spot_img
spot_img
Ana SayfaGüncelUyar Maden İşçileri yasa çıkmazsa 21 Haziran'da Ankara'da!

Uyar Maden İşçileri yasa çıkmazsa 21 Haziran’da Ankara’da!

Geçtiğimiz yıl Soma ve Ermenek’ten eşzamanlı olarak Bağımsız Maden-İş öncülüğünde Ankara yolunu tutan madenciler, taleplerini karşılayacak yasanın çıkacağı sözünü ve güvencesini aldıkları için yürüyüşlerine son vermişti. Şubat ayına kadar süre verdikleri yetkililerden somut bir hamle gelmediği için uyarı eylemlerine Soma’dan başlayan Uyar Madencileri 21 Haziran’a kadar yasa konusunda somut adım atılmazsa yeniden Ankara yollarına düşeceklerini belirttiler.

Geçtiğimiz yıl bizzat İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin’den madencilerin senelerdir gasp edilen haklarının Meclis’ten çıkacak bir yasa kendilerine verileceğinin sözü alınmıştı. Geçtiğimiz günlerde Ankara’da bu söz üzerine görüşmeler gerçekleştiren işçi heyeti, siyasi partilerin temsilcilerini 21 Haziran’a kadar somut bir adım atılmazsa yeniden Ankara yoluna koyulacakları konusunda uyardılar. Bağımsız Maden-İş Genel Başkanı Tahir Çetin, görüşme sonrası yaptığı açıklamada yasanın çıkış programı konusunda maden işçilerini ikna edecek, emin adımlar atılmadığı sürece Ankara yolundan dönmeyeceklerini belirtti.

Soma ve Ermenek yerellerinde saltanat süren Uyar ve Özbey ailelerinin maden ocaklarında ciğerini, kolunu bacağını ve tüm bedenini bırakmış madenciler, onlarca işçinin kanını elinde bulunduran sermaye ağalarından açık net şu haklarını istiyorlar:

  • Uyar Maden işçilerinin ödenmeyen tazminatları,
  • Uyar Madencilikte iş kazası geçiren madencilerin tazminatları,
  • Soma Kömür İşletmeleri’nde ödenmeyen iş kazası tazminatları,
  • Ermenek’te Özbey’lere ait işletmelerde çalışan işçilerin tazminat ve alacakları,
  • Ermenek’te 2014’te hayatını kaybeden 18 maden işçisinin ölüm tazminatlarının ödenmesi.
spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler