spot_img
spot_img
Ana SayfaManşetMaden işçisinin hayatı patronların kârından kıymetlidir - Av. Yağız Timoçin

Maden işçisinin hayatı patronların kârından kıymetlidir – Av. Yağız Timoçin

Polyak Madencilik’te 50’nin üzerinde işçinin yaralanmasına sebep olan olay gerek Soma gerek Kınık gerekse de tüm Türkiye’deki emek dostu olan, 301 madenciyi aklından silememiş herkesi alarma geçirmiştir. Can kaybının ya da ağır bir yaralanmanın olmaması tek tesellimiz olmuştur. Olay 18.12.2021 tarihinde 21.30 saatinde İzmir Kınık’ta bulunan Soma Maden Bölgesinde Polyak Eynez Maden Ocağında gerçekleşmiştir. Maden ocağındaki en yeni faaliyete girmiş olan C02 ayağında firma yetkililerin bildirimi ile taş ve kömür kütlesinin yatağına oturması sonucu ortaya çıkan basınçlı hava kütlesi ile maden işçileri yaralanmıştır. Yaralanan madenciler, Bergama, Soma, Kınık hastahanerinde ayakta tedavi görmüş ve görmektedirler. İki madenci arkadaşımızın durumunun daha ağır olması sebebi ile Bozyaka Devlet Hastahanesi’nde tedavi görmektedir.

Polyak Eynez Madencilik’te 2500’ün üzerinde maden işçisinin, toplamda 700 kişi civarının çalıştığı vardiya 3’te, 200’ün üzerinde kişinin çalıştığı C03 ayağında olay meydana gelmiştir. Bağımsız Maden İşçileri Sendikası tarafından ilgili hastahanelerde toplam 51 kişi ziyaret edildi, firma tarafından en son yaralı sayısı 55 kişi olarak söylendi.

Tedavi gören işçiler arasında vücutlarında yanıklar oluşmasından, yaralanan işçilerin alev/parlama gördüğüne dair beyanlarından, ocaktaki metan ve su sorunu yüzünden 2016 yılında açılmış olmasına rağmen Temmuz 20202’ye kadar kömür çıkarmamış olmasından, C02 ayağının 10.12.2021 tarihinde körü çıkarılmaya başlanmış yeni bir ayak olmasından, Polyak-Eynez Maden Ocağının metan ve su birikmesi konusunda tehlikeli bir ocak olmasından kaynaklı olarak ortaya çıkan havada metan olması veya metan gazının olaya sebep olma ihtimali bulunmaktadır.

Olaya dair Kınık Savcılığınca soruşturma başlatılmış olup hem bu soruşturma dosyası, MAPEG, SGK, Çalışma Bakanlığı ve Enerji Bakanlığınca yürütülecek olan soruşturmalar takip edilecek, açılmayan soruşturmaların açılması sağlanacaktır. Yaşanan olaya dair ilgili kurumlarca müfettişlerin atanması, olayın sebebinin tespit edilmesi, sorumluların belirlenmesi ve gerekli yaptırımların uygulanması için gerekli her eylem yapılacaktır. Söz konusu patlamaya dair:

  • İlgili bakanlıklar ve kurumlar derhal inceleme başlatmalı, metan başta olmak üzere olayla ilgili tahkikat yapmalı, iş güvenliği eksiklikleri hızla tespit edilip giderilmelidir.
  • İşverenin de bu süre içinde üretim faaliyetlerine ara vermesi hiç bir risk kalmadığı net olarak tespit edilene kadar üretimin yapılmaması gerekmektedir. 
  • Bu olayları nitelendirirken ne kaza ne kader demek mümkün değildir. İşçinin yaralanmasına ve hatta ölmesine sebep olan bu olayların hepsi önlenebilir niteliktedir. 

Maden işçisinin sağlığı veya bedeni ne patronların kârı ne de herhangi bir cevher ile kıyaslanabilir nitelikte değildir!

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler