spot_img
spot_img
Ana SayfaGüncelAnayasa değişikliği ilk turda meclisten geçti, 2. tur Çarşamba günü

Anayasa değişikliği ilk turda meclisten geçti, 2. tur Çarşamba günü

Meclis Genel Kurulu ilk tur görüşmelerinde 18 maddelik anayasa değişikliğinin tüm maddelerini kabul etti. 18 Ocak Çarşamba günü ikinci tur görüşmeler başlayacak.

Meclis Genel Kurulu, başkanlığı öngören anayasa değişiklik teklifinin bugünkü görüşmelerinde teklifin son iki maddesi olan 17. ve 18. maddelerini görüştü. 17. madde 342, 18. madde ise 344 oy ile kabul edildi.

Meclis Genel Kurulu’nda, 18 maddelik Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifinin birinci tur görüşmeleri 9 Ocak Pazartesi günü başladı. Günde yaklaşık 3 maddenin görüşüldüğü Genel Kurul’da, bugün, 17. ve 18. maddeler oylandı. 18 maddenin de kabul edilmesiyle birlikte anayasa değişikliği görüşmelerine 2 gün ara verilecek. 18 Ocak Çarşamba günü ikinci tur görüşmeleri başlayacak.

İkinci turda ne olacak?

İkinci tur, “başkanlık anayasası” teklifinin kabul edilmesi için belirleyici oylama olduğu için daha büyük önem taşıyor.  Birinci turda, maddelerin oylamalarında 330’un altında dahi oy çıksa, madde ikinci turda 330 ve üzerinde oy almışsa kabul edilmiş sayılacak.

Genel Kurul’da ikinci tur oylamaları sırasında teklifin tümü ve maddeleri üzerinde görüşme açılmayacak, konuşmalar yapılmayacak. Meclis sadece maddeler üzerinde verilen değişiklik önergelerini görüşecek. Maddeler ikinci turda da kabul edilirse anayasa değişiklik teklifi cumhurbaşkanlığına gönderilecek.

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler