spot_img
spot_img
Ana SayfaGüncelAKP, patronlara çalışmaya devam ediyor: İşçi haklarını törpüleyen 3 yönetmelik çıktı

AKP, patronlara çalışmaya devam ediyor: İşçi haklarını törpüleyen 3 yönetmelik çıktı

‘Alt İşverenlik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’, ‘İş Kanununa İlişkin Çalışma Süreleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ ve ‘İş Kanununa İlişkin Fazla Çalışma ve Fazla Sürelerle Çalışma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ dün Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu 3 yönetmelik ile AKP işçilere saldırmaya,  patronları ise rahatlatmaya devam ediyor.

Birgün’de yer alan habere göre fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma yönetmeliğinde yapılan değişiklikle, patronun işçiyi fazla çalıştırmak için her yılbaşında işçiden yazılı olarak onay alması zorunluluğu esnetildi. Yeni düzenlemeye göre, fazla çalışma ihtiyacı olan patronun bu onayı iş sözleşmesinin yapılması esnasında ya da bu ihtiyaç ortaya çıktığında alması yeterli olacak. Söz konusu değişiklikle ayrıca, fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapmak istemeyen işçiye, otuz gün önceden işverene yazılı olarak bildirimde bulunmak kaydıyla, verdiği onayı geri alma hakkı tanındı.

Taşeron işçiyi muvazaalı çalıştıran patrona kıyak

Alt işveren yönetmeliğinde yapılan değişiklikle de, muvazaanın tespitine ilişkin müfettiş raporlarına itiraz süresi 6 günden 30 güne çıkarıldı. Patrona temyiz hakkı tanınırken para cezası da kaldırıldı.

Yönetmeliğin eski haline göre, asıl işveren-alt işveren ilişkisinde iş müfettişleri muvazaa tespit ettiğinde bu durum patrona tebliğ ediliyor, patron tebliğ tarihinden itibaren 6 iş günü içinde yetkili iş mahkemesine itiraz edebiliyor, itiraz üzerine mahkemece verilen karar kesin kabul ediliyordu. Rapora 6 iş günü içinde itiraz edilmemiş ya da mahkeme muvazaanın tespitini onamış ise alt işveren işçileri başlangıçtan itibaren asıl işverenin işçileri sayılıyor, asıl işveren ve alt işverene idari para cezası uygulanıyordu.

Yönetmelik değişikliğinde 6 gün olan itiraz süresi 30 güne çıkarılırken, itiraz üzerine görülecek davanın basit yargılama usulüne göre dört ay içinde sonuçlandırılacağı belirtiliyor. Bunun yanında patrona mahkemece verilen kararı temyiz etme hakkı tanınıyor. Buna göre Yargıtay, altı ay içinde kesin olarak karar verecek. Rapora otuz iş günü içinde itiraz edilmemiş veya mahkeme muvazaalı işlemin tespitini onamış ise alt işveren işçileri başlangıçtan itibaren asıl işverenin işçileri sayılacak, ama patronların para cezası ödemesi gerekmeyecek.

Turizm işçilerinin denkleştirme süresi

Geçen yıl çıkarılan ‘İş Kanunu ile Türkiye İş Kurumu Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ ile turizm işkolunda yasal denkleştirme süresi 2 aydan 4 aya çıkarılmış, bu sürenin toplu iş sözleşmesiyle 6 aya uzatılmasının da önü açılmıştı. Çalışma sürelerine ilişkin yönetmelik de aynı doğrultuda değiştirildi. Buna göre turizm sektöründe çalışan bir işçi, altı aya kadar uzatılabilecek bir süre içinde fazla mesai ücreti almaksızın iş yoğunluğunun yüksek olduğu dönemlerde günde 11, haftada 66 saat çalışıp, iş yoğunluğunun düşük olduğu dönemlerde izin kullanabilecek. İzin kullandırıldığı günler vasıtasıyla bu süre içinde ortalama çalışma süresinin haftalık 45 saati geçmemesi sağlanacak.

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler