hedefleyen Fields ödülünü 2014 yılında almıştı.

 

Mirzakhani Guardian’daki röportajında aslında çocukken hayalinin yazarlık olduğunu şöyle anlatıyordu:

“Roman okumaktan çok keyif alıyordum. Aslında ne bulursam onu okuyordum. Lise sona kadar, matematikle ilgileneceğim hiç aklıma gelmemişti.”

Mirzahani’nin matematiğe ilgisi ise abisinin kendisine 1’den 100’e kadar olan sayıların toplanması sorusuyla başlamış. Ödüllü matematikçi o anı şöyle özetliyordu: “O zaman ilk defa, kendim çözememiş olsam da, bir sorunun çözümüyle mutlu olmuştum.”

mirzakhani-2

 

Daha çok erkek bilim insanları ile  anılan Matematik alanında gösterdiği başarı ile bir taraftan bilimdeki erilliği temellerinden sarsan Mirzakhani, diğer taraftan bilim camiasının ve İranlıların övünç kaynağıydı.

Meryem Mirzakhani meme kanserinin kemiklerine yayılması sonucu henüz 40 yaşında hayatını kaybedince İran halkı da büyük üzüntü yaşadı. İran’ın Dışişleri Bakanı Muhammed Cavad Zarif instagram hesabından Farsça bir açıklama yayınlayarak bu üzüntüyü şu sözlerle dile getirdi:

“İranlı bir deha ve matematik profesörü olan Meryem Mirzakhani’nin hayatını kaybedişi beni ve eşsiz ve seçkin bilim insanları ile gurur duyan İranlıları derinden üzdü. Bu kadın bilim insanın ölümü sebebiyle, acı dolu ailesine, bilim camiasına ve tüm dünyadaki İranlılara en içten taziyelerimi sunuyorum.”

 

 

 

 

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler