spot_img
spot_img
Ana SayfaGüncel3F Tekstil'in modası hızlı emek sömürüsü anlayışı

3F Tekstil’in modası hızlı emek sömürüsü anlayışı

Kastamonu- İnebolu firmasında çalışan 30 işçiyi “küçülme” bahanesiyle işten çıkaran 3F Tekstil Firması, işten çıkardığı emekçilerin tazminatlarını ederiyle ödeneye yanaşmıyor. 

Temmuz başında, SGK denetimi sonrası Zara’dan 6 ay üretim ambargosu cezası alan firma, 30 kadın işçiyi “küçülmeye” gittikleri bahanesiyle önceden bildirmeden işten çıkardı. 30 işçiye “Bayramdan sonra hakkınızı kuruşuna kadar alacaksınız” diyen firma yetkilileri, bayram iznine çıkardığı işçileri 3 gün üst üste işe gelmediklerini gerekçe göstererek Kod 48 ile işten çıkardı. Bunun üzerine tazminatlarını talep eden işçiler firma yetkililerinin “verimsizlik” suçlaması ve “tazminat pazarlığı” ile karşılaştılar. İşçilere, hak ettikleri tazminatı değil kendi belirledikleri miktarı dayatan firma sahibi Fatih Ergün ihbar tazminatının “Havaya/boşa giden para” olduğunu söylerken, işçiler “Belirlediğimiz miktarı almazsan daha sonra bunun yarısını bile alamazsın” denilerek tehdit edildi. Mahkeme yoluyla haklarının peşine düşeceğini söyleyen işçiler ise sistemin bozukluğu işaret edilerek “Mahkemelerle avukatlarla paranız pul olur, size teklif ettiğimiz tutarı alın, uğraşmayın” denilerek caydırılmaya çalışıldı. 

30 işçiyi aniden işten çıkarıp tazminatlarını gasp ederek “pisliklerden kurtulduğunu” söyleyen firma yetkilileri, işçilerin sesinin duyulmasıyla birlikte işçilere tazminatlarını ederince ödeyeceği haberini ulaştırdı. “Onların pisliklerini temizleyen biziz. Gece, gündüz sabahlara kadar çalıştık. Bizi kağıt mendil gibi çöpe attılar. Bizler robot muyuz? İnebolu küçük bir yer olduğu için bize muhtaçlar diye düşünüyorlar. Haklarımızı alana kadar devam edeceğiz. Haklarımızı ya alacağız, ya alacağız.” diyen işçiler verilen bu sözün de tutulmaması halinde fabrika önünde direniş çadırı kurmakta kararlı.  

Adıyla gerçekten de üretim anlayışını açık eden 3F Firması, işçiyi işten çıkarmakta “hızlı”, emekçiyle tazminat pazarlığı yapacak kadar “esnek”, işçilerin haklarını gasp ederek 40 milyon Euro ciro yapacak kadar patron “moda”sını takipte oluşunun yanına kalacağını sanıyor ancak “pislik” dedikleri işçiler hakettiklerini söke söke alacaklar.

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler