spot_img
spot_img
Ana SayfaGüncelGelir vergisi ile eriyen ücretler - Av. Yağız Timoçin

Gelir vergisi ile eriyen ücretler – Av. Yağız Timoçin

Geçtiğimiz temmuz ayında hızla artan enflasyon sebebi ile 5 yıllık gelenek bozularak asgari ücrete yılın sonu yerine yılın altıncı ayının sonunda zam yapıldı. Her ne kadar asgari ücret artışı soyutlanarak bakıldığında işçiler lehine bir düzenleme gibi görünse de başlı başına iyileştirme demek olmuyor. En temelinden asgari ücrete yapılan artışın gerçek enflasyon değerinin altında kalması bile işçiler adına bir iyileştirme anlamına gelmediğinin kanıtı niteliğinde. Bunun yanında başkaca etkenler ile beraber asgari ücret zammı ile beraber gelir vergisi dilimlerinde herhangi bir değişiklik yapılmaması, diğer etkenler gibi gelen zammın erimesine veya ilk zam geldiğinde dahi anlamsızlaşmasına vesile olmakta.

Bugüne kadar gelir vergisi dilimlerinin belirlenmesinde, birçok vergi artışı yeniden değerleme oranında arttırılırken gelir vergisi dilimleri artışında bu değer baz alınmamaktadır. Bu durum da tabiki her sene gelir vergisi yükünün işçi üzerinde biraz daha artmasına sebebiyet vermektedir. İçinde bulunduğumuz yoğun enflasyon sürecinde ise bu yük çok daha ağır bir hale gelmiştir. Ayrıca enflasyon artışının devam etmesi durumunda gerçek enflasyonun altında kalan ücret zamları ile bile gelir vergisinin yükü kaçınılmaz olarak daha da artacaktır.

Her ne kadar geçtiğimiz ocak ayında asgari ücrete tabi kısmın gelir vergisinden muaf olacağı belirlense de asgari ücretin üzerinde çalışan işçiler için gelir vergisinin yükü önceki senelere göre daha da fazla artmış durumda.

2022 yılı gelir vergisi dilimleri, 21 Aralık 2021 Tarihli ve 31696 Sayılı Resmî Gazete ’de yayınlanan Gelir Vergisi Genel Tebliği ile açıklanmıştır. Bu tebliğ uyarınca 32.000 TL’ye kadar %15, 30.000 – 70.000 TL arası %20, 70.000 – 250.000 TL arası %27, 250.00 – 880.000 TL arası %35, 880.000 TL üzeri ise %40 şeklinde belirlenmiştir.

Bu tebliğden de yola çıkarak (ve daha önceki tebliğlere de bakarak), geçtiğimiz senelerde asgari ücret alan bir işçi dokuzuncu ayda 2. Gelir Vergisi Dilimine girerken, şu anda asgari ücretli birisi altıncı ayda 2. Gelir Vergisi Dilimine girmekte. Tekrar belirtmek gerekirse her ne kadar bu hesaplamada asgari ücrete tekabül eden kısım gelir vergisinden düşülse bile bu kıyaslamayı asgari ücret üzeri ücret alan ya da asgari ücret ile çalışıp borçlanma ve geçim sıkıntısı sebebi ile fazla mesai, hafta tatili çalışması, bayram çalışması yapan bir işçinin ya da yine borç ve geçim sıkıntısı ile sigortalı ikinci bir işte çalışan birisinin Gelir Vergisi Diliminde 2. dilime hızlıca ve hatta 3. dilime girmesi kaçınılmaz kılınmıştır.

Bu mevzubahis doğrultusunda Gelir Vergisi Dilimlerinin yüksek enflasyona ve asgari ücret artışlarına göre yeniden revize edilmesi, işçilerin üzerinden gelir vergisi yükünün en azından hafifletilmesi acilen gerekmektedir. Sene sonuna doğru asgari ücret üzerinde maaş alan işçilerin ücretlerindeki azalma kaçınılmaz ve tepkisel olacaktır. Gelir Vergisi Dilimlerinin belirlenmesindeki bu yerleşik hata da düzeltilmediği sürece işçinin üzerindeki bu yükün artışı da yine kaçınılmaz olacaktır.

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler