Ana Sayfa Dosya İşçi sınıfının direniş belleği (12.09-18.09 2022)

İşçi sınıfının direniş belleği (12.09-18.09 2022)

12 Eylül darbesi, 1980 öncesinde gelişen işçi hareketini kontrol altına almak ve emeğin haklarını tümüyle ortadan kaldırmayı hedefleyen 24 Ocak neoliberal kararlarının uygulanabilmesi için gerçekleştirilmişti. Birçok sendikacı ve işçi önderinin tutuklandığı, katledildiği bu süreç, öncesinde burjuvazinin karşısında belli bir siyasal güce erişmiş işçi hareketini zayıflattı. Özelleştirmeler ve çeşitli kamu hizmetlerinin piyasalaştırılması gibi bir dizi neoliberal uygulama sendikal mücadeleden, emeğin yeniden üretim sürecine dek bütün toplumsal ilişkileri kuşattı ve işçi sınıfını prangaladı.

Bu anlamda 12 Eylül burjuvazinin siyasi, ekonomik ve ideolojik hakimiyet alanını genişletme gayesiyle ağırlığını sürdürüyor. Çeşitli yasa ve yasakların dönüşen neoliberal politikalara uyumlu hale getirildiği bu dönem işçi hareketinin önünde engel olmaya devam ediyor. Bu noktada, 40 yıldan bu yana devam eden neoliberal sömürüye karşı tüm hayatı çevreleyecek işçi hareketinin gelişmesi için yasal prangaların teşhiri ve o prangalara meydan okuyan tüm işçi direniş ve eylemlerinin propagandası sınıf mücadelesinin kritik alanını oluşturuyor. Tüm yasaklara ve yasal prangalara karşı işçiler fiili ve meşru mücadeleyi sürdürmeye devam ediyor.

 

ETF Tekstil’de çalışan çoğunluğu kadın yaklaşık 300 işçi, patron Sanem Dikmen tarafından aylardır gaspa uğruyor. DERİTEKS’e üye işçiler 22 Temmuz’dan bu yana fabrika önünde direniyor: Defalarca ablukaya alınarak saldırıya uğradılar, gözaltında tutuldular, çadırları yıkıldı fakat tekrar tekrar ayağa kalktılar, büyüdüler, güçlendiler, öğrettiler ve direnişlerini dört bir yana yaydılar.

ETF Tekstil ABD’nin ”tekstilin nobeli” dediği ödülü altı kez almış bir fabrika. Türkiye’de işçiler, kendilerini soyan hırsız patron Sanem Dikmen’in üretim yaptığı Colombia, Live’s, Mavi, Adidas, Armine, KAFT gibi markaların bazı mağazalarında bugün birçok ilde eylem yaptılar.

ETF Tekstil direnişi büyüdü il il sesini duyurdu

 

BELEDİYE İŞÇİLERİ

Taşeron Belediye İşçileri Birliği (TABİB) işçileri örgütlü ve bilinçli bir mücadeleye çağırıyor. TABİB, ülkenin dört bir yanından gelen belediye taşeron işçileriyle bugün Ankara Ulus Meydanı’nda toplandı. Yüzlerce belediye işçisi 40 saatlik çalışma, 112 günlük ikramiye, kadrolu ve güvenceli çalışma, enflasyonun oranında maaş koruması ve zorunlu emekliliğin kaldırılması taleplerini bir kez daha haykırdı.

 

Haksız ve keyfi olarak işten çıkarılan ve başlattıkları oturma eylemini günlerdir sürdüren İstanbul Büyükşehir Belediyesi direnişçileri Başkan Ekrem İmamoğlu’nun toplantı yaptığı TMMOB’a gitti ve aylar süren oyalamanın ardından taleplerini dillendirmek üzere İmamoğlu’nun karşısına oturdu: “Biz de buranın üyesiyiz, taleplerimizi birinci ağızdan ileteceğiz. Net bir cevap istiyoruz!”

 

İzmir’de ilçe belediyeleri Bornova, Bayraklı, Buca ve Dikili ile DİSK Genel-İş Sendikası arasında süren TİS görüşmeleri sonuçsuz kalınca grev kararı alınacağı açıklandı. Belediye işçileri, Memiş Sarı gibi işçilerin arkasından oyunlar döndüren sendika yöneticilerine de CHP’li belediyelerle hemhal olan sendikalara değil, yalnızca özgücüne güvenmeli, grev kararının takipçisi ve ısrarcısı olmalıdır.

 

Kadıköy Belediyesi’nde işçiler, belediye ve sendika arasında Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 60 günlük grev sürecindeler. İşçiler ve temsilciler bir an önce grev uygulamasına geçilmesi gerektiği konusunda şube yönetimi üzerinde baskı kurdular. Cuma günü yapılan basın açıklaması sonrası davullar eşliğinde belediye binası kapısına grev kararı asıldı. Ancak işçiler bir saat sonra asılanın grev uygulama yazısı olmadığını fark ettiler. Asılan yazıda greve ne zaman çıkılacağı belirtilmemiş durumda. Sendikanın işçilerin aklıyla oynama girişimlerine işçiler öfkeliler, haklarını tek başlarına kalsalar da almakta kararlılar.

 

Ankara Yenimahalle Belediyesi’nde güvenlik işçisi olarak çalışan Bülent Arslan’ın vefatı üzerine eşi, Arslan’ın yaşadığı mobbing’e dayanamayarak kalp krizi geçirdiğini sosyal medyadan paylaştı ve belediyeden hesap sordu.

 

İBB Meclisi’nde oy birliği ile alınan karar ile İstanbul’da suya yüzde 40,38 zam yapıldı.

 

Hizmet-İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Öz, Hak İş Başkanı Arslan’ın, “ankara_kusu” isimli Twitter hesabına 50 bin Euro verdiğini söyledi.

 

ÖĞRENCİLER MÜŞTERİ DEĞİLDİR

Boğaziçi Üniversitesi’nde Kandilli Yurdu’nda barınmaya hak kazanmış ve yurtları erkek yurduna dönüştürüldüğü için 277 kadın öğrenci barınma haklarından edildi. Öğrenciler mücadele ederek, haklarının peşini bırakmayarak yurtlarını geri kazandı.

 

Koç Üniversitesi’nde yurt oda kapasitelerinin arttırılmasına karşı çıkan öğrencilerin odaları izinsiz olarak taşınıyor. Koç Holding, sadece 2022’nin 2. çeyreğinde 15,5 milyar TL net dönem kârı elde ediyor ama Koç Üniversitesi’nin öğrenciye bütçesi yok!

 

Eğitim-Sen İzmir 5 No’lu Şube, “Hakkımızı istiyoruz” diyerek promosyonların güncellenmesi için eylem yaptı. Şube başkanı Özcan Çetin, eriyen promosyon ücretlerinin revize edilmesini talep etti. Banka promosyonları fiili mücadele yoluyla kazanılacak!

 

Asistan hekimler köle değildir! Sağlık Bakanlığı tarafından yürürlüğe konan Ek Ödeme Yönetmeliği’nin kapsamı dışında bırakılarak özlük hakları gaspedilen asistan hekimler “Eşit işe eşit ücret” diyerek 2 günlük iş bırakma eylemi yaptı. Talepleri; sağlıkta şiddet son bulsun, nöbet sayıları azaltılsın, tek kalemde yatan ve emekliliğe yansıyan ödemeler düzenlensin.

 

Dokuz Eylül Üniversitesi Dermatoloji Anabilim Dalı’nda asistanlarının grev kararını desteklediği için Prof.Dr. Sevgi Akarsu görevinden zorla istifa ettirildi.

 

İstanbul Esenyurt’ta bulunan Mercedes Metal Fabrikası işçileri yemekhanede ses çıkararak ek zam taleplerini dile getirdi. İşçiler, tüm vardiyalarda yemekhanede çatal bıçakları masalara vurarak hayat pahalılığı karşısında eriyen maaşlarına zam isterken Türk Metal’e de tepki gösterdi.

 

Bayram sonrası ücretli izne gönderilen fakat ücretleri 2 aydır ödenmeyen Kocaeli Elimsan fabrikası işçileri, üye oldukları Birleşik Metal İş Sendikası Kocaeli şube ve yönetimle birlikte Suudi Arabistan Başkonsolosluğu önüne giderek mağduriyetlerinin giderilmesini istedi.

 

BMİS 1 no’lu şubenin örgütlenip yetki aldığı Smart Solar fabrikasında yetki itirazına karşı açılan dava kazanıldı. Mücadeleyle geçen 9 ayın sonunda görülen davada yetki mahkeme tarafından tescillendi.

 

EGE BÖLGESİ

İzmir Sasalı ve Serbest Bölge’de Temmuz ayında asgari ücret zammı üzerine yüzde 5 zam teklif edilen 3600 TPI Composites işçisi ek zam talebi ile iş bırakmış ardından işten atılmalar başlamıştı. Günlerce süren muazzam bir direnişin sonucunda işten atılan işçilerin hepsi iade edilmiş ve istenen zammı patrona kabul ettirmişlerdi. Bu hafta tekrardan işten çıkarma saldırısıyla karşılaşılan fabrikada 4 işçi çeşitli bahanelerle 25/2’den işten çıkarıldı. TPI işçileri gücüyle, kararlılığıyla bu saldırıların önünü tekrar kesmesini bilir.

 

İşçiler üzerinde sömürü ve zulüm devam ederken; İzmir PTT Başmüdürlüğü’nde çalışanlar, geçen pazar günü izinli olmalarına rağmen alınan kararla çalıştırıldı. İşe gitmeyenler de imza föyünde “gelmedi” ibaresi yazılarak fişlendi. İşçilere fazla mesai ücretleri ödenmedi. PTT-SEN işçilerin birliği dışında, mücadele dışında bir yol olmadığını bir kere daha dile getirdi.

 

Manisa cam fabrikası YorGlass’ta 1 yılını doldurmayan işçiler “gerekçe” bildirilmeden işten atıldı. “İş Kanunu’nda 17. maddeye tekabül ediyormuş. ‘Herhangi bir neden belirtmeksizin’ iş akdimi sonlandırmışlar. Bir de bana ‘Üzülmeyin, tek siz değilsiniz’ dediler.’”

 

Manisa Akhisar’da bulunan Sarper AŞ Beylerbeyi fabrikasında Şeker-İş Sendikası’na üye olan bir işçi TİS sürecinde işten atıldı. İşçilerin fabrika önünde gerçekleştirdiği eyleme fabrika içindeki işçilerde destek verdi. Sarper işçisinin yanındayız.

 

Vatan Kablo’da işten çıkarılmalar sürüyor. 10 Eylül’de 2 işçi daha 25/2’nci madde ile hakları gaspedilerek işten atıldı, atılan işçi sayısı 13’e çıktı. İşçiler ve Türk Metal sendikası fabrika önünde gıyabi cenaze namazı kıldı, tabuta “Vatan Kablo’da ölen işçi hakları” yazıldı.

 

Mersin Akkuyu Nükleer Güç Santrali inşaatında çalışan işçiler, IC İçtaş’ın %23 zam dayatmasına karşı %35 zam talebiyle iş bırakmış, 26 Ağustos’ta Aydıner İnşaat ve alt taşeron şirketler tarafından çalışma kamplarından servislerle Mersin Otogarı’na götürülmüş ve içeride kalan maaşlarından avans verilerek iş sözleşmeleriyle ilgili bir bilgilendirme olmaksızın nükleer sahasından uzaklaştırılmışlardı. Gelinen son noktada Akkuyu NGS inşaatında 26 Ağustos’ta işten atılan 580 işçinin ardından 270 işçi daha işten çıkarıldı.

 

Mersin Silifke’de Kürt işçileri taşıyan servis aracına çarpan traktör sürücüsü Burhan Avcı olay yerinden kaçmaya çalışırken kendisini durdurmak isteyen işçilerin üzerine araç sürdü. “Bunlar terörist” diye bağırmasıyla etraftakiler işçilere saldırdı. Irkçı saldırıya karşı Kürt işçilerin yanındayız.

 

GÖÇMENLER

Tüm dünyada ve dünyanın Türkiyesi’nde eşit ve özgür bir yaşam, göçmenleri ölümle yaşam arasında kıyasıya bir yarışa sokup ölümü göze almaya zorlayan bu burjuva düzene karşı birlikte mücadele vermekten geçiyor.

Ege Denizi’nde göçmenleri taşıyan teknenin arızalanmasıyla göçmenler 4 gün denizde mahzur kaldı, yiyecek ve içme suyunun olmaması nedeniyle 4 yaşındaki Suriyeli Licîn Ahmed Nasîfe açlıktan hayatını kaybetti.

 

Lübnan’da para biriminin değer kaybetmesi, ekonomik krizin daha fazla hissedilmesinin önünü açıyor. Bankaların üç yıldır para çekme işlemlerini kısıtlaması ya da bu işleme hiç izin vermemesi sebebiyle parasını çekmek isteyen halk bir günde beş bankaya baskın düzenledi. Banka baskınları bir gencin, kanser tedavisi için ödeme yapması gereken kız kardeşinin mevduatını talep etmek için Beyrut’un merkezindeki bir bankaya yakıt ve plastik bir silahla baskın yapmasından iki gün sonra patlak verdi.

 

Belçika’nın Antwerp kentinde sözleşmeleri sahte çıkan ve maaşları ödenmeyen göçmen işçiler, 23 Eylül’de hükümet binasının önünde eylem yapacak. Türk asıllı firma Ankitech 104’ü Türkiyeli, 174 işçinin hakkını gasp etti, Belçika hükümeti işçilerin hakkını korumadı.

 

Avusturya’da enflasyonun yüzde 9’a çıkması üzerine binlerce kişi artan fiyatlar ve yaşam maliyetine karşı sokağa çıktı. Halk emekli maaşlarına yüzde 10 zam ve fiyatların düşürülmesini talep ediyor.

 

İşsizlik Sigortası Fonu’ndan 20 yılda işsizlere yapılan ödemeden daha fazlasının son 2,5 yılda işverenlere yapıldı. Bu yıl işsizlere 7,8 milyar TL, işverenlere 15,8 milyar TL ödendi.

 

Bakan Murat Kurum’dan asgari ücretle geçinebilmenin formülü: Eşten dosttan borç alarak, biraz ek mesai yaparak bu bedel karşılanabilir.

 

Cumartesi Anneleri 28 yıldır kayıp olan Kenan Bilgin’ in akibetini soruyor. 35 yaşındaki Kenan Bilgin, 12 Eylül 1994 tarihinde Ankara’da gözaltına alınmasının ardından kendisinden bir daha haber alınamadı… #CumartesiAnneleri912Hafta

 

 

Sınıf savaşı…

İSİG Meclisi’nin raporuna göre, Ağustos ayında 186, 2022 yılının ilk sekiz ayında en az 1202 işçi hayatını kaybetti. Biz, işçiler üzerindeki üretim baskısı ve denetimsizliğin nedeninin burjuvazinin kâr hırsı ve bu hırsla şekillenen yasalar, politikalar olduğunu söylüyoruz. İş cinayetleri ve işçi katliamları son bulana dek bu savaşta proletaryadan taraf olan mücadeleyi büyütmeye devam edeceğiz.

 

 

Şırnak’ta aylardır süren orman katliamının durdurulması için talana ve ranta karşı 17 Eylül’de Cudi Yürüyüşü gerçekleştirildi. Orman katliamına, yaşam alanlarının talanına dur diyenlere polis saldırdı.

 

HAFTANIN UMUT-SEN TV YAYINLARI

https://twitter.com/Umut_Sendikasi/status/1569934613778206721?s=20&t=a2Xx87aylyFYSRdCg7xc-w

 

İlgili İçerikler

Son Eklenenler