spot_img
spot_img
Ana SayfaGüncelKömürcüoğlu/Çınartaş'ta çalışmama hakkını kullanan işçiler işten atıldı

Kömürcüoğlu/Çınartaş’ta çalışmama hakkını kullanan işçiler işten atıldı

Muğla Milas’ta Kömürcüoğlu Grup’a ait madenlerde tır şoförü olarak çalışan 11 işçi çalışma koşullarının iyileştirilmesi için çalışmama haklarını kullandılar, direnişin 12. gününde “şirketin itibarıyla oynadıkları” gerekçesiyle işten çıkarıldılar.

Kömürcüoğlu Grup’a bağlı Çınartaş şirketinde çalışan ve madenlerden yükleme yapıp limanlara ve şehir dışına yük taşıyan ağır vasıta şoförleri çalışmama haklarını kullandıkları için, sözde işten çıkarmaların yasaklandığı korona sürecinde işten çıkarıldılar.

‘ÇALIŞAN ÇALIŞIR, BEĞENMEYEN GİDER’

Sokağa çıkma yasaklarının başladığı andan itibaren hafta sonları özel izinle çalıştırırken rapor alacak olanları ise maaşlarından 250 lira kesinti yapacağını söyleyerek tehdit eden patron, yasağın olduğu bir hafta sonu izin alamadı. Bunun üzerine Kömürcüoğlu’nda iki gün araçlar çalışmadı. Bunu kayıp sayan işveren, işçilere fazla mesai yaptırdı. Ancak mesai yapılmasına rağmen, çalışılmayan iki günün maaşlarından kesildiğini gören işçiler tepki gösterdi. Paraların yatmaması durumunda işverenle görüşmek isteyen işçiler bu kez tehdit edildi. Haklarını alamadıkları gibi toplantıyı kabul etmeyen işverenler çalışan çalışır, beğenmeyen çeker gider diyerek işçileri geri çevirdi.

Tehlike arz eden bir işte çalışan ağır vasıta şoförlerinin aldığı ücret de asgari ücretin altında kalıyor. Üstüne işverenin tehdidiyle karşılaşınca 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’ndaki “Çalışmaktan Kaçınma” hakkını kullanarak iş bıraktılar ve Nakliyat-İş’e üye 11 işçi şirket önünde direnişe geçti. Ancak direnişin 12. gününde, 28 Mayıs’ta işçiler tazminatsız işten çıkarıldı. İşveren; iş ahlakına aykırı davranış, şirketin itibarıyla oynadıkları iftirasıyla işçileri işten çıkardı.

KÖMÜRCÜOĞLU DERS ALMIYOR

Kölelik şartlarında işçi çalıştıran Kömürcüoğlu’nun ismi daha geçtiğimiz yıl bir iş cinayetinde yer aldı. Milas’ta feldspat madeni çıkarılan Kömürcüoğlu’na ait bir ocakta meydana gelen göçükte, kamyon şoförü Şükrü Otlak ile ekskavatör operatörleri Engin Tutuk ve Servet Çapacıoğlu hayatlarını kaybetti. Buna rağmen işçiler hala yasal sınırların üstünde çalıştırılıyor. Devletin öngördüğü yasal yük tonajı, araçla beraber 42 tonken Kömürcüoğlu’nda tır şoförleri 60 ton yük taşıyor.

İŞÇİLERDEN ÇAĞRI

İnsanca koşullarda çalışmak istedikleri için işten çıkarılan işçiler işe geri dönmek için, sendikaları ile beraber yasal süreci başlattılar. 2 Haziran Salı günü saat 11.00’de, Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu ve Muğla’da 656 gündür direnen Tüvtürk işçilerin de katılacağı bir basın açıklaması gerçekleştirilecek. İşçiler herkesi dayanışmaya çağırıyor!

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler