spot_img
spot_img
Ana SayfaGüncelBrezilya'da kadınlar, suyun özelleştirilmesine karşı Nestle'yi işgal etti

Brezilya’da kadınlar, suyun özelleştirilmesine karşı Nestle’yi işgal etti

Brezilya’da MST üyesi 600 kadın, 20 Mart sabahı Minas’ta bulunan São Lourenço – Nestlé genel merkezini işgal etti. Kadınlar, Ulusal Mücadele Günü’nde, Brezilya’da gerçekleştirilen Dünya Su Forumu müzakerelerine uyarı niteliğinde işgal eylemi gerçekleştirerek, Temer darbe hükümeti tarafından suyun ulusötesi şirketlere peşkeş çekilmesini kınadı.

Brezilya’da, MST veya Topraksız İşçiler Hareketi bir taraftan toprak hakkı için mücadele ederken diğer taraftan eğitim, sağlık, cinsiyet eşitliği, çevresel adalet ve gıda egemenliği için köylü hareketlerinin yeni bir çağın öncüsü olduğunu savunuyor. İsyandan’da yer alan çeviri habere göre MST liderlerinden Maria Gomes de Oliveira işgal sırasında şu sözlerle kamuoyunu bilgilendirdi:

Susuzluğunuzu gidermek için gün boyu içtiğiniz suyu şişelenmiş olarak satın almak zorunda kaldığınızı düşünün bir kere. Bunu kimse kabul etmezdi değil mi? Bu forum suyumuzu elimizden alıp, sonra şişeleyerek bize satmak istiyor. Su rezervlerini satmak için uluslararası bir forum yapmak utanç verici! Onlar su sorununu tartışmak için değil, açık artırma ile suyumuzu satmak için oradalar. Ülkemizi bir muz fiyatına satacaklar.

Maria ayrıca, “Nestlé on yıllardır buradaydı ve onlarca yıldır su rezervlerimizi yağmaladı ve yasadışı olarak sömürdü. Su, insanlığın ortak mirasıdır ve halk yararına su egemenliğini savunmalıyız,” diyor. Nestlé başkanı suyun ‘aşırı sömürülmediğini’ söylese de, su kaynaklarından ikisi kurudu. Şirketin resmi verilerine göre, bu kaynaklardan her yıl 19 milyon litre su çekiliyor. Piyasada özel bir mevzuat bulunmasa da Birliğin, Belediyenin ve Devletin maddi tazminat talep etme hakları var. São Lourenço trajedisi için bu rakam, 2016 yılı itibarıyla 563 bin real anlamına geliyor.

“Brezilya halkının haklarını hiçe sayarak bu çürümüş demokrasiyi dayatan Burjuvazi devam ettiği sürece, darbenin tüm ilişkilerini ifşa etmeye ve egemenlere ait toprakları, şirketleri, mülkleri işgal etmeye devam edeceğiz. Çevrenin tahrip edilmesinin, doğanın talanının ve halkın yaşadığı sefaletin asıl sorumlularının kimler olduğunu artık halkın öğrenmesi gerek,” diyen topraksız kadınlar yıl boyunca savaşmaya devam edeceklerine söz verdi.

Marielle Franco unutulmadı 

Brezilyalı feminist, LGBTİ+ ve insan hakları savunucusu Marielle Franco 14 Mart’ta uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirmiş ve yüzbinlerce insan Marielle’nin ardından Brezilya sokaklarını doldurmuştu. MST üyeleri Marielle’yi de unutmayarak “Bizim ortağımızın infazından anti demokratik devletin sorumlu olduğundan hiç şüphemiz yok! Marielle her zaman mücadelemizde yaşayacak!” dedi.

 

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler