spot_img
spot_img
Ana SayfaDosyaİşçi sınıfının haftalık gündemi – 7 Ağustos 2022

İşçi sınıfının haftalık gündemi – 7 Ağustos 2022

PTT işçileri kendilerine dayatılan sefalet sözleşmesini kabul etmedi ve iş durdurdu. PTT işçileri yeni ihale döneminde düşürülen temel ücretlerin eski sözleşmeye göre yeniden düzenlenmesi talebiyle Türkiye’nin en büyük ikinci ana dağıtım merkezi olan Anadolu Yakası Posta ve Kargo İşleme Merkezi başta olmak üzere İstanbul, Batman, Sakarya, Dersim ve daha birçok ilde işbıraktı.

 

PTT taşeron işçilerinin örgütlenmesine öncülük eden PTT-Sen YK Üyesi Süleyman Şen, bir PTT işçisinin 210 tane gönderiyle dağıtıma çıkartılmasına karşı geldiği için kod43 ile işten atıldı. PTT-Sen Sirkeci PTT Başmüdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Ancak işçilerin taşerona, düşük ücretlere ve işçiye dayatılan sefalet sözleşmesine karşı mücadelesi devam ediyor.

 

350 işçinin çalıştığı fabrikayı kapatacağını söyleyen ETF Tekstil patronu Sanem Dikmen’in önce haklarını ödeyeceğini söyleyip sonra sözünde durmaması üzerine kadınların öncülüğünde işçiler direnişe başladı. Bu hafta patron Sanem Dikmen’in talimatıyla önce polis işçilere saldırdı ve 20 işçiyi gözaltına aldı. Ardından “çocuğumun psikolojisi bozuluyor, dışarı çıkamıyor” dediği kızını malları kaçırması için fabrikaya gönderdi. İşçiler, Ece Dikmen’in malları yüklediği kamyonun önünde yattı ve engel oldular. Kamyonu fabrikadan çıkartmadılar. Patron işçilerin pankartını sökmeye çalışsa da, demir kapı ördürse de, tuvaletleri kilitlese de ETF Tekstil işçilerinin motivasyonu yüksek, gece gündüz direniş alanını terk etmiyorlar.

 

 

Amazon işçileri, patronların dayattığı kölelik düzenine karşı direnişe geçiyorlar. DGD-Sen mobbinge, sürgüne ve işten atmalara karşı 8 Ağustos’ta Amazon depoda direnişe başlayacağını duyurdu.

 

İçişleri Bakanı Soylu’nun hedef göstermesiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi 50’ye yakın çalışanını güvenlik soruşturması gerekçesiyle tazminatsız işten attı. İşten çıkarılan belediye işçileri Saraçhane önünde süresiz eylemdeler.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde evde bakım işçisi olarak çalışan ve bir mesajla işten atılan işçiler direnişlerinin ardından işe iade sözü almıştı. 5 senedir birlikte çalışan 31 işçiden 5’i akraba oldukları gerekçesiyle işe iade edilmedi. İşçiler direnişe devam edecek.

https://twitter.com/umutsenege/status/1554789137399644160?s=20&t=e7ZlE3DHbioQdJJvzSGzbw

Xiaomi Salcomp fabrikasında Türk Metal Sendikası’na üye oldukları için kod 49 ile 100’ün üzerinde işçi 2021 Eylül ayında işten çıkarılmıştı. İşçiler fabrika önünde başlattıkları direniş sonucunda işe iade edilmiş ve sendikal haklarını kazanmışlardı. Ancak Türk Metal Sendikası’nın fabrika yönetimine kendisine muhalif kişilerin ismini vermesi ile 110 işçi 2022 Mart ayında işten çıkartıldı. Bu hafta işçiler işverenin sözde teşvik paketi ile tazminat haklarını tırpanlayarak çıkışa zorlamasına karşı kendilerini fabrikaya kapattı.

 

Çekmeköy’de bulunan Alp Hindi fabrikasında sendikaya üye oldukları için 4 işçi küçülmeye gidiyoruz bahanesiyle işten çıkarıldı. Fabrikadaki işçiler, işten çıkarılan arkadaşlarına sahip çıkarak iş durdurdu.

 

Bayrampaşa Yaş Sebze ve Meyve Hali’nde yaklaşık 6 bin hal işçisi; sigorta primlerinin yatırılması, parça başı hammaliye ücretinin 1 buçuk liradan 2 buçuk liraya yükseltilmesi, halin giriş çıkış saatlerinin düzenlenmesi talepleriyle iş bıraktı. Daha önce yönetimle görüşen işçilere hiçbir dönüş yapılmayınca, işçiler işi durdurdu ve yönetimin kendilerini muhatap almasını istedi. Silahlı saldırı tehdidi ve polis baskısı altında grev iradesini sürdüren hal işçileri geri adım atmadı ve işçilerin iradesi karşısında patronlar masaya oturmak zorunda kaldı.

https://twitter.com/Umut_Sendikasi/status/1554764936647163904?s=20&t=FTh_keVQlCC_Ja-LJvp1YA

İnşaat-İş Sendikası ve Dev Yapı-İş Sendikası’na üye işçiler, Yapı&Yapı ve taşeronu olan Genç Mühendislik patronlarının gasp etmeye çalıştığı tüm haklarını direniş sonucu kazandılar.

 

YDA ofislerinin önünde direnen İnşaat-İş ve Dev Yapı-İş Sendikalarına üye inşaat işçileri taleplerini kabul ettirdiler. YDA yetkilileri sendikaları görüşmeye çağırarak işçilerin haklarını ödeyeceklerini ve sendikalardan işçilerin alacaklarının hesaplanmasını istediler.

 

Serel Seramik’te, “Önce Allah sonra hükümetimiz korur bizi” diyen ECA Serel Seramik patronu Gaye Akçenişçiler, işçiler Çimse-İş’ten ayrılıp Kristal-İş’te örgütlenince işçileri işten çıkardı. Yetmedi, patronun eliyle Çimse-İş, işçilerin örgütlendiği Kristal-İş Sendikası yöneticilerinin kaldığı otele saldırdı.

 

Esenyurt’ta Samsung’a üretim yapan Sunny Atmaca Bilgisayar işçileri sendikal çoğunluğu sağlamalarına rağmen işten atıldı. Fabrika önündeki direnişleri sürüyor.

 

Zonguldak Çaycuma Ece Seramik’te TİS görüşmelerinden sonuç alınamaması üzerine Petrol-İş Düzce Şubesi üyesi işçiler greve başladı.

 

İzmir’de bulunan Efe Rakı fabrikasında Tek Gıda İş Sendikası’na üye olan 24 işçi sendikalı oldukları için işten atıldı. İşten çıkarılan işçiler fabrika önünde eylem gerçekleştirerek atılan işçilerin işe iadesini ve sendikal haklarının tanınmasını talep etti.

 

Tek Gıda-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Sütaş fabrikasında yetki alınmasına az bir süre kala Kemalpaşa, Aksaray ve İzmir fabrikalarından onlarca işçi işten çıkarıldı. 2014 ve 2017 yıllarında da benzer şekilde üyelerin arttığı dönemlerde işten çıkarmalar olmuştu. 2014 yılında Sütaş patronu işçilerin direniş alanına gübre döktürmüş, tehdit etmiş ve diğer üyelere istifa etmeleri için baskı uygulamıştı. İşten çıkarılan işçiler İstanbul’da Sütaş Genel Merkez önünde eylem yaptılar.

 

Bursa’da bulunan Technomix fabrikasında Türk Metal Sendikası’nda örgütlenen işçiler, toplu iş sözleşmesi müzakere sürecinde anlaşmaya varılamaması üzerine greve çıktı.

 

Düzce’de bulunan Standart Profil’de Petrol-İş Sendikası’na üye işçilerin başlattıkları fabrikayı terk etmeme eylemi başlattı. İşçilerin talepleri şu şekilde:
İSG kuralları uygunlansın!
İnsanca çalışma koşulları sağlansın!
Ücretler bir an önce arttırılsın!

 

Petrol-İş Gebze şubesinin örgütlenerek yetki aldığı Pulver Kimya’ya bağlı Conta elastik fabrikasında 3 öncü işçinin işten çıkarılması üzerine sendika öncülüğünde işçiler fabrika kapısında direnişe geçti.

 

İBB’ye bağlı iştirak Ağaç A.Ş.’de çalışan Birleşik Tarım-Orman İşçileri Sendikasına üye işçilerin, Saraçhane direnişinin ardından taleplerinin bir kısmı kabul edilmişti. Ancak gelinen noktada işçiler kabul edilen taleplerin yerine getirilmediğini ve bu sürecin böyle gitmeyeceğini açıkladı.

 

Küçükbaş hayvan üreticileri Tarım Bakanlığı’nın mevcut politikalarına karşı Antep-Urfa Karayolunu kapattı.

 

540 bin belediye işçisi kadro istiyor. Güvenceli bir gelecek için kadro isteyen Taşeron Belediye İşçileri Birliği taleplerini haykırmak için 14 Ağustos’ya Beşiktaş’ta biraraya gelmek için çağrı yaptı.

 

Kartal Belediyesi’nde işçiler bu hafta yapılan TİS görüşmesinden de istedikleri sonuç çıkmayınca iş bıraktı.

 

Çankaya Belediyesi işçileri günlerdir ek protokol ve hak talepleri için eylemdeler. Örgütlü oldukları Genel-İş Sendikası emekçilere kulağını tıkamaya devam ederken bir yandan da işçiye aba altından sopa gösteriyor. İşçiler ikinci kez Genel-iş’e taleplerini iletti.

 

Birleşik Metal-İş’in yetkisinin tanınmadığı, üyelerinin işten çıkarıldığı Gebze Asen Metal ve Smart Solar, Düzce Mas-Daf, Manisa Termokar işçilerinin örgütlenme hakları, işleri ve onurları için başlattıkları direnişler devam ediyor.

 

2016’da Nakliyat-İş’te örgütlenen 168 işçiyi işten atan MEDLOG Lojistik yöneticilerine hapis cezası verildi. İşçiler işe iade davalarını kazandı. Kıdem, ihbar ve sendikal tazminatlar da kazanıldı.

 

Çerkezköy’de bulunan Pas South fabrikasında Şubat ayında sefalet zammına karşı geldikleri için 20 işçi işten atılmıştı. Bunun üzerine direnişe geçen Petrol-İş Sendikası’na üye işçiler kazandı ve işlerini geri alarak işbaşı yaptı.

 

Manisa’da bulunan Vestel’de Türk Metal Sendikası’na üye olan 25 işçi işten atıldı. Düşük ücretler, yoğun çalışma ve mobbingin olduğu fabrikada işten atılan işçilere Türk Metal Sendikası sahip çıkmadı.

 

Cumatesi Anneleri’nin 906. haftasında 31 yaşında, 2 çocuk babası öğretmen Süleyman Cihan’ın hesabı soruldu. Ailesinin ısrarlı araması üzerine Cihan’a aylarca işkence yapıldığı ve yüksek bir yerden atılarak intihar diye kayda geçirildiği, kimsesizler mezarlığına gömüldüğü öğrenildi.

 

Sibel Balaç 232, Gökhan Yıldırım 226 gündür ölüm orucunda. Sağlık durumları oldukça kötüleşen Sibel ve Gökhan’ı görün! Adil yargılanma, hasta tutsaklara özgürlük, dijital verilerin suç sayılmaması talepleri hepimizin talepleridir.

 

Tarım Emekçileri Sendikası Girişimi ilk toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıya yoğun olarak çeşitli illerden tarım emekçileri katılırken toplantıda tarımsal dönüşümün genel yapısı, 1 Nolu işkolunun durumu, bu işkolundaki sendikal örgütlenmeler ve benzeri konular konuşularak bağımsız bir sendikanın olanakları tartışıldı.

https://twitter.com/umutsenekoloji/status/1553632128365203459?s=20&t=FdcSUa7P7WBZq9Lr0UJ1OQ

 

NAe São Paulo gemisi 4 Ağustos tarihinde Türkiye saati ile 17:30’da Rio de Janeiro-Guanabara Körfezi’nden Türkiye’ye doğru yola çıktı. İşçi ve halk sağlığına ciddi bir tehdit olan NAe São Paulo gemisi asbest, ağır metaller, toksik maddeler, zehirli gazlar ve radyoaktif maddeler içeriyor. Bu geminin Aliağa’da sökülmesi işçi sağlığı ve güvenliği ile çevre sağlığını temin edemeyen söküm tesislerinde gerçekleşirse işçilerde ve ilçe halkında ciddi sağlık sorunlarına ve hatta uzun vadede ölümlere de neden olabilir. Aliağa halkı ve çevre örgütleri yürüyüş gerçekleştirdi.

 

Mansur Yavaş, Melih Gökçek’in yarım kalan Rant Yolu projesini tamamlamak için ODTÜ arazisine girdi. Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) manipülasyonlara başvurarak halkı yanıltıyor ve hâlâ rant yolunda ısrar ediyor. ABB, çalışmanın ODTÜ arazisinde gerçekleşmediğini iddia ediyor. Ancak rant yolu çalışmaları ABB’ye bağlı şirketler eliyle ODTÜ Ormanları’nı kapsıyor. ODTÜ’lüler rant yolu projesine karşı direnişe geçti ve alanda nöbet tutmaya başladı.

 

Muğla 3. İdare Mahkemesi Sinpaş’ın Kızılbük Projesi hakkındaki ÇED gerekli değildir kararını iptal etti. Bu kararın hemen ardından Marmarisliler ve Marmaris Kent Konseyi üyeleri söz konusu bölgeye gelerek Sinpaş’ın talan projesi hakkında gerekenlerin yapılması ve karara uyulması için çağrıda bulundular. Marmarisliler bu projenin iptal edilmesi ve inşaatın durdurulması için mücadelelerini sürdüreceklerini söylediler.

 

3 Ağustos’ta Rize İkizdere’deki Cengiz Holding’in taş ocağı ile ilgili olan ÇED iptal davasının duruşması oldu. Duruşma sonrası açıklama yapan İkizderelilerin avukatı Yakup Okumuşoğlu, İkizdere’nin talan edilerek doğanın katledilğini, taş ocağının faaliyet yürütmesinin anayasaya, çevre kanununa ve uluslararası sözleşmesine aykırı olduğunu ifade etti. Kararın 15 gün içerisinde açıklanması bekleniyor.

 

Kadıköy’ün kalan son yeşil alanlarından birisi olan Söğütlüçeşme Tren İstasyonu’nu çevreleyen yaklaşık 100.000 m²lik alana Ulaştırma Bakanlığı ve Akfen Holding eliyle Gar; AVM ve Otopark Projesi yapmak için 250 ağacı keserek ağaç katliamı yaptı. Projeye “ÇED gerekli değildir” kararı alınması Kurbağalıderede suyu ve deniz canlılarını tehdit ediyor.

 

AKP’li Çekmeköy Belediyesi, bir süredir pazar yeri ve deprem toplanma alanı da olan ilçedeki parkı talan edip yapılaşmaya açmak istiyordu. Bölge halkı bu talanı kabul etmiyor ve bunun için 62 gündür parkta nöbet tutuyor. 2 Ağustos’ta nöbet alanına saldırdı ve mahalleliyi işkenceyle gözaltına aldı.

 

Ve devam eden Pressan, Sinbo, Uzel, Atışkan Alçı, Asen Metal, Termokar, Acarsoy, Tüvtürk, Lila Kağıt, kuryeler, Şişli Belediyesi işçileri, Sivas Demir Çelik fabrikası direnişleri ile ülkenin ve dünyanın dört bir yanında direnen işçilere, emekçilere, kadınlara, gençlere, köylülere ve mücadeleyi her alanda sürdürenlere selam olsun!

 

Bu haftanın UmutsenTV yayınları:

 

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler