spot_img
spot_img
Ana SayfaDünyaColumbia Üniversitesi öğrencileri ABD’nin en büyük ikinci grevinde 6. haftaya girdi: “Bilgi...

Columbia Üniversitesi öğrencileri ABD’nin en büyük ikinci grevinde 6. haftaya girdi: “Bilgi tutkusu kiramı ödemiyor!” – İrem Az

ABD’nin New York şehrindeki Columbia Üniversitesi’nin öğrenci-işçileri, 3 Kasım 2021 tarihinden beri grevde. Öğrenci-işçiler, Ulusal Emek İlişkileri Komisyonu’nun [The National Labor Relations Board/NLRB] 2016’da kampüste çalışan öğrencilerin işçi statüsünü kabul etmesinin hemen ardından sendikalaşmıştı. 2016 yılından beri 4. kez greve çıkan öğrenciler, şu an ABD’nin ikinci en büyük grevini yürütüyorlar. 

Birleşik Oto İşçileri Sendikası [United Auto Workers/UAW] bünyesinde örgütlenen Columbia Öğrenci İşçileri Sendikası’nın [The Student Workers of Columbia, United Auto Workers Local 2110] yaklaşık 3000 doktora, yüksek lisans ve lisans öğrencisi üyesi var. Columbia Üniversitesi 2016-2018 arasında sendikayı tanımayı, 2018’den 2020’ye kadar ise sendika ile pazarlığa oturmayı reddetmişti. Yaklaşık bir yıl önce başlayan pazarlık süreci halen devam ediyor. İnsanca yaşama koşulları sağlayabilecek bir yıllık gelir, daha iyi bir sağlık sigortası, ayrımcılık ve taciz vakalarında tarafsız arabuluculuk ve çocuk bakım desteğinde artış talep eden öğrenciler, adil bir sözleşme istiyor. Okul yönetiminden, bilgi üretimi ve eğitim konusunda “tutku” duyarak çalışmaları ve sendika işleri yüzünden araştırmalarını ihmal etmemeleri gerektiğine dair üstenci telkinler alan öğrencilerin en çarpıcı sloganlardan biri “Tutku kiramı ödemiyor!”

“Öğrenci-işçi,” hem doktora ve yüksek lisans öğrencilerinin hem lisans öğrencilerinin taşıyabildiği bir statü. Lisans ve yüksek lisans öğrencileri kütüphane, idari ofis vb. birimlerde işe alındığında; burslu doktora öğrencileri ise Öğretim veya Araştırma Asistanlığı yaptıkları akademik dönemlerde bu statü ile çalışıyor. Örgütlenmenin zorluğu büyük oranda bu kaygan pozisyondan ve asistanlık yapan kitlenin her dönem değişmesinden kaynaklanıyor. Buna rağmen özellikle bu yıl büyük bir ivme yakalayan öğrenci-işçiler, geçen hafta üniversite yönetimi tarafından Bahar 2022 döneminde işten çıkarılmakla tehdit edildi. Ulusal Emek İlişkileri Komisyonu’nun son kararına göre bu tehdit yasa dışı. Tehdit içeren e-postanın ardından fakülte üyelerinin grev desteği ciddi şekilde arttı. The New York Times, 2016’dan beri süren grevleri 29 Kasım 2021 tarihinde ilk kez haberleştirdi.1 Ashley Wong’a konuşan sendika üyesi işçilerden Din bölümü doktora öğrencisi Sam Stella, kirasını ve 3 yaşındaki oğlunun kreş ücretini ödedikten sonra yıllık 10.000 dolardan az parası kaldığını ve diş sağlığı sorunu olmasına rağmen oğlunu dişçiye götüremediğini belirtiyor. İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü doktora öğrencisi ve sendika üyesi Johannah King-Slutzy ise şunları söylüyor:

”Yüksek öğrenim emek hareketinin pek önemli olmadığına dair yaygın bir kanı var çünkü özellikle Columbia gibi okullarda çoğu öğrenci ayrıcalıklı konumlardan geliyor. Bu bir noktaya kadar doğru olabilir ama yüksek öğrenimin herkes için, düşük gelirli ailelerden gelip hiçbir güven ağı olmayan kişiler için de erişilebilir olmasını istiyorsak bu mücadele hayati önem taşıyor.”

Umut-Sen olarak görüştüğümüz sendika üyesi ve Tarih bölümü doktora öğrencisi Susannah Glickman, 2020 yılında yapılan grevin COVID-19’un zorlu dönemleriyle kesiştiğine işaret etti. Geçen Bahar döneminde Columbia yönetimi greve giren öğrencilerin maaşlarını ödememiş, burslarını da kesmekle tehdit etmişti. Ancak Ulusal Emek İlişkileri Komisyonu kararı dolayısıyla ikincisini yapamamıştı. ABD genelinde en yüksek gelir düzeyi ve sermayeye sahip olan Columbia ve Harvard gibi kurumların ayrıcalıklı üniversite öğrencilerine hizmet verdiğini ve yüksek öğrenim öğrencisi grevlerine karşı en muhafazakâr tutumu sergilediğini söyledi. Taciz ve ayrımcılık vakalarında tarafsız, uzman arabuluculuk talebinin Columbia açısından çok radikal olduğunu söyledi. Yönetimin bu maddeye karşı direncini anlamak için kapitalizmle patriyarka arasındaki koparılamaz bağa bakmak gerektiğini ifade etti. 2015 yılında yurt odasında tecavüze uğrayan Emma Sulkowicz, şikâyette bulunmuş, ancak Title IX Ofisi kararı sonucu tecavüz faili erkek okuldan bile uzaklaştırılmamıştı. Sulkowicz kararı protesto etmiş ve mezuniyet törenine, üzerinde tecavüze uğradığı yatakla katılmıştı.2

6 Aralık Pazartesi günü okul meydanında yapılan eylem esnasında konuşan İngiliz Dili ve Edebiyatı ve Cinsiyet Çalışmaları profesörü Jack Halberstam, Columbia yönetiminin gösterdiği direnci neoliberal dönemde eğitim sektöründe emeğin geçicileştirilmesine bağladı. Bugün ABD’dedeki akademik pozisyonların %70’inin kadrosuz ve geçici pozisyonlar olduğuna işaret eden Halberstam, eyleme katılan ve katılmayan fakülte üyesi iş arkadaşlarına seslenerek “Okulumuzun öğrenci-işçileri ABD emek piyasasındaki en önemli grevlerden birini yürütüyor ve üniversitelerin son 20 yılda giderek hızlanan neoliberal dönüşümüne karşı en yüksek sesi çıkarıyor” ifadelerini kullandı. Grevde daha çok Sosyal ve Beşeri Bilimler öğrencilerinin bulunmasını, küresel düzeyde hızlı kar getirmeyen akademik disiplinlerin giderek daha az fon bulmasıyla ve daha güvensiz çalışma koşullarına itilmesiyle ilişkilendirdi. Konuşmasını “Go wild!” [Zıvanadan çıkın!] sözleriyle bitirdi.

Öğrencilerin talepleri şöyle:

1. New York’ta geçinmeye yetecek yıllık ücret

  • Var olan durum: Öğretim ve Araştırma Asistanlarının vergi kesilmemiş ortalama yıllık geliri (34.900 USD), New York’ta bir yıllık geçinme masraflarına yetecek rakamdan (48.600 USD) %28,19 daha az. En düşük yıllık ücreti Sosyal Hizmetler Okulu doktora öğrencileri (29.000 USD), en yüksek ücreti ise Mühendislik Fakültesi doktora öğrencileri (41.500 USD) alıyor. Talep tüm doktora öğrencileri için yıllık 42.000 USD.

2. Diş ve göz sağlığının sağlık sigortasına dahil edilmesi

  • Var olan durum: Öğrenciler ekstra 520 USD ödeyerek diş sağlığı sigortası satın alabiliyor. Talep hem diş sağlığının hem göz hastalıklarının okulun sağladığı sağlık sigortası kapsamına dahil edilmesi.

3. Ayrımcılık ve taciz vakalarında tarafsız arabuluculuk

  • Var olan durum: Tarafsız arabuluculuk yok. Ayrımcılık ve taciz vakalarını üniversiteye ait ve maaşını üniversite yönetiminden alan Title IX Ofisi değerlendiriyor. 

4. Çocuk bakımı desteği

  • Var olan durum: Yıllık 2.000 USD destek. Talep yıllık 6.000 USD destek. New York şehrinde ortalama yıllık çocuk bakımı masrafı: 15.500 USD.

1 Wong, Ashley. 2021. “Why Columbia Students Are Back On Strike[Columbia Öğrencileri Niye Yeniden Grevde].” The New York Times, 24 Kasım 

2 Izadi, Elahe. 2015. “Columbia student protesting campus rape carries mattress during graduation.” The Washington Post, 20 Mayıs

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler