spot_img
spot_img
Ana SayfaManşetGürdesan Gemi Makina'da ölüm kalım savaşı veren bir işçi

Gürdesan Gemi Makina’da ölüm kalım savaşı veren bir işçi

Kocaeli Dilovası’nda bulunan Gürdesan Gemi Makina A.Ş.’de çalışan bir işçi iken iş kazası geçirip haftalarca tedavi gören işçi kardeşimiz Taner Göze ile konuştuk.

Seni tanıyabilir miyiz öncelikle?

İsmim Taner Göze. 29 yaşındayım. Bir yıldır evliyim.

Nerede, kaç yıldır çalışıyorsun Taner, çalışma koşullarınız nasıldı?

3 yıldır Gürdesan Gemi Makina’da CNC torna görevinde çalışıyorum. Ağır sanayi tonajlı gemi makina parçalarını CNCmakinesinde işliyoruz. Burada 300-400 arası işçi çalışıyor.

Pazar günleri hafta tatili, sabah 8.00 akşam 17.00 arası olmak üzere haftada 6 gün çalışıyoruz sözde, genelde 20.00’ye kadar mesai yapıyoruz, pazar günleri dahil.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği eğitimi verildi mi?

İş güvenliği eğitiminden geçtim ama yüzeysel bir şekilde yapıldı eğitim, eğitime dair belgemiz bile yok. İş güvenliği anlamında çok büyük eksiklikler var.

İşyerinizde sendika var mı? Sendikal faaliyet olarak ne yapılıyor?

Sendikamız var fakat göstermelik, sendika bizden çok patron tarafında. Özçelik-İş üyesiyiz.

Kaza anını ve tedavi sürecini anlatır mısın?

Makinaya uygun olmayan parçanın işlenmesine başlandığında bunu söyleyerek uyarmama rağmen ısrarla yapmam söylendi ve sonunda parça fırlayarak başıma denk geldi.

Sonrasını ben hatırlamıyorum şokun etkisiyle sanırım. Uyandığımda 15 gündür yoğun bakımda olduğumu öğrendim. Yataklı serviste de 11 gün tedavim devam etti.

Kaza yaşandığında babamın ve iş arkadaşımın anlattığına göre ambulans çağırılmış fakat ambulans gelmemiş, babam ve arkadaşım daha yakın ve daha teşekküllü olan özel hastaneye götürmek isterken patron ve şoför devlet hastanesine götürerek müdahalenin gecikmesine sebep olmuşlar, bu yüzden iki operasyon geçirmek zorunda kaldım, süreç hem tehlikeli hem de uzun bir hal aldı.

İş yerinde sağlık ekibi olmadığı için ilk yardım müdahalesi doğru düzgün yapılmadan hastaneye o şekilde götürülmüşüm. Boyunluk dahi takılmadan yerimden kaldırmışlar, elimi yüzümü bile yıkamışlar. İş yerinin ihmalleri yüzünden bu kazayı geçirdim.

İlk ameliyattan sonra uyanamadım. Ailem kendi çabalarıyla başka bir doktordan fikir alarak ikinci bir ameliyat yapılması gerektiğini devlet hastanesindeki doktoruma iletmiş ve iki doktor arasında fikir birliğiyle ikinci ameliyatım yapılarak kafatasımdan beyne baskı yapan bölgedeki kemik alınarak karın boşluğuna yerleştirilmiş, bu sayede baskı azalmış ve uyanabilmişim.

İş yeri sorumluları bu süreci nasıl yönetti?

İş yeri sahibi ve ortakları hastaneye gelerek din tüccarlığı yapmış, ailemi ve yakınlarımı gerginliğe ve tartışmaya maruz bırakmış.

İş yeri sahipleri İsmail Gürsoy, Hamdi Gürsoy, Osman Gürsoy ve Salih Gürsoy’dan oluşan Gürsoy ailesi öncelikle her zaman işi ön planda tutup can güvenliğimizi ihmal etmiş ve kimyevi maddelerle olan temasımızı kesmemiş, işçi sağlığını ve iş güvenliğini görmezden gelip göstermelik denetimlerle göz boyamışlardır.

Sendikamız Özçelik-İş patron yanlısı olduğu için bu sorunlara göz yummuş, suçu paylaşmıştır.

Jandarma kayıtlarına göre iş yerinde olay anını çeken kamera görüntüsü de yokmuş ya da yok edilmiş.

Savcılıktan olay ile ilgili inceleme başlatmasını talep ediyoruz. Benim bu süreci yaşamama sebep olan sorumlu kişilerin yargılanmasını ve gereken cezayı almalarını talep ediyoruz.

Bundan sonraki hayatını nasıl sürdürmeyi planlıyorsun?

Geçirdiğim kaza yüzünden eşim ve ailem maddi manevi büyük sıkıntı yaşadı ve yaşamaya devam ediyorlar. 26 günlük yoğun bakım ve yataklı servis tedavimin sonunda taburcu edildim. Şu an için evde ilaç tedavim devam ediyor.

İşçilere ve kamuoyuna ne söylemek istersin?

Benim gibi bu işte çalışan işçilere de önce can güvenliğini düşünmeleri gerektiği uyarısını yapıyorum. Daha önce İSİG uzmanını tezgahlardaki kapı kilitlerinin çalışmadığı konusunda uyarmama rağmen hiçbir müdahale veya tamir yapılmadı ve bu şekilde çalışmaya zorlandık ve sonuç olarak kaza kaçınılmaz hale geldi ve beyin kanaması geçirdim.

Olayla ilgili Gürdesan Gemi Makina A.Ş. sahipleriyle ve sorumlu personellerle yargı karşısında hesaplaşacağız, bizim canımız yandı başkalarının canı yanmasın. Sorumluların en kısa sürede hak ettikleri cezayı almalarını istiyoruz.


İşçi sağlığı ve iş güvenliği kurallarını hiçe sayan patronlar işçilerin canına kastediyor.

İşçi kardeşimiz Taner Göze’ye büyük geçmiş olsun diyoruz. Sorumlular cezalandırılana kadar davanın takipçisi olacağız.

İşçi sağlığı ve iş güvenliği mücadelesini büyütelim!

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler