spot_img
spot_img
Ana SayfaGüncelHamileliği yüzünden işten atılan Gencay Deveci: "Suçumuz kadın olmaksa, evet kadınız."

Hamileliği yüzünden işten atılan Gencay Deveci: “Suçumuz kadın olmaksa, evet kadınız.”

Adana’da bulunan Güzelyalı Hastanesi’nde, hamile oldukları için iki kadın işçi Gencay Deveci ve Raziye Sevgili işten atıldı. İşten atılmalarına bahane olarak ise hastanenin küçülmeye gittiği belirtildi.

“Hastanenin maddi durumu kötüye gidiyordu ama benim suçum ne?”

Ne olup bittiğini anlamadan çıkışının SMS ile bildirildiğini belirten Gencay Deveci:

Direkt çıkışımı mesaj olarak gördüm ve o an hiçbir şey diyemedim. Yaka kartımı istediler ve verdim. Konuşmaya başladığım anda ağlayacağımı biliyordum. Birkaç doktor ile görüştüm. İlk görüştüğüm doktor bana, “Sen de mi gebesin?” diye sordu. Bunun üzerine ise yapabileceği bir şey olmadığını söyledi. Diğer doktor ile görüştüğümde ise gebe olduğumu bilmiyormuş. Gebe olduğumu söylediğimde, “Tamam işte, bu sebeptendir.” dedi.

Hastane patronu dalga geçer gibi: “Ya öyle mi, hadi bakalım geçmiş olsun”

İşten çıkarıldığını söylemek için mesai bitimine kadar bekletilen Deveci, sonrasında hastane patronu ile karşılaşması üzerine saygısızca ve dalga geçer gibi bir tavır ile karşı karşıya kaldığını söyledi. Hukuksuzca işten çıkarılmaların üzerine hastane yönetimi tarafından geri bir dönüş de olmadı. Konuyu yargıya taşıyan kadınlar, güçlerinin yettiği yere kadar seslerini duyurup haklarını arayacaklarını söyledi.

Aşırı stresten ötürü düşük tehlikesi oluştu

Gencay Deveci, işten çıkarıldığı gün yaşadığı aşırı stresten ötürü düşük tehlikesi geçirdi. Raziye Sevgili’nin ise gebe olduğu anlaşıldığı andan itibaren birkaç saat içinde çıkışı verildi. Bir gün arayla işten çıkarılan işçilere ise hastane yönetimi açık açık “gebe olduğunuz için” diye bildirimde bulundu.

“Kadın olduğum için mağdur oldum, 1.5 sene çalışamayacağım”

Şu an beni hiçbir yer işe almaz, almama hakkına da sahipler. Avukat ile konuştum ve bu kadar mağduriyetimin karşısında manevi tazminat davası da isteyeceğim. Cuma günü avukat ve arabulucu ile görüşmemiz de gerçekleşecek.  Ben bir kadın olarak yalnız değilim, bunu biliyorum. Benim gibi birçok kadın var. Suçumuz kadın olmak ise evet, kadınız. Ben bunun mücadelesini vereceğim. Maddi olarak hiçbir şey kazanamasam da, bunun mücadelesini sürdüreceğim.

“9 sene önce de gebeliğim sebebi ile işten atıldım”

Ben bir kadın olarak yalnız olmadığımı bilmek istiyorum. Benim gibi bir sürü kadın var biliyorum. Sesimi duyurmak istiyorum. İlk gebeliğimde de 7 aylık gebeydim ben, işten çıkarıldım. O zaman eşim de işsizdi. Bu sefer susmak istemiyorum. Ben bir kadınsam, maalesef ki, kolum kanadım kırık olarak başlıyorum hayata. İnsanlar bana yine diyor, belki bir hayır vardır diye, ama ben artık susmayacağım. Ben açıklamamda da dedim. Bu bebeğe eğer bir şey olursa, çünkü o günden sonra düşük tehlikem oluştu, gerekli olan her yere başvuracağım. Ben şu an gebeliğimin daha ikinci ayındayım, biliyorum bir daha işe de alınamayacağım çocuğum büyüyene kadar. Yaşım artık geçiyor, yeni bir işe alınmam da zor olacak. Bunun için mücadelesini vereceğim, umarım hakkım olanı alacağım.

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler