HDP Milletvekili Dora, Türkiye’de çocuk işçiliğinin ve yoksulluğunun araştırılmasını istedi. Konunun TBMM çatısı altında detaylıca araştırılarak çeşitli boyutlarıyla saptanması ve gerekli önlemlerin alınması gerektiğini belirten Dora, “Çocuk işçiliği, devletin çocuk korumaya yönelik politikalarının yetersizliğinin bir sonucu olduğu gibi bunun da ötesinde sosyal ve ekonomik politikalarındaki adaletsizliğinin bir sonucudur” dedi
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili Erol Dora, özellikle Yaz aylarında artan çocuk işçiler için Meclis Araştırması istedi. TBMM Başkanlığı’na çocuk işçiler ile ilgili bir araştırma önergesi sunan Dora, Yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte çocukların aileleri ile birlikle mevsimlik işçi olarak çalışmaya başladığını, çocuk işçiliğinin önlenmesi gerektiğini dile getirdi.
Uluslararası Çalışma Örgütü’ne(ILO) göre çocuk işçiliğinin, çocukları hayatı yaşamaktan alıkoyan, fiziksel ve zihinsel gelişimlerine zarar veren bir durum olduğuna dikkati çeken Dora, “Dünyada giderek azalma eğilimi içinde olan çocuk emeği ve işçiliği, gelişmekte olan pek çok ülke için ciddi bir sorun olarak görülmeye devam etmektedir” dedi.
ILO’nun verilerine göre dünyada 168 milyondan fazla çocuk işçinin bulunduğunu, Türkiye özelinde ise çocuk işçilerin sayısına ilişkin güncel verilerin sadece 15-17 yaş grubunda olan çocuk işçiler için mevcut olduğunu dile getiren Dora, “15 yaş altı çalışan çocuklara ilişkin veriler bulunmamaktadır. Türkiye’de mevsimlik tarım işçilerinin büyük bir kısmı, tüm aile fertleri ile beraber mevsimlik işçilik yapacakları ve geçici olarak ikamet edecekleri şehirlere gittiği için tarımsal alanlarda mevsimlik olarak çalışan çocuklara dair sağlıklı verilere ulaşmak mümkün görünmemektedir” diye konuştu.
“2016 yılında 56 çocuk çalışırken öldü”
DİSK Genel İş Sendikası’nın “Türkiye’de Çocuk İşçi Olmak” adlı raporuna göre Türkiye’de 2012 yılından itibaren çocuk işçi sayısının arttığını anlatan Dora, “2012 yılında 601 bin olan 15-17 yaş arası çocuk işçi sayısı, 2016 TÜİK verilerine göre 709 bin olmuştur. Aynı TÜİK verilerine göre çocuk işçilerin yüzde 78’i yani 558 bin çocuk kayıt dışı çalışmaktadır. Ne acıdır ki Türkiye’de sadece 2016 yılında 56 çocuk iş cinayetleri sonucu hayatını kaybetmiştir. Her 10 çocuktan 8’inin kayıt dışı ve köle emeği koşullarında çalıştırıldığı bu düzensiz ve güvencesiz sistem, çocuk emeği sömürüsünün giderek daha fazla derinleşmesine yol açmaktadır” ifadelerini kullandı.
“En fazla çocuk yoksulluğu Türkiye’de”
Çocuk işçiliğini ortaya çıkaran nedenler arasında yoksulluğun önemli bir sorun olduğunu bildiren Dora, Araştırma Önergesi’nde şu ifadelere yer verdi:
“Çocuklarda yoksulluk, çocukların yaşama, zihinsel ve bedensel gelişme açısından ihtiyaçlarını karşılayamamalarının yanı sıra çocukların çok erken yaşlarda çalışma hayatına katılarak ucuz ve güvencesiz işgücü olmalarına neden olmaktadır. Ülkemizde çocuk işçiliğinin artışında, çocuk yoksulluk oranının yüksek olmasının önemli bir etkisi söz konusudur. Türkiye, AB ülkeleri ile karşılaştırıldığında yüzde 25,3 çocuk yoksulluğu oranıyla en fazla çocuk yoksulluğunun yaşandığı ülkedir. Çocuk işçiliği, devletin çocuk korumaya yönelik politikalarının yetersizliğinin bir sonucu olduğu gibi bunun da ötesinde sosyal ve ekonomik politikalarındaki adaletsizliğinin bir sonucudur. Üstelik bu adaletsizliğin yarattığı ekonomik eşitsizlikler çoğu zaman çocuklar için bir kısır döngüye dönüşerek çocukların geleceğini de etkilemektedir.”
Birgün