19 yaşındaki Mustafa Koç gemi stajı sırasında yoğun çalışma ve ihmal sebebiyle hayatını kaybetti. Koç’un ailesi kamuoyuna bir açıklamada bulundu. Olayın seyrini anlatan açıklama ise şöyle;
“Mustafa Koç 19 yaşında Piri Reis Üniversitesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği 1. sınıf öğrencisiydi. Chemfleet ve Armador Tankers firmaları aracılığıyla 3 aylık gemi stajı için İstanbul’dan Hindistan’a hareket etti. Fırtınadan dolayı stajyer olduğu gemi GANNET S. limana yanaşamadı ve 11 gün boyunca Hindistan’da, firmanın aracı olduğu hijyenik olmayan bir otelde konaklamak zorunda kaldı. 11 günün sonunda staj yapacağı GANNET S. gemisine katıldı ve gemi Hindistan’dan Cibuti’ye doğru seyre başladı.
18 gün boyunca günde ortalama 20 saat çalıştırıldı. Ayrıca yatması gereken kamarada Guardlar kaldığı için kendisine revirde kalması söylendi. Geminin havalandırma sistemi (nedeni bilinmemekle beraber) bozuktu ve revirdeki vantilatör de alınmış olduğundan dolayı ortalama 45 derece olan bir revirde Mustafa uyumak zorunda kaldı.
Gemide stajyerlerin temizlemesi yasak olan bir tankı (20 metre derinliğinde, 1 metre açıklığı olan ve ortalama sıcaklığı 50 derece olan bir kapalı alan) birinci zabitin seçenek bırakmaması sebebiyle temizledi. Normal şartlarda bile tank temizlemek tankın içerisindeki kalıntılardan dolayı oldukça risklidir.
Mustafa Koç bunun gibi koşullar altında 18 gü çalıştırıldı ve ailesine de bu koşulların uygun olmadığını daha önce belirtti. 11 Temmuz sabaha karşı saat 4 civarı Cibuti Limanı’nda vardiyası olmasına rağmen yorgunluğundan dolayı uyandırılmadığı iddia edildi. Sonrasında sabah 8 civarı uyandırılmak için odasına girildiğinde cansız bedeni bulundu.
Mustafa Koç Cibuti’de yapılan otopsi sonuçlarına göre akciğer enfeksiyonu yüzünden hayatını kaybetmiştir. Staj öncesi gemi adamı olmak için detaylı sağlık kontrollerinden geçmiş ve gerekli olan aşıların tamamı yaptırılmıştır. Kendisinin daha öncesinde herhangi bir sağlık problemi bulunmamaktadır. MLC Standartlarına göre bu çalışma koşulları uygun olmamakla birlikte bu ilk defa karşılaşılan bir çalışma şartı örneği değildir.
Türk Denizci firmaları gemide bulunan stajyerleri kurallara uygunsuz ve ağır şartlarda çalıştırmaktadırlar ve bunun gibi de yüzlerce olay vardır.
Bu ve bunun gibi olayların son bulması için ailesi ve arkadaşları olarak kamuoyu oluşmasını istemekteyiz.”