spot_img
spot_img
Ana Sayfaİşçiler YazıyorFarmakim İlaç patronu yasa tanımıyor

Farmakim İlaç patronu yasa tanımıyor

Uzun yıllardır faaliyet gösteren Grup Farma şirketlerinin (Farmakim Lojistik, İlksan İlaç ve Farmakim Gıda) patronu Halil Yaşar kriz ve pandemi sürecinde dahi büyümeye devam ederken her gün kârına kâr katıyor, diğer taraftan ise işçileri sömürmeye, emek hırsızlığına devam ediyor. Peki patron Halil Yaşar bu yasa tanımaz gücü kimden alıyor? Üretim ve depo dahil tüm süreçlerin Sağlık Bakanlığı kurallarına uygun olarak tasarlandığını överek sitesinde paylaşan Farmakim yönetimine karşın çalışma koşullarının hiç de öyle olmadığı, işçilerin İSİG kurallarından, hijyenden uzak çalıştığı ve yoğun işçi düşmanlığının olduğu bir şirket ile karşılaşıyoruz.

KADINLARIN 2 YILDIR

MESAİ ÜCRETİ ÖDENMİYOR

“21. yüzyıl anlayışına değer katıyoruz” diyen patron Halil Yaşar daha geçen ay, 30 Aralık 2021 tarihinde depo, üretim ve sekonderde çalışan toplamda 15 işçiyi yeni yıla bir gün kala kapı önüne koydu. İşten atılan işçilerin kıdem ve ihbar tazminatını vereceğini ama bunu da 3 taksit olarak ödeyeceğini söyleyen Farmakim yönetimi bu sözüne bile uymamıştır. Grup şirketlerinin çalışanlar için tahsis ettiği araçların ne sigortası, ne muyanesi ne de kaskosu vardır. Yıllardır işten attığı, baskı uyguladığı onlarca işçi ile davalı konumdadır. İşçinin alınteri kurumadan hakkını ödeyeceksin. Peki burada asıl durum nedir? Pandemi ile birlikte bizlerin hayatında değişimler oldu ama aksine patronlar daha fazla kâr yaptı. Bu da yeterli olmamış ki Farmakim patronu işçi ücretlerini her ayın 5’inde verirken “pandemi ve kriz” bahanesi ile her ayın 15’inde vermeye başlamış ama yine bu da yeterli kalmamış, her ayın 17-18-19’unda ödemeler yapmıştır. Özellikle kadın işçilerin mesai ücretleri ödenmemiştir. Sekonder bölümünde çalışan kadın işçilerin geriye yönelik 2 yıldır mesai ücretleri ödenmiyor. Sebebi sorulduğunda ise sadece bahaneler üretilmiştir.

DOKTOR YOK, YEMEK YOK, SERVİS YOK

Depo ve sekonder bölümünde yöneticiler tarafından rutin olarak her gün mobbing yapılmaktadır. 2021 yılında, İstanbul Sancaktepe’de bulunan lojistik ve üretim tesislerde bozuk depo zemini, düzensiz ve karmaşık depoda her an iş cinayeti olabilir. İSİG uzmanı ve doktor olmadığı gibi sözde kurallara uygun ama lojistik ile uzaktan yakından alakası yoktur. İşe giren işçilere koruyucu malzeme, iş elbisesi, iş ayakkabısı ve baret verilmiyor. Yemekler çok kötü mola saatlerinde oturabilecekleri dinlenme odası yok. Bunlara ek olarak şimdi de Tuzla depo açılmıştır. Tuzla depoda işçilere yemek bile verilmezken servis güzergahı üzerinde yaşamayan işçilere yol ücreti verilmiyor. Kendi imkânları ile tüm ihtiyaçlarını karşılamaya çalışan işçiler bu durumun düzeltilmesi için talepte bulunduklarında kendilerine hemen kapı gösteriliyor.

PARASINI İSTEYEN KAPI DIŞARI

Uzun yıllardır çalışan işçilere tazminat ödememek için her türlü dümeni çeviren Farmakim yönetimi her geçen gün işçiler üzerindeki baskıyı arttırıyor. Farmakim patronu işçilerin maaşlarını gününde yatırmadığı gibi hakkını arayan işçilere baskı yaparak istifaya zorluyor, dönemsel bir sömürü ile işlerini ilerletiyor.

Mesailere çöken patron diğer taraftan ilaç üretiminin kapastesini arttırmaya yönelik yatırımı arttırıyor ama aynı cömertliği işçilere göstermiyor, onların hakkını çalıyor. Düşük ücretler, hak gaspı, “senelik zammı her yıl başında yapıyoruz” demelerine rağmen 5 veya 6 ay arayla çok düşük miktarda zam yapıyorlar. Geriye yönelik zam farklarını ise vermiyorlar. İşe gelinmediğinde ya da raporlu olduğunda brüt ücretten kesinti yapılıyor. 2022 yılı içinde tüm ücretler asgari ücrete sabitlendi, alım gücünün düştüğü bir dönemde kendi bencilliklerini öne çıkarıyorlar. İlaç firmalarının depolama, lojistik ve sekonder işini yürüten Farmakim, işçisini düşünmüyor.

Yöneticilerin davranışı problemli, iletişimi zayıf, patrondan çok patroncu anlayış olarak işyerini “cezaevi” kendilerini de “gardiyan” olarak gören bir yönetim anlayışının karşısında Farmakim, birlikte mücadele eden, direnen işçileri görecekler. Farmakim dahil nerede bir haksızlık, sömürü varsa tek çare birlikte hareket ederek bu düzen cambazlarına karşı yumruklarımızı sıkarak mücadele etmektir.

Mücadele edecek ve mutlaka kazanacağız.

FARMAKİM LOJİSTİK İŞÇİSİ

spot_img
İlgili İçerikler

Son Eklenenler