spot_img
spot_img
Ana SayfaGüncelAgrobay Seracılık'ta işçi kıyımı: 39 işçi işten atıldı

Agrobay Seracılık’ta işçi kıyımı: 39 işçi işten atıldı

Avrupa’nın en büyük serası Agrobay Seracılık sendikalaşan işçileri işten attı. İşten çıkarılan arkadaşlarını savunmak için geçen hafta servislerin önünü kesen işçilerin de işten atılmasıyla toplam 39 işçi sendikal nedenlerle işten atılmış oldu. Yıllardır çalışan işçilerin işten atılma nedeni performans düşüklüğü olarak gösterildi. Tarım-Sen’e örgütlü olan işçiler dün sera önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Agrobay Seracılık Avrupa’nın en büyük serası olarak 2007’den beri Dikili’de faaliyet yürütmeye başladı. Yüzlerce işçinin çalıştığı serada işçiler; kötü çalışma koşulları, düzensiz maaş ödenmesi, mobing gibi nedenlerle yan yana geldi ve geçtiğimiz hafta Tarım-Sen’de örgütlendi. Yıllardır aynı iş yerinde çalışan işçiler sömürü koşullarını kabul etmedikleri ve koşullarının iyileştirilmesini istedikleri için sendikaya üye olduktan sonra performans düşüklüğü bahanesiyle işten atıldı. İki gün önce performans düşüklüğünden söz etmeyen işverenin işçi düşmanı tavrına karşı işçiler arkadaşlarına sahip çıkarak direnişe başladı.

Geçtiğimiz hafta bir dizi işçinin işten atılması ile çalışmaya devam eden işçiler servislerin önünü kesti ve arkadaşlarının işe geri alınmasını talep etti. Bu talebi görmezden gelen işveren işten atmaları sürdürdü. Agrobay Seracılık’ın yaptığı son işçi kıyımı ile toplam 39 işçi işten atıldı. Tarım-Sen ve işten atılan işçiler, dün(26 Ağustos) işçilerin sendikal hakkını gasp etmeye çalışan işverene karşı basın açıklaması gerçekleştirdi. İşçiler sera önünde yaptıkları basın açıklaması ile kötü çalışma koşullarına karşı mücadelelerini sürdüreceklerini ifade ettiler ve taleplerini sıraladılar.

Basın açıklamasının tam metni:

BASINA VE KAMUOYUNA

26 Ağustos 2023

Agrobay Seracılık, Dikili / İZMİR

Avrupa’nın en büyük serasında, büyük bir baskı ve sömürü altında çalışan, haksızlığa uğrayan, haksızlığa uğradığı için tepki gösteren, bu haklarını arayan ve sendikalaştığı için işten atılan işçiler olarak buradayız.

22 Ağustos Salı günü başlayan işten çıkarmalar uyduruk gerekçelerle sürdürülmektedir. 10 yılı aşkın sürelerdir bu seralarda her türlü ağır işleri yapan işçiler, yıllardır hiçbir “performans ve verimlilik sorunu” yaşamazken, sendikalaştıktan 2 gün sonra bu nasıl değişir? Şirket alenen anayasal suç işlemektedir. İşten atılan pek çok arkadaşımız, sendikal faaliyet yürütmek ve sendikaya üye olmaktan dolayı işten çıkartılmıştır. Salı gününden beri işten çıkarılan işçi kardeşimizin sayısı 40’ı geçmiştir.

Kötü çalışma koşulları, geç yatırılan maaşlar, ücretsiz izin dayatması, yöneticilerin yoğun baskı, mobbing, kötü muamele uygulamaları, promosyon haklarına çökülmesi, keyfi yer değiştirmeler, kalitesiz kıyafet ve ekipman, servislerde yaşanan can güvenliği gibi pek çok sorunla karşı karşıya kalan işçilerin bu sorunlar karşısında sendikalaşmayı tercih etmeleri esastır. Agrobay işletmesi, çalışma koşullarının düzeltilmesine dair adım atmak yerine “küçülme”, “hastalık”, “performans” gibi uyduruk ve sözde gerekçelerle işçileri mağdur etmeyi ve işten çıkarmayı tercih etmektedir.

Şunu net bir şekilde ifade etmek istiyoruz. Agrobay’da çalışan işçi kardeşlerimizin bu güne kadar yenilmiş haklarını, çökülmüş promosyonlarını, girilmemiş sigortalarından doğan haklarını, meslek hastalıklarını gündeme getirmekten; tazminatları kuruşu kuruşuna almaktan; işe dönmek isteyen arkadaşlarımızın işe iadesini sağlamaktan vazgeçmeyeceğiz ve sonuna kadar mücadele edeceğiz.

Agrobay yönetimine çağrımızdır: İşçi kardeşlerimize yönelik kötü muameleden, aşağılayıcı davranışlardan, haksızlıklardan bir an önce vazgeçin. Anayasal suç işlemeyi bırakın. Acilen işçi kıyımını durdurun. Sorunların çözümüne yönelin, çalışma koşullarını düzeltin. Maaşları zamanında yatırın.

Bu buluşmamızın amacı, kamuoyunu gerçekler hakkında aydınlatmak ve Agrobay şirketini yaptığı hatadan dolayı uyarmaktır.

Tek bir işçi kardeşimizin hakkı tamamıyla verilene kadar mücadelemiz sürecek.

Gerekirse tekrar tekrar geleceğimiz, bu haklı mücadeleden dönmeyeceğimiz bilinsin.

Tarım İşçileri Sendikası (TARIM-SEN)

www.tarimsen.org

[email protected]

0533 564 23 93

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler