spot_img
spot_img
Ana SayfaGüncelSevinç Türkmen'in 'Aşkın Ontolojisi: Spinoza'yla Bir Yürüyüş' kitabı çıkıyor

Sevinç Türkmen’in ‘Aşkın Ontolojisi: Spinoza’yla Bir Yürüyüş’ kitabı çıkıyor

Sevinç Türkmen’in kaleme aldığı Aşkın Ontolojisi: Spinoza’yla Bir Yürüyüş kitabı önümüzdeki haftalarda İthaki Yayınları’nın basımı ile kitap raflarında yerini alacak.

İthaki Yayınları Sevinç Türkmen’in Aşkın Ontolojisi: Spinoza’yla Bir Yürüyüş adlı eserinin çok yakında kitap raflarında yerini alacağını duyurdu.

“Sevinç Türkmen Aşkın Ontolojisi: Spinoza’yla Bir Yürüyüş’te, son yıllarda giderek daha fazla rağbet gören Spinoza’nın felsefesini sıradışı bir yaklaşımla ele alıyor. Yarı-kurmaca bir çerçevede, Bento ile Maria’nın, aşk deneyimleri aracılığıyla Spinoza felsefesinin kimi önemli yanlarına ışık tutuyor: doğa, zihin, duygular, arzu ve özgürlük. Spinoza’nın hayatının onun başyapıtı olan Ethica’nın dolaysız bir ifadesi olması gibi, buradaki anlatı da bir aşk deneyimi vesilesiyle felsefeye hayatiyet kazandırıyor ve onu gündelik hayatın içinden anlamamıza kapı aralayacak şekilde ete kemiğe büründürmeye girişiyor. Spinoza’yı merak ve tutkuyla okuyanların, aşka Spinoza’nın gözlüğünden bakmak isteyenlerin, bu kitabı ilgiyle karşılayacağını umuyoruz.” ifadeleri ile tanıtılan eser hakkında Doç. Dr. Ahmet Ayhan Çitil (Felsefeci) ve Özcan Alper (Yönetmen) de görüşlerini sundu.

Doç. Dr. Ahmet Ayhan Çitil kitap ve yazar hakkındaki düşüncelerini şu sözlerle ifade etti:

Felsefe nerede biter, edebiyat nerede başlar? Felsefecilerin metinlerinde arz-ı endam eden soluk kavramlar nasıl olup da kanlı canlı insanların sözlerinde hayat bulabilir? İnsanın ve insanlığın aradığı sonsuzluk, tanımlanamayan bir kavramda içerilen bir nesne olmayıp, korkudansa hoşnutluğun, gururdansa onurun, benmerkezciliktense özdeğerin, bulantıdansa neşenin hâkim duygular olabildiği bir mekânda hemcinslerimizle özgürce yaşayabilme arzumuzda kaim olan bir arayış mıdır? Sevinç Türkmen bu eserinde ontolojiye ve Spinoza düşüncesine hâkimiyetini, ahlaki ve politik hassasiyetlerini, duru ve güzel Türkçesini tüm bu sorulara bir cevap önermek üzere cesurca bir araya getiriyor.

Özcan Alper ise son dönemde üzerine en çok düşünülen hakikat ve özgürlük kavramları konusunda Sevinç Türkmen’in kitabının ufuk açıcı olduğunu vurgulayarak, “Yaklaşık üç yıldır zihnimizi daha çok meşgul eden temel iki kavramdan biri hakikat, diğeri ise özgürlük. Sevinç Türkmen’in Spinoza’nın felsefesi üzerine yazdığı bu kitap, tam da böyle bir zamanda onun ‘aşk, hakikat ve sonsuzluk sadece özgürlükte var olur’ gerçeği üzerine dönüp dolaşıp bir kez daha düşünmemizi sağlıyor.” sözleri ile esere verdiği önemi dile getirdi.

Sevinç Türkmen’in felsefeye duyduğu heyecana, kesintisiz gıpta edilesi çabasına, fikrinin ışığına Umut-Sen olarak bizler şahidiz. Umut-Sen’i de güçlü kılan etkinlik kaynaklarından biri olan Sevinç’in Aşkın Ontolojisi’yle yaptığı sürprizin neşesindeyiz. Herkese okuma şansı sunması ve Spinoza’yı onun yöntemiyle yeniden keşfetmememize katkı sunduğu için İthaki Yayınları’nı ayrıca kutluyoruz.

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler