spot_img
spot_img
Ana SayfaGüncelTamteks İşçileri: "Vergi verirken patron, maaş alırken işçiyiz"

Tamteks İşçileri: “Vergi verirken patron, maaş alırken işçiyiz”

Tamteks işçileri, vergi artışı sonucunda azalacak maaşlarına ek zam talebinde bulundu. İşverenin buna cevabı ise 14 işçiyi işten atmak oldu.

Evrensel’in haberine göre işçiler Temmuz- Ağustos sürecide başlayan kesintilere karşı yaşanan mağduriyetlerini gidermek için yönetimden brüt maaşlarına zam ve ikramiye talep etmişlerdi. Taleplerin ne işveren ne de şefler tarafından önemsenmemesi üzerine, Evrensel Gazetesi üzerinden yaşadıkları süreci anlatan bir mektup yayınlamışlardı. Kamuoyu ile paylaşılan bu mektuptan haberdar olan işveren ise 14 işçiyi işten atarak zam talebine karşılık verdi.

“Yeri geldi 16 saat çalıştık, karşılığı bu mu?”

Fabrikanın tüm yükünü kendilerinin taşıdığını belirten işçiler, “İşler geri kalmasın diye yeri geldi 12-16 saat çalıştık. Yeri geldi daha 8 saat dinlenmeden tekrar işe başladık. Gece gündüz, yaz kış demeden çalıştık. Konfeksiyon ve kesimhanede sabahlamalara kaldık. Ne iş verildi ise hepsini yaptık. Bunun karşılığında asgari ücret veya biraz üzerinde bir ücret anca alabiliyoruz. Bir de şeflerin, müdürlerin baskısı, küçümsemesi, yeri geldiğinde azarlayıp hakaretlerine maruz kalıyoruz.” dediler.

“Acaba trilyonluk TAMTEKS ne kadar vergi veriyor?”

Üçüncü dönemde yaşanan vergi zamlarında devlet emekçinin asgari ücretine göz dikti. Yeni yapılan zamlar ile vergi diliminin yükselmesi ile ücretlerde düşüş yaşandı. Aldıkları ücret ile zaten ay sonunu getiremeyen işçiler ise bu zamlardan en çok etkilenen kesim oldu. Devletin yine gözünün emekçinin gözüne diktiğini belirten emekçiler ise TAMTEKS’in ne kadar vergi verdiğini ve devletin kimin lehine hareket ettiğini sordular.

“İşçiyi korkutarak açlık bastırılamaz”

Kamuoyuna yapılan paylaşım sonucunda işten atılan 14 işçi, tazminatlarını ise 3-4 aya bölünerek alacaklar. Arkadaşlarının işten atılmaları üzerine konuşan işçiler, bunun hiç bir sorunu çözmediğini, hala tüm işçilerin zorluk ve açlık çektiğini söylediler. Paylaşılan mektup üzerine işveren herhangi bir iyileştirmeye gitmezken yalnızca maketubu yazan insanlar bulmak için uğraşmış ve işçilerin hepsini “Polis sizleri soruyor, bizden personel dosyalarını istiyor.İki gün sonra yine gelecekler” diyerek korkutmaya çalışmış.

“Vergi verirken patron biziz”

Vergi dilimlerinin artması ile birlikte adaletsizlikten dolayı işçilerin ücretlerinde 100 lira ile 120 lira arasında bir düşüş yaşanırken kıt kanaat geçinen işçiler zorunlu ihtiyaçlarını dahi karşılayamaz hale geldi. Pek çok şeyden kısmak zorunda kalan ve ancak fazla mesai yaparak ay sonunu getirebilen işçiler, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Pazar paralarını yaptığımız hafta sonu mesailerden aldığımız ücret ile yapıyorduk. Zaten ancak ayda iki sefer pazara çıkıyoruz. Bu kesintiler ile bir pazarımız ek vergiye gitti. Yani pazarımız ayda bire düştü. Ayda bir pazara çıkarak evdekilerin karnını doyurmak için tencere bile kaynamıyor.

Vergilerin artması ile ücretleri düşen işçiler, hükümete de tepkili. “Sıra vergiye gelince patronlardan daha zengin muamelesi görüyoruz” diyen işçiler tepkilerini şöyle dile getirdi: “İşçiler olarak kıt kanaat geçinmemize rağmen AKP bizim vergileri arttırıyor. Ama sıra patronlara gelince kesenin ağzını açıp vergi indirimi, teşvikler sıraya giriyor. Bu bir adaletsizlik. Patronlara, müteahhitlere para bulacağım diye biz niye aç kalalım, sürekli fazla mesai yapmak zorunda kalalım.”

 

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler