spot_img
spot_img
Ana SayfaGüncelTürk Metal'in büyük satışı üzerine

Türk Metal’in büyük satışı üzerine

Metal işkolunda patronlar sendikası MESS (Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası) ile ekim ayından beri devam eden grup toplu iş sözleşme süreci sona yaklaşırken, Türk Metal’in satış haberi bugün geldi. Türk Metal masaya yüzde 26 ücret zammı teklifiyle oturup, yüzde 17’ye imza atarak kalkmıştır. Bu sözleşme nereden bakılırsa bakılsın bir satış sözleşmesidir.

1-2015 Metal Fırtına’dan önceki metal toplu iş sözleşmeleri 2014-2017 arasında üç yıllık imzalanmıştı. Bu süreçte metal işçileri sendikası Birleşik Metal İş direnmiş ve işverenler sendikası bölünerek EMİS (Endüstriyel Metal İşverenleri Sendikası) ortaya çıkmıştı. Bu bölünmeyle birlikte MESS sözleşmeleri ile EMİS sözleşmeleri ayrışmış ve bu süreç sonrasında metal işçileri Metal Fırtına’da bu duruma isyan etmişti. Dolayısıyla sonraki bütün toplu sözleşmeler, Metal Fırtına’nın gölgesi ve korkusu altında gerçekleşmiştir. Türkiye genelinde bir ayaklanmayı tetikleyebileceği düşüncesinden kaynaklanan bu korku nedeniyle geçtiğimiz dönem yüzde 24’lük zammı imzalamak zorunda kalmıştır.

2-Metal Fırtına korkusu halen devam ediyor. Patron sendikası MESS bugün bilinçli olarak 3 yıllık toplu sözleşmeyi ve esnekleşme şartlarını masaya koydu ve bu şartlarda ısrarcıymış gibi görünerek blöf yaptı. Oysa esas olarak ücret zamları üzerinde baskı uygulamak istiyordu. Aslında elinin en zayıf olduğu ve en korkak olduğu dönemde güçlüymüş gibi davranarak ücret zammını yüzde 6 gibi komik bir orandan açıp – ki biz ilk günlerde de bu oranın yüzde 15’in üzerine çıkacağını söyledik – yüzde 17 oranında Türk Metal ile anlaştılar. (Bu “oran” dedikleri de net bir ifade değil, 16 küsür de 17 oranı olarak açıklanmış olabilir. Bu zam oranını toplu sözleşme kitapçığında görmek gerekir.)

3- Öte yandan, 2020’de asgari ücrete yapılan zam dikkate alınmadan hesaplanan saatlik ücretler ilk altı ay için yüzde 17 zam oranının gerçeği yansıtmadığını gösteriyor. Saat ücreti 12 TL’nin altında kalanlara 30 kuruşluk zam yapıldıktan sonra tüm ücretler için geçerli yüzde 17 oranında zam yapılıyor. Asgari ücretin bir saatliğinin 12 TL’den 13 TL’ye çıkarılması göz önünde bulundurulmadan yapılan bu zam büyük bir aldatmaca çabasıdır.  Asgari ücrete yapılan zammı sözleşme zammı olarak göstermeye çalışmak çakallığın daniskasıdır.

4- Kaldı ki zam oranı yüzde 17 olsa bile bu zam üçüncü aydan itibaren başlayacak olan vergi dilimi kesintileriyle zaten yüzde 10’lara doğru düşecektir. 130 bin metal işçisini kapsayan sözleşme Türkiye’deki tüm işçilerin tavan sözleşmesini belirliyor. Tavanın bu sefalet düzeyine çekilmesi aşağıdaki ücretler üzerinde de ciddi basınç oluşturacak ve beraberinde daha çok yoksullaşmayı, çıkışsızlığı, borçlanmayı arttıracak sonuçlar üretecektir. Bu ücret zammına tepki düzeyinde sonuçlar olacaktır işçi sınıfı zeminlerinde ve işçiler arasında huzursuzluğu büyütecektir.

5– Bilindiği üzere; Türkiye’de IndustriALL üyesi metal sendikaları Türk Metal, Özçelik-İş ve Birleşik Metal – İş,  toplu iş sözleşmesine yönelik ortak basın açıklaması yapmışlardı, fakat biz o zamanda ifade etmiştik ‘süreci birlikte tamamlayamazlar’ diye. Birleşik Metal – İş, metal sendikaları arasındaki “ortak” çıkarları koruyan protokol nedeniyle bugün fiili bir basınç altında kalmış durumda. Türk Metal’den ayrı bir tavır almak zorunda kalacak ve bunu alırsa iyi olur. Bu akşam merkez temsilciler kurulunu toplayıp burada nihai kararını verecek, zam oranını yüzde 20’ye çekebilirlerse ciddi bir başarı elde eder.

6- MESS’in eli oldukça zayıf ve metal işçilerinin kımıldamasından korkuyorlar. Gebze ve Bursa mitinglerinde yüz binlerin toplanarak ortaya koyduğu yığınsal güç korkunun büyümesinde büyük önem taşıyor. Bu yığınsal güç fabrikadaki işçilerin konumlanışının güçlenmesine ve önümüzdeki dönem için olumlu sonuçlar alınmasına olanak tanıyacaktır. İşçi sınıfının kendi gücünün farkına vararak daha dirayetli hareket etmesine yol açacaktır. Ve esas olarak, vergi dilimi kesintilerinden sonra işyerlerindeki huzursuzluğun dışa vurmasını beklemek kehanet sayılmasa gerek.

7- Son olarak, fabrikalardaki metal işçilerinin yoğun isteği ile Türk Metal’in sıkışmışlık içinde Bursa mitingine Haluk Levent’i çağırması, pazarlık görüşmeleri sürerken Pevrul Kavlak’ın Artı Tv’ye konuşması ve sözleşme sonucunu Yeni Akit, A Haber gibi kanallar yerine Tele1 Tv’den açıklaması hepimizin dikkatle takip etmesi gereken “değişim” ve “dönüşüm”lerdir. Sol gösteren ama alttan alta satışa devam eden Türk Metal’in işçiler nezdinde ihtiyaç duyduğu bu imaj değişikliğinin nedenleri üzerine düşünmeliyiz.

UMUT-SEN

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler